Πυρετώδεις οι προετοιμασίες σε Περιφέρεια, Δήμους, δομές κ.λ.π.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΞΑΝΑ «ΥΠΟΔΟΧΕΑΣ» ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πωγωνιανή και Κόνιτσα θα φιλοξενήσουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Ισοκατανομή και έλεγχο των ΜΚΟ ζήτησαν χθες οι Περιφερειάρχες από την Κυβέρνηση

PROSFYGES PRAGMATA

Η αύξηση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Κυβέρνηση, στους φορείς, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, που για μια ακόμη φορά θα κληθούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού εθνικού ζητήματος.
Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι εκρηκτική και ήδη η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέτρα για την άμβλυνσή της, με νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αν και χθες - σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο με τους Περιφερειάρχες (την Ήπειρο εκπροσώπησε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Θεμάτων Αγνή Νάκου)- έγινε γνωστή η επίσημη θέση της Κυβέρνησης για προώθηση μερικών ακόμη χιλιάδων προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, εδώ και αρκετές ημέρες άρχισαν να προετοιμάζονται Περιφέρεια, Δήμοι και οι δομές που φιλοξενούν ή πρόκειται να φιλοξενήσουν νέους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ισοκατανομή προσφύγων
Στη χθεσινή δίωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του Αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου, αστυνομικών διευθυντών και εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, τέθηκε επί τάπητος η ισοκατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώνει σε απόλυτο βαθμό και τις πληροφορίες που δημοσίευσε τις τελευταίες ημέρες ο «Πρωινός Λόγος» για το νέο «κύμα» προσφύγων που αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Ήπειρο. Πρόσθετο ζητούμενο (και ερωτηματικό ταυτόχρονα) είναι αν η ισοκατανομή αφορά και τις περιφερειακές ενότητες, καθώς μέχρι τώρα το βάρος έχει πέσει σε Γιάννενα και Φιλιππιάδα.
Τα Κέντρα του Κατσικά και της Φιλιππιάδας θεωρείται βέβαιο πως θα είναι τα πρώτα στα οποία θα μεταφερθεί ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων- μεταναστών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας – τουλάχιστον για τον Κατσικά- υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θέσεις.
Κέντρα για προσφυγόπουλα
Η νέα εξέλιξη που ανακοινώθηκε χθες, αφορά τη λειτουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στα διαθέσιμα κτίρια Πωγωνιανής και Κονίτσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου. Η σχετική συμφωνία του Κέντρου με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) υπογράφηκε χθες σύμφωνα με ανακοίνωση της Προέδρου του Δ.Σ. Κατερίνας Μιτοπούλου. Οι διαπραγματεύσεις για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών- πάντα κατά την ίδια- είχαν ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και ολοκληρώθηκαν χθες.
Οι διαδικασίες φαίνεται να επισπεύδονται μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και στόχος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι η άμεση έναρξη της λειτουργίας του. Ήδη έχει αρχίσει η διερεύνηση για την ανεύρεση του κατάλληλου συνεργάτη σχετικά με τη λειτουργία του, κατόπιν ολοκλήρωσης των έργων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών
Προβληματισμός, αλλά και ετοιμότητα υπάρχει και στο Δήμο Ιωαννιτών. Χθες, έγινε ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μ. Ελισάφ, του Αντιδημάρχου Γιάννη Αϊβατίδη, εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας, φορέων και ΜΚΟ, κατά την οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί το επιχειρησιακό πλάνο για το προσφυγικό και να εκπονηθεί τοπικό σχέδιο ένταξης από το Δήμο.
«Από την πλευρά του Δήμου, θα γίνει κάθε προσπάθεια για να είμαστε συνοδοιπόροι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης, αλλά το ερώτημα που παραμένει, έχει να κάνει με το κατά πόσο οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και οι άλλοι τοπικοί φορείς θα αποκτήσουν αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού που σήμερα έχει εναποτεθεί στις κάθε είδους Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν και δρουν ως κράτος εν κράτει.
Έλεγχος στις ΜΚΟ
Η δράση των ΜΚΟ, τέθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστό, ο οποίος ζήτησε να αξιολογηθούν από την αρχή, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι ένα κράτος με δομή και λειτουργεί σωστά, και δεν μπορούν να έρχονται οι ΜΚΟ να διαχειρίζονται το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπως σε τρίτες χώρες».
Η τοποθέτηση του κ. Αγοραστού, αφορά μεν όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ειδικά όμως για την Ήπειρο υπάρχει και προϊστορία, καθώς έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν (με τους χιλιάδες Αλβανούς), αλλά και στο παρόν ότι υπάρχουν μηχανισμοί, φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό που είναι σε θέση να φέρουν άρτια σε πέρας τη διαχείριση του προσφυγικού. Πέραν αυτού, δεν είναι και λίγα τα παράπονα που διατυπώνονται ειδικά στα Γιάννενα για την αδιαφορία που επιδεικνύουν ΜΚΟ σε παράπονα και διαμαρτυρίες συμπολιτών.
Το Κυβερνητικό σχέδιο
Το Κυβερνητικό σχέδιο θα αποκαλυφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Όπως είπε ο κ. Αγοραστός, ο Υπουργός τους ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται να γίνονται με γρήγορες κινήσεις οι ταυτοποιήσεις για το άσυλο και στις αρχές του 2020 θα επαναπατριστούν περίπου 12.000 αλλοδαποί, ενώ από τη στιγμή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν έχουν επαναπατριστεί ούτε 1.200 άτομα.
Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις που τους εξέθεσε ο Υπουργός, εστιάζονται στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων, στην ενίσχυση των δομών ταυτοποίησης για το άσυλο, στις επαναπροωθήσεις και στη διαμόρφωση συνθηκών φιλοξενίας.
Έγκαιρη ενημέρωση
Ο Υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα ενημερώσει τον κάθε Περιφερειάρχη ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το Υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις. Πρόκειται ασφαλώς για μια καλή αρχή, καθώς επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότερες αποφάσεις γινόταν γνωστές κατά το στάδιο υλοποίησής τους. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, καθώς θα πρέπει να αποδώσουν όλα τα συνοδά μέτρα.
Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοίδης, ανέφερε πως τα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και οι αλλοδαποί ή θα ενσωματωθούν στην κοινωνία ή θα επαναπατριστούν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, ο Υπουργός είπε ότι σχεδιάζεται να γίνονται με γρήγορες κινήσεις οι ταυτοποιήσεις για το άσυλο και στις αρχές του 2020 θα επαναπατριστούν περίπου 12.000 αλλοδαποί, ενώ από τη στιγμή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν έχουν επαναπατριστεί ούτε 1.200 άτομα.
Πού θα φιλοξενηθούν οι νέοι;
Αναπάντητο παραμένει προς το παρόν αν θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία νέα κέντρα, ή θα επιλεγεί η μέθοδος της μίσθωσης διαμερισμάτων ή σε παλιά ξενοδοχεία. Να σημειωθεί πως το τρέχον πρόγραμμα «Εστία» το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία και περιλαμβάνει την φιλοξενία αλλοδαπών από τους δήμους σε σπίτια, λήγει μεν στις 31 Δεκεμβρίου 2019, υπάρχει προοπτική να συνεχιστεί και να επεκταθεί, αλλά οι Περιφερειάρχες τόνισαν πώς χρειάζεται μια πιο προσεκτική μελέτη.
Γαλλογερμανική βοήθεια;
Η πίεση που υπάρχει μετά τις απειλές και τη στάση της Τουρκίας προβληματίζει και τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. και τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Ελλάδα οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, συνοδευόμενοι από τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για να δουν από κοντά την έκταση της προσφυγικής κρίσης, έχουν επίσης στα σχέδιά τους επίσκεψη και στα παράλια της Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, που ασφαλώς και δεν αντιμετωπίζει τον πυρήνα του προβλήματος.
Τις επόμενες ημέρες το προσφυγικό αναμένεται να είναι από τα πρώτα στην ατζέντα της επικαιρότητας και στην Ήπειρο…