Και στην Ήπειρο θα ενταχθούν σε νέο πλαίσιο αντικειμενικών αξιών

Αλλάζουν τιμές και… φόροι στα εκτός σχεδίου ακίνητα!

- Στόχος του Υπ. Οικονομικών να αρθούν αδικίες δεκαετιών

- Ν. ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ (κτηματομεσίτης): Αν το μέτρο εφαρμοστεί οριζόντια, θα… κλάψουν μανούλες

SPITI AKINHTO DASOS

 

• Ένα νέο πλαίσιο καθορισμού των αντικειμενικών αξιών, το οποίο από την επόμενη χρονιά θα επεκταθεί σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου, έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν φυσικά και την Ήπειρο.
Το σχέδιο στην ουσία του έχει λογική βάση, αφού σήμερα υπάρχουν και σημαντικές διαφορές στα ακίνητα εντός κι εκτός σχεδίου και πολλές αδικίες, όμως παράλληλα κρύβει και «παγίδες», ιδιαίτερα για τους μικρούς ιδιοκτήτες. Όπως τονίζει στον «Π.Λ.» ο Γιαννιώτης κτηματομεσίτης Νίκος Σολομωνίδης, αν δεν υπάρξει σχετική πρόβλεψη και γίνει οριζόντια αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, θα αδικηθεί πολύς κόσμος!

Τα… πάνω – κάτω!
Έτοιμο έχει το υπουργείο Οικονομικών το νέο σχέδιο καθορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, το οποίο έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Οι αλλαγές στις αντικειμενικές δρομολογούνται για το επόμενο έτος, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή και οι φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το «Newsbeast.gr», βασικότερη αλλαγή που περιλαμβάνει το σχέδιο είναι η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Πρόκειται για περιοχές - φιλέτα σε Μύκονο, Σαντορίνη ακόμα και στην Αττική οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα βίλες και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο επειδή αυτά βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.
Η διαφορά μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής τιμής των εκτός σχεδίου ακινήτων είναι χαοτική. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τους κατόχους των πολυτελών ακινήτων είναι ασήμαντος καθώς οι κατοικίες έχουν κτιστεί σε αγροτεμάχια για τα οποία ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά στρέμμα ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβαρύνει πολλαπλάσια την εντός σχεδίου αστική ιδιοκτησία.

Αναπροσαρμογή τιμών
Φυσικά, οι αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν μόνο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη όπου όντως οι πλούσιοι φορολογούνται ελάχιστα για τα ακίνητά τους επειδή δεν υπάρχουν τιμές ζώνης στις περιοχές στις οποίες αυτά βρίσκονται. Περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος με αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.
Η εικόνα αυτή σύντομα θα αλλάξει. Μέσα στο επόμενο έτος, μαζί με τη νέα αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Τα ακίνητα που μέχρι τώρα ευνοούνταν θα αποκτήσουν νέες υψηλότερες αξίες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων που επιβάλλονται στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων στις περιοχές αυτές. Κάπως έτσι, δηλαδή, οι τιμές θα κάνουν άλμα και οι φόροι θα τραβήξουν την ανηφόρα.

Τι θα γίνουν οι άλλοι;
Οι πλούσιοι λοιπόν με τις βίλες που διατηρούν σε οικόπεδα εκτός σχεδίου θα υποχρεωθούν να πληρώνουν περισσότερα και καλώς θα συμβεί αυτό. Τι θα γίνει όμως με εκείνους που δεν διαθέτουν βίλες αλλά απλά οικόπεδα εκτός σχεδίου χωρίς οικήματα ή με κτίσματα τύπου αποθήκη, στάβλος κλπ;
Eρωτηθείς σχετικά από τον «Π.Λ.», ο κτηματομεσίτης Νίκος Σολομωνίδης τονίζει πως αν το σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες εφαρμοστεί οριζόντια, δηλαδή για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες, τότε… θα κλάψουν μανούλες! «Πρέπει να ληφθεί υπόψη σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει οίκημα στο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο και τι είδους είναι αυτό. Δε μπορεί η βίλα που έχει χτίσει κάποιος σε μία εκτός σχεδίου έκταση να φορολογείται το ίδιο με την αποθήκη που έχει κάποιος άλλος σε γειτονικό αγρόκτημα. Το υπουργείο πρέπει να βρει μία πιο δίκαιη μέθοδο φορολόγησης», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Τα παραδείγματα
Ο κ. Σολομωνίδης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις εξελίξεις θεωρώντας ότι δε θα ληφθούν υπόψη κριτήρια για την επέκταση των αντικειμενικών αξιών και εκτός σχεδίου, αλλά αυτή θα γίνει το ίδιο για όλους. Όπως αναφέρει, «όντως υπάρχει σήμερα διαφορά τιμών ανάμεσα στις εντός και τις εκτός αντικειμενικού συστήματος ιδιοκτησίες, όμως δεν πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και πολύ φοβάμαι πως τελικά έτσι θα γίνει».
Δίνει μάλιστα και παραδείγματα. Όπως λέει, σ’ ένα χωριό του Νομού Ιωαννίνων ο ιδιοκτήτης πληρώνει 20 ευρώ ετήσιο φόρο για αγροτεμάχιο εκτός οικισμού. Δίπλα υπάρχει σε άλλο αγροτεμάχιο ένα πολύ μεγάλο σπίτι, ο ιδιοκτήτης του οποίου πληρώνει σήμερα 100 ή 150 ευρώ. Με το νέο σύστημα ο δεύτερος θα κληθεί να καταβάλλει ετήσιο φόρο 1.000 ευρώ. Ο πρώτος, ο οποίος δεν διαθέτει σπίτι στο εκτός οικισμού αγροτεμάχιο πού θα πάει φορολογικά; Είναι σίγουρο ότι θα αδικηθεί!
Σύμφωνα με τον έμπειρο κτηματομεσίτη, ακόμα κι αν ισχύσει μία μέση επιβάρυνση, δηλαδή αν ένα αγροτεμάχιο με βίλα πάει από τα 100 σήμερα στα 1.500 ευρώ φόρο, είναι σίγουρο ότι θα παρασυρθεί η τιμή και του γειτονικού αγροτεμάχιου το οποίο δεν διαθέτει βίλα και ο ιδιοκτήτης του θα υποχρεωθεί να πληρώνει φόρο για 5 έως 10 στρέμματα τουλάχιστον 500 ευρώ από 50 ή 100 που πληρώνει σήμερα.
Σημειώνεται εδώ ότι η τελευταία φορά που επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 με την ένταξη 4.500 περιοχών από 25 συνολικά νομούς της χώρας.