Εάν υπάρξει «σύζευξη» παλιάς και νέας γενιάς μπορεί να ξαναζωντανέψουν...

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ!

- Ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα συνεδρίου που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Μέτσοβο

- Δημ. Καλιαμπάκος (Δ/ντης ΜΕΚΔΕ): Νέα γενιά, επιστήμη και τεχνολογία να «συναντήσουν» τις τοπικές κοινωνίες…

METSOBIO SYNEDRIO 3 10 19

• Μπορούν άραγε να ξαναζωντανέψουν οι ορεινές περιοχές της Ηπείρου αλλά και της χώρας μας γενικότερα που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υποστεί πλήρη σχεδόν «αφαίμαξη» από πληθυσμό για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους;
Καίριο το ερώτημα, ιδιαίτερα δε για τον τόπο μας, ο οποίος σε μεγάλο τμήμα του είναι ορεινός, δυσπρόσιτος και όσο πάει βιώνει όλο και πιο πολύ την εγκατάλειψη, αφού δεν υπάρχουν ούτε ευκαιρίες δουλειάς για τους νέους ούτε οι υποδομές που έχει ανάγκη κανείς για να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Η αρνητική πορεία μπορεί να αναστραφεί, απαιτείται όμως μία σύζευξη της νέας γενιάς, της επιστήμης και της τεχνολογίας με τα χαρακτηριστικά των ορεινών κοινωνιών όπως έχουν διαμορφωθεί στις μέρες μας με βάση τις δύσκολες συνθήκες των βουνών, είναι η απάντηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο μέσω του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας έχει ερευνήσει σε βάθος το θέμα διοργανώνοντας συνέδρια και προτείνοντας έργα και δράσεις για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών των ορεινών περιοχών.
Ενδιαφέροντα λοιπόν υπήρξαν τα συμπεράσματα συνεδρίου του Ε.Μ.Π. που έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε μία κατεξοχήν ορεινή περιοχή της Ηπείρου, το Μέτσοβο, με τη συμμετοχή επιστημόνων και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνέδριο στο Μέτσοβο
Το 9ο Συνέδριο του Ε.Μ.Π με θέμα «Όραμα, σχεδιασμός και πολιτικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών», πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου.
Σ’ αυτό συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα ως σύνεδροι και πολλοί ακόμη ως ακροατές. Συνολικά παρουσιάστηκαν 70 εισηγήσεις από καθηγητές, ερευνητές και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, με τις θεματικές ενότητες των εισηγήσεων να καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αφορούν στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές. Μάλιστα, σημαντικός αριθμός από όσους παρουσίασαν ή παρακολούθησαν το Συνέδριο δεν είχαν επισκεφθεί ξανά το ΜΕ.Κ.Δ.Ε.!

Ο Πρύτανης Ε.Μ.Π.
Το συνέδριο ξεκίνησε, παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννη Πασπαλιάρη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του Δημάρχου Μετσόβου Κων/νου Τζαφέα και των Δημάρχων Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, Κόνιτσας Νικόλαου Εξάρχου, Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστου Χασιάκου και Βελβεντού Μανώλη Στεργίου (φωτό).
Τις εργασίες άνοιξε ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π., ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια που κάνει το Πολυτεχνείο για την έρευνα και την εκπαίδευση στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές μέσω του ΜΕΚΔΕ και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «οι διοικήσεις του Ε.Μ.Π. στηρίζουν διαχρονικά τη δράση του ΜΕΚΔΕ για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ως επιστροφή μέρους του χρέους προς τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ε.Μ.Π.».

Περιφερειάρχης - Δήμαρχος
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις δράσεις της Περιφερειακής Διοίκησης για την υποστήριξη των ορεινών περιοχών καθώς και στην ανάγκη της συνέργειας μεταξύ κεντρικού κράτους, Περιφέρειας και Δήμων για να υπάρξει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική ενίσχυσης των περιοχών αυτών.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μετσόβου, Κων/νος Τζαφέας, καλωσόρισε τους συνέδρους στο Μέτσοβο και τόνισε τη διαχρονική, στενή συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του ΜΕ.Κ.Δ.Ε..

Δημιουργική σύζευξη
Η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον Διευθυντή του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας Καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Κέντρου στην αναγέννηση των ορεινών και απομονωμένων περιοχών.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα των ορεινών περιοχών της Ελλάδας και παρουσίασε τη δράση του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι για το ξαναζωντάνεμα των ορεινών περιοχών χρειάζεται μια δημιουργική σύζευξη της νέας γενιάς, της επιστήμης και της τεχνολογίας με τα χαρακτηριστικά των ορεινών κοινωνιών που έχουν διαμορφωθεί προσαρμοζόμενα με πείσμα και εφευρετικότητα στις δύσκολες συνθήκες των βουνών.

Επαφή με τη φύση
Η εναρκτήρια συνεδρίαση στο κλείσιμό της, πλημμύρισε από τραγούδια και χορούς του Μετσόβου, που παρουσίασε ο τοπικός χορευτικός σύλλογος.
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν έξι συνεδριάσεις, οι οποίες είχαν ως θεματική τους τα αντικείμενα της περιφερειακής ανάπτυξης, των νέων τεχνολογιών, της ενέργειας, της προστασίας του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ κατά το μεσημεριανό διάλειμμα πραγματοποιήθηκε περίπατος στο δάσος, κατά μήκος μέρους του μονοπατιού Ursa Trail, ώστε οι σύνεδροι να έλθουν σε επαφή με τη φύση της περιοχής του Μετσόβου.

Τα Κεντρικά Τζουμέρκα
Το περασμένο Σάββατο μέχρι το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση με θέμα «Η συμβολή του Ε.Μ.Π. στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων».
Στο πλαίσιό της οι σπουδαστές και οι συνεργάτες του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» παρουσίασαν ειδικές εργασίες για την περιοχή των Κεντρικών Τζουμέρκων. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές δράσεις της Περιφέρειας για τους κτηνοτρόφους, με έμφαση στην αναγκαιότητα τυποποίησης των προϊόντων ποιότητας που παράγονται στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Χρήστος Χασιάκος, στην ομιλία του ξεχώρισε δύο άξονες προτεραιότητας για την περιοχή, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την υποστήριξη των κατοίκων, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους και το βιοτικό επίπεδο, συνολικά.
Τέλος, στην ομιλία του ο Διευθυντής του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. Δημ. Καλιαμπάκος έδωσε έμφαση στη στρατηγική σημασία που έχει για την περιοχή η δημιουργία του «δακτυλίου των Τζουμέρκων», μέσω της κατασκευής σήραγγας που θα ενώνει του Μελισσουργούς με τα Θεοδώριανα.

Η Ηπειρώτικη μουσική
Κατά το μεσημεριανό διάλειμμα έγινε περίπατος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό του Μετσόβου και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις στα αντικείμενα των φυσικών καταστροφών και της τοπικής ανάπτυξης.
Η καταληκτική συνεδρίαση είχε ως προσκεκλημένο ομιλητή τον Christopher King, λάτρη και ερευνητή της ηπειρώτικης μουσικής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της μουσικής για την Ήπειρο, τη διατήρηση της αυθεντικότητάς της στο πέρασμα του χρόνου και τη συλλογική μέθεξη των πανηγυριών.
Η ομιλία του διανθίστηκε με ηχογραφήσεις του Μεσοπολέμου - δείγματα αυθεντικών εκτελέσεων σκοπών της Ηπείρου από δίσκους 78 στροφών.
Παρουσίαση για τη μουσική της Ηπείρου πραγματοποίησε και ο Διευθυντής του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., προλογίζοντας τον Christopher King, o οποίος ανέδειξε το γεγονός ότι η παραδοσιακή μουσική και ο χορός στην Ήπειρο μπορεί να είναι φορείς των πιο έντονων συναισθημάτων, χωρίς να τα ευτελίζουν, όπως γίνεται στα κακέκτυπα της λαϊκής μουσικής.