ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Ε-65

- Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπ. Υποδομών): Έργα σε άμεση προτεραιότητα, αλλά για τη χρηματοδότησή τους πρέπει να συνεννοηθούμε με την Ευρώπη

- Σημαντικός ο ρόλος των ΚΤΕΛ στην εξυπηρέτηση των χωριών μας - Η Γεν. Συνέλευση της Ομοσπονδίας τους πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Γιάννενα

KTEL SYNELEYSH 6 10 19

• Θα συνεχίσουν να απασχολούν για αρκετό καιρό ακόμη τους Ηπειρώτες δυο πολύ σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία όταν υλοποιηθούν θα ενισχύσουν τον ρόλο της περιοχής μας ως συγκοινωνιακό κόμβο και προς γειτονικές χώρες.
Ο λόγος για την επέκταση της Ιόνιας Οδού ως την Κακαβιά, αλλά και η ολοκλήρωση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, στα οποία αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την παρουσία του στην Γενική Συνέλευση των υπεραστικών ΚΤΕΛ όλης της χώρας (62 ΚΤΕΛ με πάνω από 4.500 λεωφορεία!) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Γιάννενα.

Σε άμεση προτεραιότητα...
Όσον αφορά την επέκταση της Ιόνιας που αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων, αλλά και της κοινωνίας ο κ. Καραμανλής μίλησε για έργα άμεσης προτεραιότητας όσα έχουν ώριμες μελέτες και μπορεί να εξασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ωστόσο στάθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκρισή τους. «Εμείς δεν θα κάνουμε τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Δεν θα αναγγέλλουμε έργα τα οποία δεν είναι έτοιμα άμεσα να ξεκινήσουν».

Σε συνεννόηση με Ευρώπη...
Αναφερόμενος στον Ε-65 ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα έργο προτεραιότητας για την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζεται την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εμείς επειδή είμαστε η παράταξη που πιστεύει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, πρώτα θα συνεννοούμαστε με την Ευρώπη και μετά θα αναγγέλλουμε τα τελικά σχέδια...», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με Επιτρόπους τις επόμενες μέρες, τονίζοντας ότι «θα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, έτσι ώστε να θέτουμε στόχους με χρονοδιαγράμματα και να μην λέμε λόγια του αέρα. Διότι εμείς δεν θέλουμε να λέμε πράγματα που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Όταν αναγγέλλουμε ότι ξεκινάει κάτι, πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει».

Η Συνέλευση των ΚΤΕΛ
Πάνω από 300 εκπρόσωποι των Υπεραστικών ΚΤΕΛ όλης της χώρα και με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή και του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Γιάννενα η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Α.Ε.. Φέτος συμπληρώνονται 67 χρόνια προσφοράς των ΚΤΕΛ στην συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των πολιτών όλης της χώρας και στο κοινωνικό έργο που συντελούν αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ τόσο ο Υπουργός όσο και ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής.
«Ο θεσμός των ΚΤΕΛ στην Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά στο κοινωνικό σύνολο. Το πιο σημαντικό είναι ότι συνδέει απομακρυσμένες περιφερειακές περιοχές της χώρας με τα αστικά κέντρα. Αυτός ο θεσμός είναι αμιγώς ιδιωτικός και παρέχει δημόσια συγκοινωνία. Η Πολιτεία θα είναι πάντα αρωγός και δίπλα στα ΚΤΕΛ...», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Κώστας Καραμανλής.
Από την πλευρά του ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στην συμβολή των ΚΤΕΛ τα τελευταία 67 χρόνια, βοηθώντας στην ανάπτυξη της χώρας. «Κι αν σήμερα οι συγκοινωνίες έχουν αναπτυχθεί και μπορεί να θεωρούμε αυτονόητο να κινούμαστε και να μετακινούμαστε άνετα, φανταστείτε το 1952 που ιδρύθηκαν τα ΚΤΕΛ και ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, πόσο σημαντικό ήταν για την επικοινωνία και για την συγκοινωνία των Ελλήνων που έβγαιναν μέσα από μια περίοδο μιας καταστροφικής δεκαετίας».

Τοποθετήσεις
Ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γρηγόρης Γκίκας ως οικοδεσπότης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους και επισήμους στην Γενική Συνέλευση, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προηγούμενα χρόνια τα ΚΤΕΛ, εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις έχοντας ανοιχτά αυτιά θα ακούσουν τα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις. «Εμείς παρά τα δύσκολα χρόνια αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες απέναντι στο επιβατικό κοινό...», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σοφοκλής Φάτσιος αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ΚΤΕΛ, ζητώντας την συνδρομή του αρμόδιου Υπουργείου ώστε να θεσμοθετηθεί μια σύγχρονη, λειτουργική διαδικασία ώστε η μετάβαση στο νέο καθεστώς που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι επιτυχής. «Με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του στόλου, τον επαγγελματισμό και την εμπειρία, τα ΚΤΕΛ θα μπορέσουν να επιβιώσουν στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον», σημείωσε.

Μέσα από διάλογο...
Ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, απευθυνόμενος προς τα μέλη των ΚΤΕΛ τα κάλεσε σε διάλογο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο. «Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο κανονισμός 1370/2007 είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μέλη και πρέπει να εφαρμοστεί. Υπό αυτή τη λογική το Υπουργείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο για να εκπονήσουμε ένα νέο σύγχρονο νόμο, ο οποίος θα φροντίσει για τα προβλήματα των υπεραστικών συγκοινωνιών με πλήρη προσαρμογή του σχετικού πλαισίου. Αυτό θα γίνει μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο. Ευχόμαστε να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε καινούργια...», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο νέο σταθμό των Υπεραστικών ΚΤΕΛ στην Αθήνα, στον Ελαιώνα, βάζοντας ως στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2020, με σεβασμό στις ενωσιακές επιταγές. Το χαρακτήρισε ώς έργο ζωής γιατί όπως είπε, αποτελεί ντροπή στην πρωτεύουσα της χώρας να λειτουργεί σήμερα Σταθμός με τριτοκοσμικές συνθήκες.

* * *
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έκανε λόγο για ένα θεσμό καταξιωμένο, δοκιμασμένο, ανθεκτικό, ενώ τόνισε ότι οι επιχειρηματικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια είναι ευοίωνες. Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «με κατανόηση, με αποφασιστικό και γόνιμο διάλογο η συνεννόηση με την Κυβέρνηση θα οδηγήσει σ’ ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο για το μέλλον...».
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, εκ μέρους του Περιφερειάρχη ο περιφ. σύμβουλος Χάρης Λαζάνης, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη.