«Παράθυρο» άνοιξε η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφές έως και το 2018

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΩΡΑ;

- Τις παράνομες μειώσεις (Ιούλιος 2015-Μάιος 2016) η Κυβέρνηση σχεδιάζει να καταβάλλει σε δόσεις έως και 5 έτη…
- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί ξανά…

SYNTAKSIOYXOS SYNTAKSH

• Στα θετικά νέα των τελευταίων ημερών για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη, που αφορά την πιο ευάλωτη ίσως κατηγορία, τους συνταξιούχους.
Πρόκειται για το «παράθυρο» που άνοιξε για την επιστροφή αναδρομικών ακόμη και δώρων, που τα περιμένουν με αγωνία και με μεγάλη προσμονή οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλαπλές μειώσεις στις συντάξεις τους τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το νόμο – λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον λεγόμενο νόμο «Κατρούγκαλου».
Οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, σε συνδυασμό και με την κατάργηση των δώρων, είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, όχι μόνο στους άμεσα θιγόμενους συνταξιούχους, αλλά και στα εξαρτώμενα από αυτούς μέλη. Και τούτο, γιατί κατά γενική ομολογία- και ειδικά στην Ήπειρο που χαρακτηρίζεται περιφέρεια συνταξιούχων- πολλοί άνεργοι συντηρούνταν και συντηρούνται από τις συντάξεις των γονέων και των παππούδων τους.
Η αναστροφή της σημερινής κατάστασης εκπορεύεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, συμπληρώνεται όμως από την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμόσει στο ακέραιο τις Δικαστικές αποφάσεις.

Καμία μείωση ξανά!
Χθες μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έκανε ένα ακόμη «δώρο» προς τους συνταξιούχους: Τόνισε πως καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να μειωθεί ξανά, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το νόμο Κατρούγκαλου «έκτρωμα».
Το ενδιαφέρον των συνταξιούχων έχει στραφεί όμως και στα δώρα των συντάξεων, για τα οποία φαίνεται πως υπάρχει θέμα επιστροφών τους μέχρι και το 2018. Το ενδεχόμενο αυτό προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων που ναι μεν τις κρίνει νόμιμες, ανοίγει όμως «παράθυρο» για επιστροφές δώρων καθώς αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ύψος των μηνιαίων συντάξεων του 2014, βάσει ων οποίων διενεργήθηκε ο επανυπολογισμός, ενώ επιπροσθέτως η κατάργησή τους κρίθηκε αντισυνταγματική με άλλη απόφαση του ΣτΕ του 2015.
Αν και οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρες, εν τούτοις σύμφωνα με νομικούς, από τη στιγμή που στην τελευταία απόφαση δεν γίνεται αναφορά στα δώρα κατά τη διενέργεια του επανυπολογισμού και κυρίως ότι αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των περικοπών, σημαίνει ότι το θέμα αναδρομικών για τα δώρα από το 2015 μέχρι το 2018 παραμένει ανοιχτό.

«Παίζονται» οι δόσεις
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση σε όλους τους τόνους δηλώνει και διαβεβαιώνει πως θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης για τα αναδρομικά. Ως εκ τούτου εκείνο που απομένει να ξεκαθαριστεί είναι ο αριθμός των δόσεων. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη, είπε πως πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο αναφέρεται η απόφαση του ΣτΕ. «Αν είναι το χρονικό διάστημα των 10 μηνών, όπως φαίνεται φυσικά και τα δώσουμε με τη σειρά με την οποία μπορούμε να το κάνουμε, με βάση τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Αν μιλάμε για περισσότερο χρονικό διάστημα, τότε πρόκειται για μια τελείως άλλη δημοσιονομική πολιτική και θέλει πολύ περισσότερη σκέψη, άλλο τρόπο, άλλη διαδικασία».
Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκε και ο Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης.
Η Κυβέρνηση προτίθεται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα. Το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει καταβολή αναδρομικών σε δόσεις που θα φτάνουν έως και τα πέντε έτη.

Αναδρομικά από 10 έως 41 μήνες!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» τα αναδρομικά είναι στο «τραπέζι» για ένα 10μηνο τουλάχιστον και υπό προϋποθέσεις φτάνουν ως και 41 μήνες. Τα αναδρομικά διεκδικούνται για παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 από συνταξιούχους με μικτό άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.