Αυτοτελείς αλλά όχι ανεξέλεγκτοι, να εποπτεύονται από τις αιρετές Περιφέρειες...

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!

- Διαβούλευση για το μέλλον τους με τον Κ. Χατζηδάκη να διαβεβαιώνει ότι θα αναβαθμιστούν

- ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Αναγκαία η άμεση συνεργασία τους μαζί μας… - Η μισή έκταση της Ηπείρου υπάγεται σε καθεστώς NATURA

DRAKOLIMNH

• Μπορεί ως θεσμός οι περιβαλλοντικοί φορείς, δηλαδή οι οργανισμοί που διαχειρίζονται προστατευόμενες περιοχές της χώρας, να είναι σημαντικοί, όμως εδώ και αρκετά χρόνια όλοι σχεδόν βρίσκονται σε μία κατάσταση μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας, ενώ πολλοί υπάρχουν μόνο στα χαρτιά!
Με ελλιπές προσωπικό και διοικήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν να αποτελούνται από… παρεούλες ενώ σε άλλες δεν υπάρχουν καν, αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στοιχειωδώς στον ρόλο τους που είναι η αποτελεσματική προβολή, ανάδειξη και προστασία των εθνικών πάρκων και δρυμών τους οποίους έχουν υπό την εποπτεία τους, ενώ την ίδια στιγμή «ταΐζονται» από το κράτος (Πράσινο Ταμείο)!
Πρέπει λοιπόν να αλλάξουν πολλά στον τομέα αυτό και προτάσεις υπάρχουν με πιο βάσιμη αυτή την οποία κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κατά την πρόσφατη σχετική διαβούλευση που οργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ζήτησε οι Φορείς να διατηρήσουν μεν τη διοικητική αυτοτέλειά τους, αλλά να περάσουν στην εποπτεία των Περιφερειών ώστε να μπορέσουν επιτέλους να δουλέψουν συστηματικά!

Πέντε στην Ήπειρο
Το ζήτημα με τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ήπειρο, η μισή έκταση της οποίας, όπως ανέφερε ο Αλέκος Καχριμάνης, είναι ενταγμένη σε καθεστώς προστασίας NATURA.
Σήμερα στα όρια της Περιφέρειάς μας δραστηριοποιούνται (;) πέντε Φορείς. Πρόκειται για τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, τον Φορέα Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, τον Φορέα Εθν. Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, τον Φορέα Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας και τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας.
Ποιο ακριβώς είναι το έργο τους, πέρα από ορισμένες δράσεις προβολής και ξεναγήσεις επισκεπτών που κατά καιρούς πραγματοποιούν; Δύσκολα θα βρει κανείς κάτι πιο πρακτικό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που υπάρχει είναι ορισμένες πληροφορίες για τις προστατευόμενες περιοχές στις ιστοσελίδες των Φορέων και φυσικά το έντυπο υλικό που διανέμουν τα αντίστοιχα κέντρα πληροφόρησης.

Προς αναβάθμιση
Από αυτή την άποψη είναι θετική η διαβεβαίωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ότι αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου η αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΚΑ διοργάνωσε στην Αθήνα ημερίδα - διαβούλευση για τους Φορείς, στην οποία συμμετείχε και ο Αλέκος Καχριμάνης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος
Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα που διαπιστώνονται στην Ήπειρο, στην οποία, όπως είπε, το 50% του εδάφους είναι ενταγμένο σε καθεστώς προστασίας. Όπως σημείωσε, «μέχρι σήμερα πολλές φορές επιτυχώς, άλλες φορές ανεπιτυχώς είχαμε συνεργασία με τις διοικήσεις των Φορέων», επισημαίνοντας και το γεγονός πως φέτος για πρώτη φορά η Παμβώτιδα δεν εμφάνισε πλαγκτόν.

Να πάνε στις Περιφέρειες!
Θέση της Ένωσης Περιφερειών την οποία διατύπωσε στη σύσκεψη ο Αλέκος Καχριμάνης είναι οι περιβαλλοντικοί Φορείς να τεθούν υπό την εποπτεία των Περιφερειών, διατηρώντας ωστόσο τη διοικητική τους αυτοτέλεια.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, «οι Φορείς δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες και το προσωπικό έχει τεράστια ανασφάλεια. Θεωρώ ότι αν το κράτος θέλει να κάνει τομές, τότε πρέπει να φτιάξει τους φορείς να έχουν άμεση συνεργασία με τις Περιφέρειες. Το προσωπικό να υπάγεται σ’ αυτές και έτσι να βοηθάνε στο γίγνεσθαι της περιοχής χωρίς ακρότητες». Έφερε δε ως θετικό παράδειγμα εκείνο της Π.Ε. Καστοριάς που ανέλαβε τον Φορέα Διαχείρισης της τοπικής λίμνης και ως αποτέλεσμα έφτιαξαν μία θύρα η οποία βοηθάει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του φυτοπλαγκτόν της!
Ο Περιφερειάρχης προχώρησε και λίγο πιο πέρα, σχολιάζοντας το ρόλο των Φορέων στην προστασία των περιοχών που έχουν υπό τη διαχείρισή τους. Όπως είπε με νόημα, «πρέπει να καταλαβαινόμαστε. Τα ήμερα συνυπάρχουν με τα άγρια, έτσι τα έχει ορίσει η φύση. Και να είμαστε λογικοί και να ψάχνουμε σωστά την αειφορία και όχι με αυτά που μας έχουν περάσει στο μυαλό».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ από τους Φορείς Διαχείρισης που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, οι οποίοι ιδρύθηκαν το 2018, δεν διαθέτουν ούτε καν διοικητικό συμβούλιο σήμερα!

Άλλα ζητήματα
Παράλληλα, ο Αλ. Καχριμάνης ανέπτυξε και έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος μία σειρά από άλλα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητά της.
Μεταξύ αυτών ήταν η αναγκαιότητα παράτασης για τις ενστάσεις στους Δασικούς χάρτες, ώστε, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται στις δηλώσεις που γίνονται στο Κτηματολόγιο, η ρίψη της εμπορεύσιμης μαύρης πεύκης μόνο στο τρίμηνο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου για να μην καταστρέφεται, η ενεργειακή αυτοτέλεια των ΤΟΕΒ, αλλά και η επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν από Δασαρχεία για έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.