Μόνο μικρά παιδιά να φιλοξενηθούν σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα, λένε κάτοικοι…

ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΔΟΜΕΣ!

- ΠΑΝ. ΚΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος Τ.Κ. Πωγωνιανής): Ν’ ανοίξει πάλι το Δημοτ. Σχολείο (με ειδικές τάξεις) για να φοιτούν και τα παιδιά της «Κιβωτού» μαζί με τα ντόπια…

- Τι προβλέπει το υπό ψήφιση Ν/Σ για την υποχρεωτική εκπαίδευση ανήλικων προσφύγων

KENTRO MERIMNAS3 POGONIANH

• Οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας αντιμετωπίζουν εν μέρει τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου, η Κυβέρνηση όμως έχει να αντιμετωπίσει κι ένα ακόμη εξίσου σοβαρό ζήτημα, αυτό της φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων.
Η Ήπειρος και σε αυτό τον τομέα, έχει την «τιμητική» της. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία δύο δομών σε Κόνιτσα και Πωγωνιανή, που η κάθε μια θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 40 παιδιά.
Οι εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν είναι των πρώην Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, που σήμερα διαχειρίζεται το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο και έχει έλθει σε επικοινωνία και σε κατ’ αρχή συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Το λειτουργικό κομμάτι των δύο δομών θα αναλάβει ανάδοχος, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι Μ.Κ.Ο. με τον οποίο θα υπογραφεί προγραμματική Σύμβαση του Κέντρου Μέριμνας.

Υποχρεωτική η εκπαίδευση
Η υπόθεση φιλοξενία των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών κάθε άλλο, παρά απλή είναι: Το βασικό θέμα που πρέπει να λυθεί είναι η ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει υποχρεωτικά κατά την παραμονή τους στη χώρα μας να εντάσσονται σε μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμη και ουσιαστικά θα καθορίσει και την τύχη του όλου εγχειρήματος. Οι τοπικές κοινωνίες Κόνιτσας και Πωγωνιανής είναι μεν εξοικειωμένες με φιλοξενία προσφύγων, όμως στην περίπτωση των ανήλικων υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: Μπορεί να είναι καλοδεχούμενα τα παιδιά από τους κατοίκους, θέτουν όμως κι αυτοί με τη σειρά τους ορισμένες προϋποθέσεις: Κατ’ αρχάς ζητούν να ενημερωθούν για το όλο εγχείρημα και κατά δεύτερο, να καταστεί σαφές πως θα δημιουργηθούν παράλληλα και όλες οι υποστηρικτικές δομές που απαιτούνται για τη φιλοξενία ανηλίκων.

Επαναλειτουργία του Δημ. Σχολείου
Στην Κόνιτσα, με δεδομένο πως δεν μετακινούνται μαθητές για σχολεία, ίσως τα προβλήματα να είναι μικρότερα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Πωγωνιανή. Εκεί σήμερα στα κτίρια των πρώην Μαθητικών Εστιών, φιλοξενούνται ήδη τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», τα οποία μαζί με τα παιδιά μόνιμων κατοίκων του χωριού μετακινούνται καθημερινά για το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο Δελβινάκι. Άρα το πρώτο ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι το σχολικό.

Ο Κοινοτάρχης Πωγωνιανής
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πωγωνιανής κ. Παναγιώτης Κούρος, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας καθώς εργάστηκε για περισσότερα από τριάντα χρόνια στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, μιλώντας στον «Π.Λ.» ήταν απόλυτα σαφής: «Αν θέλουμε πραγματικά να λειτουργήσουμε ένα δημιουργικό κέντρο φιλοξενίας ανήλικων παιδιών, θα πρέπει τα παιδιά αυτά που θα επιλεγούν για την Πωγωνιανή, αλλά και για την Κόνιτσα, να είναι μικρής ηλικίας. Οι φορείς που θα αναλάβουν την ευθύνη της φιλοξενίας θα πρέπει να μεριμνήσουν ούτως ώστε να ανοίξει άμεσα και πάντως πριν αρχίσουν οι αφίξεις παιδιών, το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής στο οποίο να ιδρυθούν ειδικές τάξεις για τα προσφυγόπουλα και κανονικές για τα παιδιά της «Κιβωτού» και των μονίμων κατοίκων. Η επιλογή εφήβων για εγκατάσταση στην Πωγωνιανή αντενδείκνυται για πολλούς λόγους».

Στο «σκοτάδι» οι κάτοικοι
Παρά το γεγονός πως οι κάτοικοι της Πωγωνιανής, όπως και της Κόνιτσας, όσες φορές προέκυψε παρόμοια θέμα τις τελευταίες δεκαετίες, υποδέχθηκαν με «ανοικτές αγκαλιές» πρόσφυγες και μετανάστες, μέχρι σήμερα δεν έχουν τύχει καμίας ενημέρωσης για το τι σχεδιάζεται και περιορίζονται στις πληροφορίες που «βγαίνουν» από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Όπως μεταφέρθηκε στον «Π.Λ.» η Μ.Κ.Ο. «Άρσις» που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Κόνιτσα, είναι μια υποψήφια ανάδοχος για να «τρέξει» το πρόγραμμα και ήδη επισκέφθηκε το Κέντρο Πωγωνιανής -το οποίο είναι κλειστό- για να διαπιστώσει την κατάστασή του και τυχόν επεμβάσεις που θα χρειαστούν. Ίσως όμως να υπάρχουν κι άλλες ενδιαφερόμενες Μ.Κ.Ο..

Επικρατεί σύγχυση
Η έλλειψη ενημέρωσης προκαλεί και σύγχυση για το τι τελικά σχεδιάζεται. Η σημερινή Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου, αναφέρθηκε και σε σκέψεις για υλοποίηση παράλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα βοηθούσαν στην προσαρμογή και στην παραγωγική ενασχόληση των παιδιών. Ουσιαστικά δηλαδή «ανοίγει την πόρτα» για παιδιά μεγάλης ηλικίας, εφήβους δηλαδή, κάτι που προσκρούει στη θέληση των κατοίκων, ενώ ειδικά για την Πωγωνιανή ακολουθεί την πρακτική της «Κιβωτού», η οποία όμως έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά με στόχο τη μόνιμη διαμονή των παιδιών. Πάντως ο σχεδιασμός δεν έχει λάβει την τελική του μορφή, κάτι που αναμένεται να γίνει με την τοποθέτηση νέας Διοίκησης στο Κέντρο που είναι θέμα χρόνου για να γίνει.

Διατάξεις του Ν/Σ
Το νέο σχέδιο νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, καθιστά υποχρεωτική τη φοίτηση παιδιών προσφύγων αιτούντων άσυλο στα σχολεία της χώρας. Ξεκαθαρίζει δε πως η ένταξη των προσφυγόπουλων σε σχολικές μονάδες πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός τριών μηνών από την ημερομηνία ταυτοποίησης του ανηλίκου.
Επίσης περιλαμβάνει διάταξη, σύμφωνα με την οποία «κατά τη λήψη της απόφασης παραπομπής υπηκόων τρίτων χωρών σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης υπηκόων τρίτων χωρών σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ή άλλες δομές στην ενδοχώρα λαμβάνονται υπόψη η αρχή της οικογενειακής ενότητας και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού».

Συντονιστής μετακίνησης ο Υφ. Εθν. Άμυνας
Εν τω μεταξύ χθες για τον καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ειδικός συντονιστής ορίστηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Ενδεχομένως να είναι και αυτός που θα έχει και καθοριστικό λόγο και στο ζήτημα των ανήλικων προσφύγων.