Και στη χθεσινή συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Ε. ΡΑΜΑ: ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ!

- «Δεσμεύτηκε» για τις περιουσίες των ομογενών, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις ανησυχίες για τις μεθοδεύσεις του

- Αλβανικό ανέκδοτο οι «δεσμεύσεις» του για μεταρρυθμίσεις!

RAMA MHTSOTAKHS 29 10 19

• Η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα δεν διέφερε σε τίποτε από τις προηγούμενες συναντήσεις και συνομιλίες των προκατόχων τους. Η Ελληνική πλευρά έκανε επίδειξη καλών προθέσεων και η Αλβανική επανέλαβε τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις, που στην πορεία των χρόνων αποδείχτηκε πως δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.
Η νέα αρχή στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις που πολλοί -εντός και εκτός Ελλάδος- ανέμεναν και αναμένουν, προς το παρόν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα των προηγούμενων χρόνων. Η Ελλάδα συμπαραστέκεται στην Αλβανία, ζητάει εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελληνική Μειονότητα και οι Αλβανοί πρωθυπουργοί ή υπουργοί στις επίσημες συναντήσεις συμφωνούν σε όλα(!) αλλά μόλις βγαίνουν από αυτές παραμένουν σταθεροί και αταλάντευτοι στις θέσεις τους, που υπαγορεύονται συνήθως από τον ανθελληνισμό και τον εθνικισμό.

Αλβανικό ανέκδοτο!
Χθες η συζήτηση Κ. Μητσοτάκη - Έντι Ράμα, σύμφωνα με το επίσημο κοινό ανακοινωθέν έγινε σε «θετικό κλίμα». Συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα, με τον Έντι Ράμα να υπόσχεται πως «η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα!!!». Πρόκειται για το ποιο σύντομο Αλβανικό ανέκδοτο, καθώς ακόμη και αν η συγκεκριμένη παράγραφος περιλήφθηκε στο κοινό ανακοινωθέν ύστερα από «απαίτηση» της Αλβανικής- ως είθισται σε τέτοιες συναντήσεις κορυφής- προκαλεί από μόνη της θυμηδία! Κι αυτό γιατί η Αντιπολίτευση βρίσκεται εκτός Βουλής, ο Ράμα προχώρησε σε «μονοκομματικές» εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η διαφθορά οργιάζει και τα κυκλώματα ναρκωτικών συνεχίζουν να «τροφοδοτούν» με τόνους χασίς (και όχι μόνο) την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικά. Αυτά για να μην επεκταθούμε και σε επιμέρους ζητήματα.

Ποια βελτίωση;
Όσον αφορά για το δεύτερο σκέλος της ίδιας παραγράφου, ότι «είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας», για αυτό μιλά η οκταετής διακυβέρνηση του Έντι Ράμα: Στα λόγια δηλώνει υπέρμαχος της βελτίωσης των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά στις πράξεις κάνει ακριβώς το αντίθετο ενισχύοντας τον εθνικισμό, τον αλυτρωτισμό και έχει μετατραπεί σε πιόνι του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματική τοποθέτηση, αλλά…
Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ίδια ανακοίνωση είναι άκρως διπλωματική, αλλά αμφίβολης αποτελεσματικότητας όσον αφορά την Αλβανία του Έντι Ράμα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός «χαιρέτησε τη δέσμευση της Αλβανικής πλευράς να προχωρήσει σε ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία».
Ποια είναι όμως η αξιοπιστία του Έντι Ράμα; Το έδειξε ο ίδιος με συνέντευξή του στο Euronews που προηγήθηκε της συνάντησης και ο οποίος ούτε καν και για την εν ψυχρώ δολοφονία του Κων. Κατσίφα δεν είχε λόγια να παραδεχθεί τις ακρότητες της αστυνομίας. Επέμεινε στην εκδοχή πως ήταν επικίνδυνος επειδή κυκλοφορούσε με καλάσνικοφ ανάμεσα στον κόσμο, κάνοντας μάλιστα λόγο και για «εξτρεμιστική τρέλα». Φυσικά καμιά εξήγηση δεν έδωσε γιατί ένα χρόνο μετά οι Αλβανικές Αρχές, η Κυβέρνησή του δηλαδή δεν δημοσιοποίησε το πόρισμα της δολοφονίας του από τις επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις.

«Ανοησίες», οι ανησυχίες!
Ο Ράμα στη συνέντευξή του, είπε αυτά που δεν τόλμησε να πει στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη: Αντίθετα με ότι ανακοινώθηκε επίσημα για τις περιουσίες, είπε ότι ο θόρυβος που γίνεται περί υφαρπαγής περιουσιών (για τις οποίες ξεσηκώθηκε η Χιμάρα), υποστήριξε πως υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες! Σχετικά με τον πρόσφατο νόμο για τις απαλλοτριώσεις που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και της Αντιπολίτευσης, για τον κίνδυνο υφαρπαγής των περιουσιών, ο Έντι Ράμα έκανε λόγο για «ανοησίες».
Για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων αυτοχαρακτήρισε την Αλβανία «ως φωτεινό παράδειγμα σεβασμού τους»! Υποστήριξε πως η Ελληνική Μειονότητα έχει τα ίδια δικαιώματα με τους Αλβανούς, σπεύδοντας να αποδώσει τις διαμαρτυρίες σε… εμπλοκή της πολιτικής!

Οι σχέσεις με Τσίπρα
Ο Έντι Ράμα -όπως το έχει αναδείξει πολλές φορές ο «Π.Λ.»- είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος με την Κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία όπως φαίνεται έκανε δεκτές πολλές από τις επιδιώξεις της Αλβανικής Κυβέρνησης και ειδικά για αυτό των θαλάσσιων συνόρων: «Εργαστήκαμε με την προηγούμενη Κυβέρνηση για αρκετό καιρό και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο» είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια και με τη σημερινή Κυβέρνηση «ελπίζοντας πως θα βρεθεί μία συναινετική λύση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάθημα περί… συμβίωσης
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός έκανε και … μαθήματα ειρηνικής συμβίωσης Ελλήνων και Αλβανών: «Πιστεύω -είπε- πως η ιστορία των δύο κοινοτήτων δείχνει ότι αν δεν επεμβαίνει η πολιτική ή διάφορες πολιτικές ατζέντες, είναι σαν ένα. Επομένως δεν υπάρχει διχασμός ή μίσος στις καρδιές των κοινοτήτων όπου Αλβανοί και Έλληνες ζουν μαζί εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η πολιτική θα έπρεπε να χειριστεί το γεγονός ότι είμαστε γείτονες και τρόπον τινά «καταραμένοι» να ζούμε μαζί και να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Επομένως δεν νομίζω. Εάν η πολιτική δεν χώνει την μύτη της σε εγχώρια συμφέροντα και δεν επιχειρεί να κερδίσει υποστήριξη τρέφοντας το μίσος, τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί».
Προφανώς τα περί «Μεγάλης Αλβανίας», οι αγάπες με τον Ταγίπ Ερντογάν, η αλλοίωση της Ιστορίας, η υπόγεια ενθάρρυνση των ανιστόρητων διεκδικήσεων των «Τσάμηδων», η απομάκρυνση Ελλήνων από θέσεις διοίκησης κ.α., κατά τον Ράμα, εντάσσονται στην… αγάπη που τρέφει για τη χώρα μας ο Αλβανός Πρωθυπουργός, την οποία -κατ΄ αυτόν- οι Έλληνες δεν μπόρεσαν έως τώρα να την κατανοήσουν.

Πάλι «δώσαμε»…
Πάντως ούτε τη φορά αυτή ο Ράμα έφυγε με άδεια χέρια από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε πως θα λυθεί το πρόβλημα με τις άδειες οδήγησης των Αλβανών που μετακινούνται στη χώρα μας. Όσο για την Ελλάδα, δεν «εισέπραξε» απολύτως τίποτε κι αυτή τη φορά. Εκτός κι αν αυτό συμβεί από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα, καθώς αποδέχτηκε την σχετική πρόσκληση του Ράμα…