Δύο μήνες από την ορκωμοσία του νέου Δημοτ. Συμβουλίου Ιωαννίνων και...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ...ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ!

Με ιδιωτικά κεφάλαια, αν δεν υπάρξουν «εκπλήξεις», θα αλλάξει ο οδοφωτισμός στα Γιάννενα • «Πράσινο φως» για ενίσχυση της ΔΕΥΑΙ με προσωπικό • Σκληρή απάντηση της παράταξης Γκόντα στον Θ. Μπέγκα

GIANNENA PLATEIA FOTISMOS

• Τους ρυθμούς εκείνους που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει έργα και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα και κυρίως την ποιότητα ζωής της πόλης αναζητά ακόμα, δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, καθώς η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει την αναγκαία απόλυτη πλειοψηφία στο σώμα, ενώ οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης εμφανίζονται, με μικρές εξαιρέσεις… αμφίθυμες και σε ορισμένες περιπτώσεις αμήχανες απέναντι στα θέματα που έρχονται προς συζήτηση, αναζητώντας επίσης τον δικό τους βηματισμό.
Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε ξανά και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου όπου αποφασίστηκε η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου, ενώ «πράσινο φως» έλαβε η ενίσχυση της ΔΕΥΑΙ με προσλήψεις προσωπικού. Νέα κόντρα πάντως ξέσπασε ανάμεσα στον Θωμά Μπέγκα και την παράταξη του Νίκου Γκόντα με αφορμή αναφορές του πρώτου στις θητείες της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» ως Δημοτικής Αρχής.

Περί οδοφωτισμού…
Όπως έγραψε και χθες ο «Π.Λ.», το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την αντικατάσταση του φωτισμού σε όλο τον Δήμο με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, με την σημείωση ότι αν γίνει αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου η προσφυγή της πρώην Δημ Αρχής και δεν ακυρωθεί ο πρώτος διαγωνισμός, τότε το συγκεκριμένο έργο θα προχωρήσει μέσω του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με όσα είπαν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος και Φώτης Βάββας, η μελέτη του Δήμου για την κάλυψη όλης της έκτασης με φωτισμό LED θα έχει ολοκληρωθεί σε 90 ημέρες. Το κόστος της θα καλυφθεί από τον μηχανισμό ELENA που αξιοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η αντιπολίτευση
Εκ μέρους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» η κεντρική εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Θωμά Γιωτίτσα, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής που έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στον διαγωνισμό με την δέσμευση κονδυλίων από τους ανταποδοτικούς πόρους. Καταλόγισε δε ευθύνες στην Δημοτική Αρχή για την ακύρωση του διαγωνισμού.
Από την πλευρά του ο Θωμάς Μπέγκας υπενθύμισε ότι η μελέτη που είχε εκπονήσει με εγγυημένη χρηματοδότηση, χωρίς μοχλεύσεις, δανεισμούς, επιτόκια και άλλους όρους αγοράς, προέβλεπε εξοικονόμηση τουλάχιστον 270.000 ευρώ το χρόνο που η νέα Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να επενδύσει στην επόμενη φάση αλλαγής των φωτιστικών.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη διαφώνησε τόσο με την επιλογή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού μέσω ίδιων πόρων όσο και με τη νυν, καθώς, όπως είπε, δεν έχει πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση. Πρότεινε για την περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέρος του έργου μέσω του ΕΣΠΑ και για τον υπόλοιπο Δήμο με την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ, αν απορριφθεί η προσφυγή, να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός ELENA για το σύνολο του Δήμου.
Ο Νίκος Γκόντας στην τοποθέτησή του επισήμανε πως η πρόταση της Δημοτικής Αρχής δίνει οριστική λύση σε ολόκληρο το Δήμο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα είναι αν θέλουμε τρία εκατομμύρια χαράτσι στους Γιαννιώτες ή μια λύση ανέξοδη».
Ο Άρης Μπαρτζώκας υπογράμμισε ότι είναι σαφή τα πλεονεκτήματα από μία πρόταση που δίνει συνολική λύση σε ολόκληρο το Δήμο και δεν έχει κανένα κόστος για τους πολίτες.
Ο Λάζαρος Νάτσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο το οποίο δεν θα είναι αποδοτικό για τους πολίτες, ενώ η Όλυ Τσουμάνη τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Tέλος, ο Χρήστος Πατσούρας σημείωσε πως ο δημοτικός φωτισμός πρέπει να υπάγεται στη σφαίρα του δημόσιου συμφέροντος και όχι να είναι αντικείμενο κερδοφορίας.

Προσλήψεις στη ΔΕΥΑΙ
Την απόφαση που είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ενέκρινε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση περιλαμβάνει 20 νέες προσλήψεις κυρίως τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων και εργατών, ειδικότητες δηλαδή που έχει άμεση ανάγκη η επιχείρηση.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας υπογράμμισε ότι το προσωπικό αυτό είναι απαραίτητο ώστε η επιχείρηση να καλύπτει καθημερινές ανάγκες που προκύπτουν στο δίκτυο, ενώ απαντώντας στο θέμα της εθελούσιας εξόδου εργαζομένων για το οποίο είχε πάρει απόφαση η προηγούμενη Διοίκηση και ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τόνισε ότι ήταν γνωστό σε αυτή πως εκ του νόμου απαγορευόταν μια τέτοια μεταβολή λόγω των απαγορεύσεων που ισχύουν στις προεκλογικές περιόδους αλλά και στις μετεκλογικές μέχρι την ανάληψη των νέων αρχών.

Προτάσεις Τ. Καλογιάννη
Την πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισε η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη με βασικό κριτήριο ότι οι περισσότεροι εκ των νέων υπαλλήλων θα εργαστούν σε υπηρεσίες «εκτός γραφείου» που αποτελεί και το κύριο πρόβλημα της επιχείρησης. Η κ. Καλογιάννη ζήτησε μάλιστα να είναι δεσμευτικό αυτό ώστε να μην προσληφθούν εργάτες ή υδραυλικοί που μετά από ένα διάστημα θα μετατραπούν σε υπάλληλους γραφείου!
Κατέθεσε επίσης ορισμένες προτάσεις για την ΔΕΥΑΙ όπως η αλλαγή τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζει με αλλαγή παρόχου, η άμεση αντιμετώπιση των διαρροών δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και η τοποθέτηση νέου εξοπλισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στα αντλιοστάσια, ενώ ζήτησε η Διοίκηση της επιχείρησης να αναδιαπραγματευτεί τα τραπεζικά της χρέη.

Κόντρα για το παρελθόν!
Νέα κόντρα ανάμεσα στον Θωμά Μπέγκα και την παράταξη του Νίκου Γκόντα προκάλεσαν όσα ανέφερε ο πρ. Δήμαρχος προχθές κατά τη συνεδρίαση του Δημτικού Συμβουλίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στα χρόνια της διοίκησης του Δήμου από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», μαζί με συναδέλφους που κάθονται σήμερα στα απέναντι έδρανα πολεμούσαμε για προοδευτικές και συνετές πολιτικές. Βλέπε ΞΕΝΙΑ, ΟΑΣΗ, Κεντρική Πλατεία και άλλα έργα. Σήμερα βλέπουμε μία απολιτίκ συμμαχία συμφερόντων».
Η αποστροφή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παράταξης Γκόντα, η οποία σε ανακοίνωσή της χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον του κ. Μπέγκα. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «όταν θυμάται χαίρεται ο πρώην Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος για μια ακόμη φορά έκανε άλματα μνήμης για να δικαιολογήσει, ατυχώς, την παρουσία του στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας»!
Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία τονίζει με έμφαση πως «οι δικές μας περίοδοι ήταν οι περίοδοι εκείνες που η πόλη μας είχε τα περισσότερα έργα και στα οποία υπάρχει η δική μας σφραγίδα. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο που κάναμε στην πόλη, η οποία τρεις φορές αναδείχθηκε χρυσός προορισμός, κάτι που δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε… Αντί λοιπόν να συγκριθεί μαζί μας με έργα ο κ. Μπέγκας, εξακολουθεί να αρκείται σε ασκήσεις παρελθοντολογίας, αγαπημένο του σπορ άλλωστε κατά την δική του θητεία, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν το μηδενικό έργο».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Νίκος Γκόντας έκανε παρέμβαση για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το Ζάππειο Κληροδότημα στην Αθήνα, ζητώντας να κάνει παρέμβαση ο Δήμος. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε να προβεί σε σύσταση επιτροπής, η οποία θα συντάξει ψήφισμα αφενός και θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις στο ζήτημα που έχει προκύψει.