Με τις διατάξεις του νέου νόμου που συζητήθηκε χθες στη Βουλή…

ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ!

- Αντιμετωπίζονται και ζητήματα που απασχολούν τους Ηπειρώτες, όπως δράση Μ.Κ.Ο., παραβατικές συμπεριφορές, ειδικό πρόγραμμα για ανηλίκους

- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άσυλο μόνο σε πραγματικούς πρόσφυγες

1

• Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το Άσυλο και τη Μεταναστευτική πολιτική, πέραν από τις συνήθεις αντεγκλήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, έδωσε σαφές στίγμα, ότι μετά από πέντε χρόνια «ήξεις - αφήξεις» που γιγάντωσαν το πρόβλημα, επιτέλους φαίνεται πως κάτι αλλάζει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «κωδικοποιώντας» τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτός της φύλαξης των συνόρων, προβλέπονται μέτρα που θα ενισχύσουν την εσωτερική δημόσια ασφάλεια και την εφαρμογή κανόνων για τη λειτουργία των Μ.Κ.Ο., που αποτελούν ζητήματα που απασχολούν έντονα και την Ηπειρωτική Κοινωνία.
Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο ως προς τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες. «Όσοι παράνομοι εντοπίζονται θα επιστρέφουν αμέσως» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως «όσοι θα ζητούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν την χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας».
Οι ανωτέρω προβλέψεις, σε συνδυασμό με την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και την άμεση επιστροφή όσων δεν το δικαιούνται, εκτιμάται πως θα μειώσει σημαντικά και τον αριθμό όσων σήμερα «φιλοξενούνται» είτε σε Κέντρα, είτε σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου και κυρίως στα Γιάννενα που είναι έντονη πλέον η παρουσία τους σε πλατείες και κεντρικά σημεία της πόλης.

Πρώτα οι ευάλωτοι
Εξίσου σημαντικές είναι και άλλες δύο διατάξεις, με τις οποίες ελπίζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο: Η μια αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας προσφύγων και μεταναστών. Η Κυβέρνηση είναι σαφής: «Αν ο αιτών -είπε ο Πρωθυπουργός -δεν συνεργάζεται με τις αρχές στη διαδικασία εξέτασης του ασύλου, το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι υποψήφιος προς αποχώρηση. Γι’ αυτό και θα εξετάζονται πρώτα οι ευάλωτοι αλλά και αυτοί με παραβατική συμπεριφορά προκειμένου να ξεχωρίζει και να αντιμετωπίζεται διαφορετικά η διαφορετική τους πορεία».

Όροι στις ΜΚΟ
Η δεύτερη διάταξη αφορά τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο. που έχουν καταστεί κράτος εν κράτει: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες πως πλέον μπαίνουν όρια στη θολή τους δράση, ενώ παράλληλα επανέφερε το ζήτημα των ελέγχων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για την διάθεση των κονδυλίων επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Προστασία ανηλίκων
Ένα άλλο κεφάλαιο που έχει ο νέος νόμος και το οποίο ενδιαφέρει και την Ήπειρο, αφορά την προστασία των ανηλίκων. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα παιδιά που υπάρχουν ήδη στη χώρα, από τα οποία σήμερα μόλις 1.200 έχουν στην στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής. Ένας αριθμός από τα παιδιά αυτά, όπως ήδη έχει σχεδιαστεί, πρόκειται να φιλοξενηθούν σε δομές της Ηπείρου, με πρώτο -πιθανότατα- προορισμό την ακριτική Πωγωνιανή. Με δεδομένο πως πλέον στην κατηγορία των «ευάλωτων» εντάσσονται όλοι οι ανήλικοι, εκτιμάται πως θα αναζητηθούν και νέοι χώροι φιλοξενίας τους.

Τι τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Όλοι γνωρίζουν τι παρέλαβε μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά, διάσπαρτους στην ενδοχώρα, προβληματικές δομές όπως η Μόρια, σχεδόν 70 χιλ αιτήσεις να παραμένουν εκκρεμείς και παρά τις σπατάλες που ερευνά η ΟΛΑΦ, το 70% των κονδυλίων να παραμένει ανεκμετάλλευτο. Από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας τα 4,5 χρόνια έγιναν μόλις 1806 επιστροφές στην Τουρκία. Αυτό αποδεικνύει ότι το σύστημα απονομής ασύλου ήταν σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης εκπέμποντας το μήνυμα ότι όποιος θέλει μπορεί να έρθει και να μείνει στην Ελλάδα και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει την Συμφωνία και το δικαίωμα στην ΕΕ να μας ασκεί κριτική ότι δε είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας στην φύλαξη συνόρων και εφαρμογή της Συμφωνίας.
Ένα τέτοιο πρόβλημα ευκολότερα λύνεται στην γέννησή του παρά 5 χρόνια μετά και η ψευδαίσθηση των ανοικτών συνόρων απαιτεί οργάνωση για να επανέλθει στην πραγματική των ασφαλών συνόρων και η ιδεοληψία των μεταναστών που λιάζονται θέλει χρόνο για να μετατραπεί σε ορθή πολιτική αυτών που νοιάζονται».

Κωδικοποίηση διατάξεων
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για το νέο νόμο:
«Η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων που συζητούμε σήμερα (σ.σ. χθες) είναι ότι καθιερώνουμε έναν συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας που υπηρετεί 3 αρχές:
α) Κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, 1 προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με ευρωπαϊκές οδηγίες
β) Απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους πραγματικούς πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά, στους οποίους μάλιστα περιέχει από την πρώτη στιγμή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προστασία.
γ) Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας».

Διευρύνεται η προστασία
Με τις νέες ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή διευρύνεται ο αριθμός των παιδιών που θα απολαμβάνουν προστασία.
«Στα υπό προστασία άτομα εντάσσονται όλοι οι ανήλικοι και όχι μόνο τα ασυνόδευτα παιδιά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία και σε 6 μήνες πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης για να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει πρόσφυγες που ήθελαν δουλειά σε ένα άλλο κράτος».
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι ένα τόσο σύνθετο ζήτημα αντιμετωπίζεται στη γένεσή του. Η ιδεοληψία των «μεταναστών που λιάζονται» χρειάζεται την τόλμη των πολιτών που νοιάζονται», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που βρίσκεται απέναντί μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, και θα το αντιμετωπίσουμε. Με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου αλλά και στα συμφέροντα στων Ελλήνων».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης -απαντώντας στον Γιάννη Βαρουφάκη- επισήμανε πως η αντιμετώπιση των Ελληνικών αρχών προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αξιοπρεπής.
«Θέλετε να αγνοείτε ότι υπάρχει και το θέμα της εθνικής ασφάλειας, των κινδύνων για την πατρίδας μας εξαιτίας της αστάθειας στην περιοχή λόγω των πολέμων. Η ασφάλεια των Ελλήνων κι όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτή χώρα είναι για μας το πρώτιστο μέλημά μας. Από την μια θα εφαρμόσουμε το δίκαιο του ασύλου και από την άλλη θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια».