Μία σημαντική δομή απεξάρτησης ανοίγει τις πύλες της στα Γιάννενα

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ!

Εγκαινιάστηκε επίσημα χθες, όμως πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και για την μετά ΕΣΠΑ περίοδο

• Τι τόνισαν Αλ. Καχριμάνης, Ι. Νικόπουλος, Β. Καρβούνης και οι εκπρόσωποι ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ

Στις 11 Νοεμβρίου υποδέχεται τους πρώτους χρήστες…

POLYDYNAMO XATZHKOSTA 1 11 19

• Ένα μεγάλο κενό στον τομέα της απεξάρτησης έρχεται να καλύψει το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολικών και Χρηστών Ναρκωτικών που μετά από μία σχεδόν δεκαετία περιπετειών, τίθεται τις επόμενες ημέρες σε λειτουργία. 

Είναι η δεύτερη μόλις δομή αυτού του είδους στη χώρα μας, μετά από το αντίστοιχο Κέντρο που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και η απόφαση να γίνει στα Γιάννενα έχει ισχυρή βάση, όχι μόνο επειδή θα καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και επειδή η περιοχή μας είναι «ευαίσθητη» σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών εξαιτίας της γειτνίασης με την Αλβανία!
Ωστόσο, το στοίχημα με το Πολυδύναμο, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου έγιναν χθες, δεν έχει κερδηθεί ακόμα. Πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί ότι η δομή θα έχει το απαιτούμενο προσωπικό και την αναγκαία οικονομική στήριξη και μετά τη λήξη της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ όπως τονίστηκε απ’ τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πολλές οι ανάγκες
Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι σημαντικό στην Ήπειρο, η οποία έχει την ατυχία να συνορεύει με την Αλβανία και να έχει μεταβληθεί έτσι, εδώ και πολλά χρόνια, σε «σταυροδρόμι» διακίνησης παράνομων ουσιών. Οι διακινητές διοχετεύουν χασίς και σκληρά ναρκωτικά τόσο στην τοπική αγορά όσο και σ’ εκείνη της υπόλοιπης χώρας, φτάνοντας συχνά ακόμα και έξω από σχολεία στην προσπάθεια να προσελκύσουν μαθητές. Κάπως έτσι, οι χρήστες είναι σήμερα πολλοί, προέρχονται απ’ όλα τα ηλικιακά στρώματα και η ανάγκη στήριξής τους στον αγώνα που δίνουν προκειμένου να απεξαρτηθούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία είναι μεγάλη.
Αυτός ακριβώς θα είναι ο ρόλος του Πολυδύναμου Κέντρου του «Χατζηκώστα» στο οποίο θα φιλοξενούνται άτομα με σύνδρομο στέρησης ναρκωτικών και αλκοόλ, τα οποία θα λαμβάνουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και θα παραπέμπονται έπειτα σε κατάλληλο πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Στο Πολυδύναμο συμπράττουν τρεις δημόσιοι φορείς. Το ΕΣΥ μέσω του «Χατζηκώστα», το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και ο ΟΚΑΝΑ. Οι πρώτοι χρήστες θα περάσουν τις πύλες του στις 11 Νοεμβρίου.

Τα χθεσινά εγκαίνια
Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη των δύο Νοσοκομείων της πόλης και φυσικά πλήθος εργαζομένων του «Χατζηκώστα» παραβρέθηκαν στη χθεσινή τελετή εγκαινίων του Πολυδύναμου Κέντρου. Αυτή ξεκίνησε με χαιρετισμούς και ομιλίες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου και ακολούθησαν ο αγιασμός (φωτό) και το κόψιμο της κορδέλας στην είσοδο του Πολυδύναμου.

Oι χαιρετισμοί
• Αφού συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν όλα τα τελευταία χρόνια για να πάρει το Πολυδύναμο σάρκα και οστά, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τόνισε πως ήταν μακρύς ο δρόμος ως την ολοκλήρωση της δομής κι αυτό γιατί, όπως είπε, «όταν σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι, δεν υπολογίζουμε πώς θα το φτάσουμε στο τέλος». Ο κ. Καχριμάνης θύμισε στους παριστάμενους ορισμένα απ’ τα «εμπόδια» που βρήκε μπροστά της η προσπάθεια, ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει το να βγαίνει ο χρήστης ναρκωτικών καθαρός ξανά στην κοινωνία. Έκανε δε γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει έτοιμες τις μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση του «Χατζηκώστα», των Νοσοκομείων Άρτας και Πρέβεζας καθώς και του Αστυνομικού Μεγάρου στα Γιάννενα.
• Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος, ο οποίος και εκπροσώπησε τελικά το υπουργείο Υγείας στην τελετή, σημείωσε πως «πρέπει όλοι μαζί να κοιτάξουμε το αύριο, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου που τόσα πολλά περιμένει από αυτή τη δομή και να συνεισφέρουμε για το καλό του». Διαβεβαίωσε δε πως η 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας θα σταθούν αρωγοί αντιμετωπίζοντας τις όποιες ελλείψεις προκύψουν στο Πολυδύναμο κι ευχαρίστησε τον Διοικητή του «Χατζηκώστα» για την επιμονή και τη δουλειά που έκανε.
• Τα θερμά τους συγχαρητήρια προς όλους όσοι συνέβαλαν στο να φτάσει το Πολυδύναμο Κέντρο σε φάση λειτουργίας εξέφρασαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Ο κ. Καλογιάννης δήλωσε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο το δύσκολο έργο που καλείται να φέρει σε πέρας η νέα δομή. Η κ. Τζούφη από την πλευρά της τόνισε πως το Πολυδύναμο αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο συνεργασίας του ΕΣΥ με δύο μεγάλους δημόσιους φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ.

Καλύπτει ένα κενό…
Τη χθεσινή εκδήλωση χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι των τριών φορέων που καλούνται να συνεργαστούν στο εξής μέσα στο Πολυδύναμο Κέντρο προσφέροντας υπηρεσίες σε εξαρτημένους συνανθρώπους μας.
• Ο Υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστου ανέφερε πως το Πολυδύναμο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον τομέα της απεξάρτησης. Όπως είπε, είναι μόλις το δεύτερο Κέντρο σωματικής αποτοξίνωσης στη χώρα και γι’ αυτό θα κληθεί να καλύψει ανάγκες και από άλλες περιφέρειες. Χαρακτήρισε δε κρίσιμο σημείο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της μονάδας μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
• Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια του Οργανισμού για επιστροφή των εξαρτημένων ατόμων στην κοινωνία με τη λειτουργία τα τελευταία χρόνια μονάδων κοινωνικής επανένταξης. Όπως σημείωσε, σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται σε πρόγραμμα θεραπείας περίπου 13.000 εξαρτημένα άτομα εξαίροντας τη δουλειά που γίνεται από τον ΟΚΑΝΑ. Όσο για το Πολυδύναμο, τόνισε πως έρχεται να βελτιώσει την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών.
• Τέλος, ο Διοικητής του «Χατζηκώστα» Βαγγέλης Καρβούνης χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα τη λειτουργία του Πολυδύναμου, το οποίο έθεσε από την αρχή της θητείας του στο Νοσοκομείο. «Στην αρχή οι προοπτικές ήταν αρνητικές. Οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ μας. Όμως είπαμε όλοι μαζί ότι θα το παλέψουμε. Πρέπει σήμερα να νιώθουμε περηφάνια για ό,τι κάναμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη το Πολυδύναμο μπορεί να είναι η απαρχή μίας νέας εποχής στον τομέα των εξαρτήσεων, ωστόσο χρειάζονται αποφάσεις για να διατηρηθεί ζωντανό το εγχείρημα. Χρειάζεται αύξηση του προσωπικού και χρηματοδότηση, γιατί αν αφεθεί στις αδύναμες πλάτες του «Χατζηκώστα», θα απαξιωθεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.