Τα κυκλώματα εγκληματικών ομάδων και απατεώνων οργιάζουν…

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ «ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Τετραμελής συμμορία ξάφριζε εκβιάζοντας υπερήλικες σε χωριά Ιωαννίνων και Άρτας

- Ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκε στις όχθες της λίμνης

OPLA PALIA 4 11 2019

• Σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αναδιοργάνωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, η μικροεγκληματικότητα «ζει και βασιλεύει» στην Ήπειρο.
Αν και αρκετά περιστατικά δεν καταγράφονται στα καθημερινά αστυνομικά δελτία, καθώς κατάντησαν «ρουτίνα», εν τούτοις είναι και συχνά και λαμβάνουν χώρα τόσο σε πόλεις όσο και στα χωριά. Κατά κυριολεξία δε οι ηλικιωμένοι και τα μοναχικά άτομα «συντροφεύονται» νύχτα και μέρα με το φόβο επιδρομής συμμοριών που επιδιώκουν να τους αρπάξουν ό,τι έχουν στα σπίτια τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύλληψης τεσσάρων ατόμων το περασμένο Σάββατο, που εμπλέκονται σε τριάντα τουλάχιστον κλοπές και ληστείες τις οποίες είχαν διαπράξει τους τελευταίους μήνες στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, στην Άρτα κ.α.. Εκτός αυτών όμως ένα ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκε από τους Αστυνομικούς σε ταξιδιωτικό σάκο σε περιοχή της Ντραμπάτοβας.
Πρόκειται για τον πρόσφατο «κρίκο» μιας αλυσίδας στην οποία προϋπάρχουν αλλεπάλληλες συλλήψεις παράνομων μεταναστών, συλλήψεις φυγόποινων, φυγόδικων, διακινητών αλλά και μεταφορέων ναρκωτικών ουσιών.

Η συμμορία των «τεσσάρων»!
Η σύλληψη της συμμορίας των «τεσσάρων» αποτελεί μια επιτυχία της Αστυνομίας καθώς βάζει τέλος- προσωρινά τουλάχιστον- στη δράση της, που ήταν πολυσχιδής καθώς χειρίζονταν κάθε λογής «κόλπο» για να μπουν σε σπίτια και να κλέψουν κυρίως ηλικιωμένους. Εφάρμοζαν τις ίδιες μεθόδους: Έμπαιναν στα σπίτια είτε με διάρρηξη, είτε από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες. Ακόμη χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο της απασχόλησης, ενώ σε περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι κατά βάση που τύχαινε να βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους, την ώρα των «επιχειρήσεων» υφίστανται σωματική βία από τους δράστες.
Η συμμορία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς δρούσε κατά διαστήματα ώστε να χάνονται τα ίχνη της. Η δράση της επεκτείνονταν σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Αμφιλοχίας.

Μπαράζ επιθέσεων
Η Αστυνομία είχε αρχίσει να συλλέγει και να αξιοποιεί πληροφορίες για τη δράση τους εδώ και αρκετό καιρό και το τελικό «χτύπημα» το έδωσε το περασμένο Σάββατο μετά από ένα μπαράζ κλοπών που έκανε την ίδια μέρα στη Νέα Ζωή, όπου άρπαξαν τσάντα από 85χρονη, ενώ προηγουμένως με τη χρήση βίας έκλεψαν χρήματα και χρυσαφικά από σπίτι 64χρονου στο Κουκλέσι, ενώ είχαν πραγματοποιήσει και άλλες τρεις κλοπές και τρείς απόπειρες σε Κουκλέσι, Μεγάλη Γότιστα, Κτιστάδες και Αμμότοπο Άρτας και μια απόπειρα ληστείας στη Μικρή Γότιστα σε βάρος 85χρονης, την οποία επιχείρησαν να ληστέψουν στο σπίτι της.

Καταδίωξη ως το Περιβόλι
Η Αστυνομία αναζητούσε το αυτοκίνητο των δραστών και τελικά το εντόπισε στη Μικρή Γότιστα. Όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας επιχείρησαν να το σταματήσουν για να το ελέγξουν ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και τελικά ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Περιβολίου Γρεβενών όπου και συνελήφθησαν οι τέσσερις δράστες.
Ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές είχαν διαπράξει ακόμη σε Πεδινή, Γρεβενίτι, Δροσοχώρι, Βασιλική, Αμφιθέα, Κουτσελιό, Κατσικά, Μπιζάνι, Κατσικά, Αετοράχη, Πέραμα, Κρανούλα, Κρύα, Πράμαντα, Πέραμα, Μουζακαίους, Βασιλική και Μεγάλο Γαρδίκι. Η λεία τους, σύμφωνα με την Αστυνομία, ξεπερνά τις 80.000 ευρώ. Κατά τη σύλληψή τους βρέθηκε στην κατοχή τους το ποσό των 630 ευρώ και χρυσαφικά.

Κρυμμένος οπλισμός
Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός της ανεύρεσης σε παρόχθια περιοχής της Ντραμπάτοβας ενός ταξιδιωτικού σάκου, που ήταν κρυμμένος μέσα σε καλαμιές, που περιέχει από περίστροφα μέχρι σπάθες και ξιφολόγχες. Τα όπλα θα σταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εργαστηριακή εξέταση, ενώ με δεδομένη την παλαιότητά τους, εξετάζεται τόσο η προέλευση όσο και οι πιθανοί αποδέκτες τους.
Ειδικότερα τα όπλα είναι τα εξής: 11 περίστροφα, 4 πυροβόλα όπλα χειρός μονής βολής, 1 εμπροσθογεμές όπλο χειρός, δίκαννο με εξωτερικές σφύρες, 1 ένα δίκαννο όπλο χειρός λειόκαννο με εξωτερικές σφύρες, 2 εμπροσθογεμή τρίκαννα όπλα χειρός μαύρης πυρίτιδας, 1 εμπροσθογεμές εξάκαννο όπλο χειρός μαύρης πυρίτιδας, 1 εμπροσθογεμές δίκαννο όπλο χειρός μαύρης πυρίτιδας, 1 εμπροσθογεμές δίκαννο τύπου πιστόλας με εξωτερικές σφύρες, 3 σπάθες, 9 ξιφολόγχες πολεμικών τυφεκίων, 4 θήκες ξιφολογχών, 2 ξιφίδια και 2 ματσέτες.

Και διακίνηση προσφύγων!
Μια άλλη μορφή παραβατικότητας που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις αφορά την παράνομη μετακίνηση προς τα σύνορα Σύριων προσφύγων. Πρόκειται για επανάληψη του φαινομένου που είχε παρατηρηθεί με το πρώτο «κύμα μετεγκατάστασης» προσφύγων, με τη διαφορά ότι τώρα εμπλέκονται στη διακίνηση και αλλοδαποί από τη Συρία. Το τελευταίο κρούσμα αφορούσε έναν διακινητή που έναντι 2.000 ευρώ μετέφερε αλλοδαπούς για την ελληνοαλβανική μεθόριο που εντοπίστηκε στα Γιάννενα, ενώ πιο συχνά είναι τα περιστατικά στην Ηγουμενίτσα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες άρχισαν και πάλι να συγκεντρώνονται μετανάστες ή πρόσφυγες με σκοπό να μπουν κρυφά σε κάποιο καράβι για Ιταλία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας το επόμενο διάστημα και όσο θα αυξάνονται οι αριθμοί μετεγκατάστασης από τα νησιά στην ενδοχώρα, τόσο και περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα επιδιώκουν να φτάσουν στην Αλβανία, όπου δρουν άλλα κυκλώματα για να τους διευκολύνουν στο δρομολόγιο προς Ιταλία. Όπως γίνεται αντιληπτό η διέλευση αυτή από πόλεις προς σύνορα, δημιουργούν νέο «πονοκέφαλο» για Αστυνομία, αλλά και για τους κατοίκους των χωριών του Βορειοδυτικού τμήματος του Νομού Ιωαννίνων, που δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τη συμπεριφορά όλων αυτών…