Για υπόθεση ιεροσυλίας που για 10 χρόνια συγκλονίζει τους κόλπους της Ορθοδοξίας…

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ!

- Μαζί με άλλα πέντε άτομα παραπέμπονται στις 19 Νοεμβρίου (Τρίτη) ενώπιον του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων για «συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης…»

- Προσπάθεια αναβολής της δίκης για να παραγραφούν τα αδικήματα;

ORTHODOXOS TYPOS DEDES 5 11 19

• Η αντίστροφη μέτρηση για την εκδίκαση της υπόθεσης ιεροσυλίας σε Ναούς και Μοναστήρια της Ηπείρου (και όχι μόνο) που έχει συγκλονίσει τους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει αρχίσει, καθώς η δίκη έχει οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων ο Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ιωαννίνων - επί Μητροπολίτη Θεόκλητου - Φιλόθεος Δέδες και άλλα πέντε άτομα. Το κατηγορητήριο- όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο «Πρωινός Λόγος» είναι βαρύτατο, καθώς ο Φιλόθεος και οι άλλοι συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνται για: «Συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης διακεκριμένη περίπτωση κλοπής πράγματος αφιερωμένου στη θρησκευτική λατρεία από τόπο προορισμένο για τη θρησκευτική λατρεία, τελεσθείσα από δράστες πού είχαν ενωθεί να διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής μνημείου, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα, διάθεση μνημείων προϊόντων εγκλήματος τελεσθείσα κατ΄ επάγγελμα και διάθεση προϊόντων εγκλήματος».
Η δράση των κατηγορουμένων δεν είχε περιοριστεί στα γεωγραφικά όρια των Ιωαννίνων, αλλά είχε επεκταθεί και σε άλλους Νομούς της χώρας, όπως Γρεβενών, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ξάνθης, Πόρου, ακόμη και στην Αθήνα.

Ιερώνυμος και Μάξιμος στηρίζουν…
Ενώ η υπόθεση έχει αρχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη και τις διωκτικές αρχές από το 2009, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία δημόσια τοποθέτηση από την Αρχιεπισκοπή, αλλά και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Τουναντίον ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέσπασε τον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο στην Αθήνα και τον τοποθέτησε επικεφαλής της Ναοδομίας, ενώ ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων σχετικά πρόσφατα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα (και εκκρεμούσε και άλλη δίκη σε βάρος του για άλλο αδίκημα) έδωσε την έγκρισή του για να περιληφθεί ο Φιλόθεος στον κατάλογο των υποψήφιων προς Αρχιερατεία κληρικών! Και όχι μόνο αυτό: Ο Αρχιεπίσκοπος- ως μη όφειλε- απέστειλε προσωπική επιστολή στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων- όπως αποκάλυψε η θρησκευτική εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» ενόψει προηγούμενης δίκης του, στην οποία ανέφερε ως «πνευματικό του τέκνο» τον Φιλόθεο και απαριθμούσε το έργο του στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, που ωστόσο αμφισβητείται τόσο από κληρικούς, όσο και από μέλη της Εκκλησίας των Ιωαννίνων.
Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου θεωρήθηκε ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και αρκετοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι ουσιαστικά η επιστολή στάλθηκε για να προετοιμάσει το έδαφος για τη δεύτερη και βασική δίκη, για τις εικόνες.

Προσπάθεια αναβολής;
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.», τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια κινητικότητα στην κατεύθυνση αναβολής της δίκης.
Κύκλοι κινούμενοι στο χώρο της Εκκλησίας επισημαίνουν ότι αν τελικά οι κατηγορούμενοι πετύχουν την αναβολή, τότε είναι πιθανό αργά ή γρήγορα να οδηγηθεί η υπόθεση σε παραγραφή, κάτι που θα έχει άδοξο τέλος στην πολύκροτη υπόθεση απογύμνωσης των ναών και των μοναστηριών μας, από ιερά κειμήλια και εικόνες, με τα οποία όλα αυτά χρόνια θησαύρισαν επιτήδειοι εντός και εκτός Ελλάδος.
Το ζήτημα υπό κανονικές συνθήκες και αν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας δεν επικρατούσε η.... μακαριότητα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, θα έπρεπε ήδη να απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο και να είχε κινήσει «γη και ουρανό» για να επισπευσθεί η δίκη και να αποδοθούν ευθύνες - αν αποδειχθούν - στους κατηγορούμενους. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην επικείμενη δίκη και στη στάση που θα τηρήσουν οι Μητροπόλεις, οι οποίες έχουν υποστεί λεηλασίες από τους ιερόσυλους, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο «Ορθόδοξος Τύπος» στην τελευταία του έκδοση ήδη δύο μητροπολίτες, ο Γρεβενών Δαβίδ και Παροναξίας Καλλίνικος έχουν δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, εφόσον έχουν σημειωθεί κλοπές εικόνων και θρησκευτικών εικόνων από ναούς και μοναστήρια τους. Οπότε αυτόματα το ερώτημα μεταφέρεται στη στάση που θα κρατήσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, με δύο δεδομένα: Αφενός ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος ανήκει στην Μητρόπολή του τυπικά τουλάχιστον και αφετέρου πως στα όριά της έγιναν πολλές κλοπές και πλήθος εικόνων φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό!..

Σύντομο ιστορικό
Η αντίστροφη μέτρηση για να οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη ξεκίνησε με την κλοπή που είχε γίνει τα Χριστούγεννα του 2009 στην κεντρική εκκλησία του Κουκουλίου. Από κει και πέρα με πρωτοβουλία του τότε Νομάρχη και νυν Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη -που είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες- αναρτήθηκαν κλεμμένες εικόνες στο διαδίκτυο, άρχισαν να εντοπίζονται αρκετές από αυτές σε γκαλερί της Βρετανίας και της Ολλανδίας, για να γίνει στη συνέχεια σταδιακά επαναπατρισμός ενός μικρού αριθμού.
Παράλληλα ξεκίνησε η Αστυνομική έρευνα για τους δράστες, σε ορισμένες περιόδους αυτή έδειχνε να είχε «κολλήσει», μέχρι την Άνοιξη του 2015 όταν με εντολή της Ανακρίτριας Ιωαννίνων δόθηκε εντολή για έρευνα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων ήταν οικήματα σε Περτούλι, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καλαμπάκα, Εύβοια και Αθήνα.
Ως ένας από τους αποδέκτες θρησκευτικών κειμηλίων που έχουν κλαπεί από το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας της Ηπείρου περιγράφεται κι ένας 70χρονος συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου που είχε συλληφθεί τότε στο σπίτι του στην Αθήνα, έχοντας στην κατοχή του εκκλησιαστικά είδη που είχαν αφαιρεθεί - κλαπεί από ιερούς ναούς και μονές στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Επίσης ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, με τη δικογραφία να αποτελείται από χιλιάδες σελίδες στις οποίες ξεδιπλώνονται μαρτυρίες και γεγονότα.

* * * 

Ο Ιωαννίνων Μάξιμος θα παραστεί στην εκδίκαση ως πολιτικός ενάγων;

MAKSIMOSΧαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του άρθρου του «Ορθόδοξου Τύπου» που υπογράφεται από τον κ. Γεώργιο Τραμπούλη: «Ἐάν ὁ Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος δέν παραστῆ στήν ἐκδίκαση τῆς ὑπόθεσης ὡς πολιτικός ἐνάγων, τότε ὅλες οἱ ἀστικές ἀξιώσεις ὑπέρ τοῦ Μητροπολίτου δέν θά χαθοῦν; Καί ἐνδεχόμενα θά δημιουργηθοῦν ὑποψίες περί ψευδῶν καταγγελιῶν.
Δυστυχῶς, στίς ἡμέρες μας ἄτομα πού στεροῦνται τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἤθους ἔχουν εἰσβάλει στήν Ἐκκλησία μέ τήν ἀνοχή καί τήν σιωπή τῶν πολλῶν, ἀφοῦ ἡ ἀλλοτρίωση καί ἡ ἐκκοσμίκευση ἔχουν κατακλύσει τήν ἐκκλησιαστική ζωή. Ἀλλά καί τά σκάνδαλα στούς κόλπους τῆς Ἐκκλησίας τό τελευταῖο διάστημα ἔχουν πολλαπλασιασθῆ μέ ἀποτέλεσμα τόν ἔντονο σκανδαλισμό τῶν πιστῶν ἀλλά καί τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ. Υἱικῶς καλοῦμε καὶ παρακαλοῦμε τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ἰωαννίνων κ. Μάξιμο, ὅπως δηλώση παράσταση Πολιτικῆς Ἀγωγῆς στήν ὑπόθεση τοῦ Ἀρχιμανδρίτου Φιλοθέου Δέδε, διότι διαφορετικά θά εἶναι ἐκτεθειμένος σέ σχόλια τόσο στήν τοπική κοινωνία τῶν Ἰωαννίνων ἀλλά καί σέ ὅλη τήν Ἑλλάδα. Ἐπίσης, θά εἶναι ἔκθετος γιά ἀμέλεια, γιά ἀδιαφορία ἀλλά καί γιά συγκάλυψη καί συνενοχή διά τῆς σιωπῆς του. Τήν στιγμή μάλιστα πού, ὅπως πληροφορηθήκαμε, ἡ Εἰσαγγελία Ἐφετῶν Ἰωαννίνων ἔστειλε στόν Σεβασμιώτατο τό Βούλευμα μέ τήν ἐντολή νά προχωρήση σέ ἐκεῖνες τίς ἐνέργειες πού τόν ἀφοροῦν καί προβλέπονται ἀπό τόν Νόμο. Τέλος, ἡ σιωπή τοῦ Μητροπολίτου κ. Μαξίμου θά ἔχη σάν ἀποτέλεσμα νά κατηγορηθῆ ὅτι δέχεται πιέσεις ἤ καί ἐντολές, μέ τραγικά ἐπακόλουθα οἱ ἐχθροί τῆς Ἐκκλησίας νά βροῦν λαβή νά τήν διασύρουν καί ἔτσι ἡ χαίνουσα πληγή καί ἡ καχυποψία νά συνεχίζη νά ταλανίζη τήν πολύπαθη Μητρόπολη Ἰωαννίνων.
Τέλος, ὁ Μακαριώτατος (σ.σ. ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος) δήλωσε γιά τήν κακοποίηση παιδιοῦ ἀπό ἱερέα, καί πολύ σωστά, «τόν βαθύτατο πόνο του ὡς κληρικοῦ καί τήν ὀργή του ὡς ἀνθρώπου». Ἆραγε γιά τήν ὑπόθεση Δέδε, πού εἶναι μεῖζον ἐκκλησιαστικό καί ποινικό θέμα, δέν θά πρέπη νά ἐκδηλώση τήν ἴδια ἄν ὄχι καί μεγαλύτερη καταδίκη του;».