Πλημμύρες, κατολισθήσεις, ζημιές σε σπίτια, διακοπές ρεύματος…

ΕΡΜΑΙΟ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

Πρωτοφανή ύψη βροχής έπεσαν μέσα σε ένα διήμερο σε Γιάννενα, Πρέβεζα, Παραμυθιά κ.α.

Προσοχή (!) και νέα επιδείνωση καιρού προβλέπει η ΕΜΥ

KAKOKAIRIA KATOLISTHSH

Mπορεί οι δύο πρώτοι μήνες του φθινοπώρου, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, να ήταν άνυδροι σε γενικές γραμμές, ο Νοέμβριος όμως μπήκε με… φόρα και δικαιώνει έμπρακτα τη φήμη του ως ο πιο βροχερός μήνας του έτους!
Μάλιστα, οι βροχοπτώσεις σ’ όλη την Ήπειρο το περασμένο διήμερο ήταν πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κατά τόπους ανέμους, προκάλεσαν πολλά προβλήματα τόσο στο οδικό δίκτυο και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, με κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων κλπ. όσο και μέσα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπου καταγράφηκαν πολλά πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ χάθηκαν ακόμα και… στέγες σπιτιών!
Τα συνεργεία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων της Ηπείρου δούλεψαν ακατάπαυστα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για νέο κύμα κακοκαιρίας μέσα στις επόμενες ώρες.
Έπεσε πολλή βροχή!
Πάρα πολύ νερό έπεσε σε όλη την Ήπειρο τις τελευταίες ημέρες. Στα Γιάννενα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έριξε ποσότητα βροχής που ισοδυναμεί με εκείνη τριών εβδομάδων. Συγκεκριμένα, έπεσαν στην πόλη 120 χιλιοστά νερού όταν ο μέσος όρος για το Νοέμβριο ανέρχεται στα 165!
Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ήπειρο, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής των τελευταίων ημερών καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Παραμυθιά (122 χιλιοστά), στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου (100 χιλιοστά), στα Δερβίζιανα (89 χιλιοστά) και στη Βοβούσα (75 χιλιοστά). Μέσα στο διάστημα των έντονων φαινομένων Πυροσβεστική και Αστυνομία δέχθηκαν εκατοντάδες κλήσεις σ’ όλη την Ήπειρο με αιτήματα κυρίως την άντληση υδάτων και την κοπή πεσμένων δέντρων.
Προβλήματα στο Λεκανοπέδιο
Με ένταση που είχε πολύ καιρό να βιώσει το Λεκανοπέδιο, χτύπησε η κακοκαιρία τα Γιάννενα. Τα καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους αρκετές ζημιές, με τις σημαντικότερες να προκαλούνται λόγω του σφοδρού ανέμου σε στέγες σπιτιών στην περιοχή των Καρδαμιτσίων, στην οποία εκτός των συνεργείων της Περιφέρειας, εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και αντίστοιχα του Δήμου Ιωαννιτών, παρουσία του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου. Τις ζημιές κατέγραφαν από χθες το πρωί οι υπηρεσίες του Δήμου.
Τα συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ παρενέβησαν χθες σε όλη την έκταση του Δήμου. Από την ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισε ο παραλίμνιος δρόμος, ενώ έγιναν κατολισθήσεις στην Δροσιά και τα Καρδαμίτσια και κατέρρευσε τμήμα τοιχοποιίας στον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ανατολή. Προβλήματα επίσης δημιουργήθηκαν και σε αρκετές σχολικές μονάδες στην πόλη από εισροή υδάτων.
Το Εργοτάξιο του Δήμου έδωσε προσωρινές λύσεις στα προβλήματα όπως εξάλλου έκανε και η ΔΕΥΑΙ. Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, οι Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ βρέθηκαν από προχθές το βράδυ μέχρι αργά τη νύχτα στα περισσότερα σημεία όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα, ενώ νωρίς χθες το πρωί έγινε σύσκεψη για να αποτιμηθεί η κατάσταση και να εξεταστούν μέτρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Παραλίμνιο.
Καταγραφή ζημιών
«Είναι υποχρέωσή μας να βρισκόμαστε εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα και δίπλα σε συμπολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι ήδη οι υπηρεσίες καταγράφουν τις ζημιές με προτεραιότητα το σπίτι στα Καρδαμίτσια που η στέγη του παρασύρθηκε από τον αέρα.
Ο Μ. Ελισάφ υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που φέρνει η κλιματική αλλαγή, ενώ εξήρε το επίπεδο συνεργασίας του Δήμου με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο, όλες οι υπηρεσίες του καθώς και αυτές της ΔΕΥΑΙ παραμένουν σε επιφυλακή αφού υπάρχει πρόβλεψη για ισχυρές καταιγίδες και σήμερα το βράδυ.
Στην Π.Ε. Ιωαννίνων
Μάχη έδωσαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, των καταιγίδων, των ισχυρών ανέμων και των ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν μέχρι και πτώσεις δένδρων.
Τα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου διημέρου είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί ολιγόωρη διακοπή της κυκλοφορίας λόγω φερτών υλικών στην επαρχιακή οδό Κόνιτσας - Διστράτου στη θέση «Άρματα», ενώ σημειώθηκαν μεγάλη κατολίσθηση στην Εθνικό Οδό Κόνιτσας – Κοζάνης, κοντά στο Γοργοπόταμο, πτώση λίθων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας και ειδικότερα στο τμήμα Τέροβο - Κουκλέσι και καταπτώσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου των Τζουμέρκων.
Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ήπειρο, προβλήματα προκλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στο ορεινό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Άρτας, στο οποίο σημειώθηκαν καταπτώσεις και κάλυψη τμημάτων με φερτά υλικά, ενώ στην Π.Ε. Θεσπρωτίας προκλήθηκαν προβλήματα από πτώση δένδρου στην Εθνική Οδό Πλαταριάς - Συβότων και πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Σαγιάδας.
Τέλος στην περιοχή της Πρέβεζας προκλήθηκαν ζημιές σε θερμοκήπια και καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο, ιδίως του Δήμου Ζηρού. Το ύψος της βροχής στην Πρέβεζα έφτασε τα 114 χιλιοστά και για λίγη ώρα άγγιξε τα 214 χιλιοστά. Με εντολή του Δημάρχου Νίκου Γεωργάκου συγκροτήθηκε επιτροπή από τον Δήμο προκειμένου να προχωρήσει στην εκτίμηση και την καταγραφή των μεμονωμένων ζημιών που αναφέρθηκαν.
Με δεδομένο πως η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένονται και νέες έντονες βροχές τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια συνιστά οι οδηγοί, αλλά και όλοι οι πολίτες να είναι πάντα προσεκτικοί στις μετακινήσεις του.