Αποκαλυπτικά τα στοιχεία έκθεσης του Συντονιστικού Δίωξης Ναρκωτικών

ΜΕΣΩ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΙ «ΔΡΟΜΟΙ» ΤΟΥ ΧΑΣΙΣ!

- Περνάει στην περιοχή μας από την Αλβανία από αφύλακτες διαβάσεις στα σύνορα και διακινείται σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό

- Πέρυσι κατασχέθηκαν επίσης αξιόλογες ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης…- Μόνη «σωτηρία» η πλήρης θωράκιση της παραμεθορίου…

NARKOTIKA DEMATA AYTOKINHTO 12 11 19

• «Σταυροδρόμι» διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών αποτελεί η Ήπειρος κι αυτό δεν είναι νέα είδηση, αφού ως συμπέρασμα έχει αποδειχθεί έμπρακτα με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια.
Από τη μία η γειτνίαση με την Αλβανία, την «Κολομβία» της Ευρώπης όπως τη χαρακτηρίζουν λόγω της μεγάλης παραγωγής χασίς, στην οποία εξάλλου «σαρώνει» η διαφθορά και από την άλλη η διαχρονική αδυναμία αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων στην περιοχή μας που παραμένουν «τρύπια», αλλά και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που αποτελεί πύλη εξόδου του παράνομου εμπορεύματος προς την Ε.Ε. ενθαρρύνουν τα κυκλώματα διακίνησης να δραστηριοποιηθούν στην Ήπειρο, παρά τη σκληρή μάχη που δίνουν εναντίον τους οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές.
Την προβληματική αυτή εικόνα έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) και της Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών (Ε.Μ.Π), η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων.

Πρωτιά στο χασίς!
Συνολικά 9.503 υποθέσεις κατασχέσεων κάνναβης καταγράφηκαν το 2018 στη χώρα μας, αυξημένες κατά 400 περίπου σε σχέση με το 2017.
Όσον αφορά τους κατηγορηθέντες, η μεγάλη πλειοψηφία είναι Έλληνες και ακολουθούν ποιοι άλλοι; Μα φυσικά οι Αλβανοί, με την έκθεση του Σ.Δ.Ο.Ν. να επισημαίνει πως «το γεγονός ότι εμφανίζονται σε αξιοσημείωτα υψηλούς αριθμούς συγκριτικά με άλλες υπηκοότητες καταδεικνύει το βαθμό εμπλοκής τους σε αδικήματα που διώκονται από την περί ναρκωτικών νομοθεσία και σχετίζονται με την κάνναβη».
Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Το 62% της ακατέργαστης κάνναβης που κατασχέθηκε πέρυσι από τις Αρχές έχει προέλευση την Αλβανία, ενώ ένα 35% χαρακτηρίζεται ως άγνωστης προέλευσης και είναι πολύ πιθανό να προέρχεται επίσης από τη γειτονική χώρα.
Η Ήπειρος είναι η δεύτερη Περιφέρεια πανελλαδικά σε ποσότητα κατασχεμένης κάνναβης καθώς πέρυσι κατασχέθηκαν εντός των ορίων της σχεδόν 4,9 τόνοι ουσιών. Οι μεγαλύτερες κατασχέσεις έγιναν στους Νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων. Μας ξεπερνάει μόνο η Κρήτη με 7,5 τόνους κατασχεμένου χασίς.

Από αφύλακτες διαβάσεις
Το πώς περνάει η κάνναβη μέσω της Αλβανίας στην περιοχή μας είναι σε γενικές γραμμές γνωστό, το επιβεβαιώνει όμως και η νέα αυτή έκθεση. Η διαδικασία γίνεται μέσω αφύλακτων Διαβάσεων της ελληνοαλβανικής μεθορίου, με μέλη ομάδων που έχουν το ρόλο του μεταφορέα να κρύβουν ταξιδιωτικούς σάκους με χασίς σε δασώδεις, δύσβατες και ερημικές περιοχές. Στη συνέχεια άλλα μέλη αναλάμβαναν την προώθηση προς το εσωτερικό της χώρα μας.
Σημειώνεται δε πως οι δράστες συχνά είναι οπλισμένοι, ενώ έχει πραγματοποιηθεί πλήθος συμπλοκών με τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών Αρχών, σε μία δε εξ αυτών προκλήθηκε ο θάνατος ενός διακινητή. Πρόκειται για συμπλοκή που έλαβε χώρα εδώ και αρκετούς μήνες στη Βήσσανη Πωγωνίου.
Εξάλλου, από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα περνούν στην Ήπειρο μεγάλες ποσότητες χασίς κρυμμένες σε χώρους οχημάτων.

Δεύτεροι σε κοκαΐνη…
Δεύτερη πανελλαδικά Περιφέρεια σε κατασχέσεις κοκαΐνης ήταν πέρυσι η περιοχή μας με 27,9 κιλά ουσιών να έχουν πέσει στα χέρια των Αρχών. Την πρωτιά εδώ έχει η Αττική και μετά την Ήπειρο ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης εντοπίστηκαν στον Νομό Πρέβεζας και ακολουθούν Γιάννενα και Θεσπρωτία. Ως περιοχές προέλευσης αναφέρονται, με βάση την έρευνα, το Εκουαδόρ και η Λατινική Αμερική.
Μάλιστα, σημειώνεται πως η Ελλάδα παραδοσιακά λειτουργεί ως πύλη εισόδου κοκαΐνης στην Ε.Ε. με τελικό προορισμό τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και δευτερευόντως την ίδια την εγχώρια κατανάλωση. Όσο για τους διακινητές, γίνεται λόγος για σημαντική εμπλοκή των υπηκόων Αλβανίας, ιδιαίτερα σε ηγετικό ρόλο στα διάφορα κυκλώματα!

…Και μπόλικη ηρωίνη!
Αυξημένος πέρυσι σε σχέση με το 2017 ήταν ο αριθμός των υποθέσεων που αφορούν σε κατασχέσεις ηρωίνης, οι οποίες έφτασαν τις 2.392 (έναντι 1.952 πρόπερσι). Πρωταγωνιστές κι εδώ στη διακίνηση είναι οι Έλληνες και ακολουθούν Πακιστανοί, Αφγανοί και Αλβανοί. Σε ποσοστό 53% χαρακτηρίζεται άγνωστος ο τόπος προέλευσης των κατασχεμένων ποσοτήτων. Ένα 6% έχει προέλευση από Πακιστάν και ακολουθούν με 5% Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία. Όσον αφορά στην Ήπειρο, οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης εντοπίστηκαν πέρυσι στη Θεσπρωτία και ακολουθεί η Πρέβεζα.
Συνολικά, πέρυσι κατασχέθηκαν στην Ήπειρο 24 κιλά ηρωίνης, ποσοστό 11,63% των συνολικών κατασχεμένων ποσοτήτων σε επίπεδο χώρας. Εδώ «πρωταθλήτρια» σε κατασχέσεις αναδεικνύεται η Αττική.
Τέλος, σε δενδρύλλια κάνναβης η Ήπειρος… χάνει σημαντικά έδαφος, καθώς πέρυσι κατασχέθηκαν στην περιοχή μας 229 φυτά. Στο σχετικό γράφημα της έκθεσης του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών τη μερίδα του λέοντος σε δενδρύλλια έχουν οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κρήτης.

Κυρίαρχη η διαφθορά
Καλά κρατεί λοιπόν ο πόλεμος κατά των κυκλωμάτων ναρκωτικών στη χώρα μας με την Ήπειρο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή λόγω γειτνίασης με την Αλβανία, η οποία συνδυάζει δύο αρνητικούς παράγοντες.
Από τη μία, την εκτεταμένη καλλιέργεια χασίς που όλα δείχνουν ότι γίνεται με την ανοχή της κυβέρνησης Ράμα και από την άλλη, τη διαφθορά που παραμένει σημαντικό πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γειτονικής χώρας σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικής Έρευνας των Τιράνων.
Η διαφθορά παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο και στην… απροθυμία των αλβανικών αρχών να πατάξουν την καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης. «Δεν υπάρχει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, τα θεσμικά όργανα και τα πολιτικά κόμματα και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ» τονίζεται στην έκθεση, όπου ποσοστό 40% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχει δωροδοκήσει υπαλλήλους σε δημόσιους φορείς!