Αρωματικά φυτά και βότανα στις πλαγιές τους είναι ανεκτίμητος...

«ΘΗΣΑΥΡΟΣ» ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!

- Ζητείται η προστασία του από τους Αλβανούς «επιδρομείς» με την εφαρμογή πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης και η στήριξη νέων αγροτών που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τέτοιου είδους καλλιέργειες

- Ερώτηση Γ. Αμυρά στη Βουλή προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης…

TSAI BOYNOY 1

• Όλο και περισσότεροι κάτοικοι των ορεινών χωριών του Νομού Ιωαννίνων αλλά και σ’ όλη την Ήπειρο ανακαλύπτουν τα τελευταία χρόνια τον «θησαυρό» των αρωματικών φυτών και βοτάνων που κρύβεται στις πλαγιές των επιβλητικών βουνών της περιοχής μας.
Πρόκειται για ένα θαύμα της Ηπειρώτικης φύσης το οποίο μπορεί με την κατάλληλη αξιοποίηση, να συμβάλλει στη λεγόμενη αειφόρο ανάπτυξη περιοχών που σήμερα έχουν απομείνει με λιγοστούς κατοίκους και φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα. Εξάλλου, τα πιστοποιημένα βότανα είναι περιζήτητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό λόγω των ευεργετικών για τον άνθρωπο ιδιοτήτων τους!
Ωστόσο, υπάρχει κι εδώ μία μεγάλη απειλή, κυρίως όσον αφορά στα φυτά των βουνών που βρίσκονται στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, τα οποία εκριζώνονται παράνομα από Αλβανούς που τα εμπορεύονται θησαυρίζοντας. Το θέμα έφερε ξανά στη Βουλή ο Γιώργος Αμυράς, ζητώντας αξιοποίηση των αρωματικών βοτάνων προς όφελος του ντόπιου πληθυσμού.

Δίνουν κέρδος!
Νέοι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο, αλλά και κάποιοι μεγαλύτεροι οι οποίοι έχουν αντιληφθεί έγκαιρα την αξία τους, συλλέγουν και εμπορεύονται αυτοφυή αρωματικά φυτά και βότανα από τα βουνά μας όπως τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι κλπ. ή δειλά – δειλά καλλιεργούν διάφορα είδη στα κτήματά τους, τα πιστοποιούν, τα συσκευάζουν και τα εμπορεύονται συμπληρώνοντας έτσι το εισόδημά τους με αξιόλογα ποσά.
Εξάλλου, η μεγάλη ζήτηση τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά καθιστά όλο και πιο ελκυστική την ενασχόληση νέων αγροτών με τα αρωματικά φυτά και τα βότανα που διακρίνονται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Φυτά τα οποία λίγο – πολύ είναι οικεία σε όλους μας λόγω του ότι συναντώνται σε αφθονία στα ορεινά όλης της Ηπείρου και γενικά ήταν σε γνώση και χρήση απ’ τους προγόνους μας!

Απαιτείται στήριξη
Πώς όμως μπορεί ένας νέος συμπατριώτης μας να ασχοληθεί συστηματικά με την καλλιέργεια και εμπορία αρωματικών φυτών και βοτάνων και γιατί όχι, να ζήσει από αυτή τη δραστηριότητα; Εδώ έγκειται ο ρόλος της Πολιτείας, η οποία οφείλει να παρέχει ενημέρωση, στήριξη και καθοδήγηση σε εν δυνάμει νέους αγρότες και καλλιεργητές ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους ενισχύοντας την τοπική παραγωγική δραστηριότητα και οικονομία.
Δυστυχώς, στον τομέα των αρωματικών βοτάνων πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει, ενώ περιορισμένα είναι και τα κίνητρα που δίνονται σ’ όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν. Από την άλλη, οι Αλβανοί που γνωρίζουν την αξία τους, κυριολεκτικά λυμαίνονται τον μοναδικό αυτό «θησαυρό» των βουνών μας στις περιοχές κοντά στα σύνορα εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη αστυνόμευσης, αν και το περασμένο καλοκαίρι αρκετοί «επιδρομείς» έπεσαν στα χέρια των Αρχών. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο.

Το θέμα στη Βουλή
«Στα βουνά της Ηπείρου κρύβεται ένας πράσινος θησαυρός, τα αρωματικά φυτά και τα βότανά της. Ας τα ανακαλύψουμε κι ας δώσουμε τη δυνατότητα στους ντόπιους ανθρώπους, νέους και παλιούς αγρότες, να αξιοποιήσουν τον πλούτο της ηπειρώτικης γης», δήλωσε σχετικά με το θέμα ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς. Παράλληλα, έφερε για τρίτη φορά το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που υπέβαλλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.
Όπως τονίζει σ’ αυτήν, το φαινόμενο της παράνομης αποψίλωσης αρωματικών - θεραπευτικών φυτών στα βουνά της περιοχής μας εξακολουθεί να υφίσταται παρά την ένταξή του στον αντεγκληματικό σχεδιασμό της Αστυνομίας αλλά και τις προσπάθειες πάταξής του. Υπενθυμίζει δε πως ο Νομός Ιωαννίνων έχει εκτεταμένα και σε πολλά σημεία δύσβατα, χερσαία σύνορα με την Αλβανία, συνολικού μήκους 118 χιλιομέτρων. Έτσι, οι «επιδρομές» από παράνομους επισκέπτες της γειτονικής χώρας συνεχίζονται αφανίζοντας από τις πλαγιές των ελληνικών βουνών τσουβάλια από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, εκριζώνουν τα φυτά με αποτέλεσμα την εξαφάνιση ή τη δραματική μείωση πολλών ειδών.
Ο κ. Αμυράς κάνει ειδική αναφορά στο βότανο με την ονομασία «λουλούδι του Δαρβίνου», η συλλογή του οποίου, όπως αναφέρει, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους παραβάτες καθώς έχει μεγάλη εμπορική αξία, αφού πωλείται έναντι περίπου 50 χιλιάδων ευρώ το κιλό αποξηραμένο. Πρόκειται για το είδος Primula Veris, που φύεται σε υψόμετρο 700 - 2.300 μέτρα σε δασικές περιοχές. Οι συλλέκτες του το εμπορεύονται προς Γερμανία και άλλες χώρες. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι λόγω της άτακτης και βίαιης συλλογής του φυτού, το είδος έχει εξαφανιστεί κατά 30% από τις πλαγιές του Γράμμου.

«Να αξιοποιήσουμε…»
Αυτή η παραβατική δραστηριότητα στα βουνά της Ηπείρου οδηγεί, όπως σημειώνει ο βουλευτής της Ν.Δ., σε μία και μόνη λύση. Την αξιοποίηση και διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης για την παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση των εν λόγω μη ξυλωδών προϊόντων του δάσους. Μόνο έτσι θα μειωθεί η παραβατική συμπεριφορά και θα προστατευθεί ο φυσικός θησαυρός της περιοχής.
«Οι ορεινές περιοχές της Ηπείρου αποτελούν έναν τομέα πρόσφορο για αξιοποίηση με οργανωμένες καλλιέργειες - φυτείες, δίνοντας εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε νέους αγρότες που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη παραγωγή», τονίζει ο κ. Αμυράς.
Ζητά λοιπόν από τον Υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων (ανά Περιφέρεια) για την προστασία και ανάδειξη τοπικών φυτογενετικών πόρων ή παραδοσιακών ποικιλιών, αλλά και να καθοριστεί ένα ορισμένο πλαίσιο για τη συλλογή, πιλοτική αναπαραγωγή και αειφόρο αξιοποίηση της αυτοφυούς ή και ενδημικής χλωρίδας της χώρας που να απευθύνεται στον ντόπιο πληθυσμό. Επίσης να δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση και κατ’ επέκταση προστασία του αρωματικού φυτού Primula Veris με την υψηλή εμπορική αξία.