Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας εκατοντάδες πολίτες στο Ν. Ιωαννίνων

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ «ΦΡΕΝΟ» ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!

Δύο και πλέον χρόνια δεν έχουν εξεταστεί από τις Επιτροπές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χιλιάδες ενστάσεις Απαιτείται άμεση Κυβερνητική παρέμβαση για να λυθούν «φλέγοντα» λειτουργικά ζητήματα

APOKENTROMENH PERIFEREIA HPEIROY

• Τραγέλαφος επικρατεί με τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για το δασικό χάρτη της Π.Ε. Ιωαννίνων. Από το 2017 εκκρεμεί η εκδίκαση πολλών εξ αυτών, αλλά και για όσες εξετάστηκαν -πλην ελαχίστων- δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι αποφάσεις! Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις οι εντάσεις - αντιρρήσεις που πρέπει να εξεταστούν ξεπερνούν τις 10.000!
Η αγανάκτηση του κόσμου χτυπάει «κόκκινο» καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν «μπλοκάρει» επενδύσεις, ενώ πολύ μεγαλύτερης έκτασης είναι τα προβλήματα που προκύπτουν με τη σύνταξη του Κτηματολογίου. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που αγρότες κυρίως, των οποίων έχουν «δεθεί τα χέρια», μη μπορώντας να προχωρήσουν είτε στην κατασκευή, είτε στην επέκταση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τις μονάδες τους, ή ακόμη και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
Όπως έλεγε αναγνώστης στον «Π.Λ.», με τα χίλια «ζόρια» κατάφερε να πληροφορηθεί την Επιτροπή στην οποία παραπέμφθηκε προς εξέταση η έντασή του για αγορασμένη έκταση, η οποία στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε «δασική» και δεν μπορεί να προχωρήσει σε εργασίες που έχει σχεδιάσει
Όταν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, δεν μπόρεσε να λάβει σαφή απάντηση, ούτε καν για το πότε θα συζητηθεί η ένστασή του.
Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη που δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή πτηνοτροφείου, καθώς από το χωράφι του -που βρίσκεται μάλιστα εντός αναδασμού- λιγότερα από 200 τετραγωνικά μέτρα, επί συνόλω 12 στρεμμάτων έχον χαρακτηριστεί δασική έκταση! Επί δύο και πλέον χρόνια περιμένει να εκδικαστεί η ένστασή του, αλλά παρά τα παρακαλετά, τις συνεχείς παραστάσεις του, η υπόθεση δεν προχωρά. Ακόμη όμως και σήμερα να εξεταστεί, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αναρτηθεί η απόφαση και να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Πιθανότερο σενάριο είναι αντί για πτηνοτροφείο, να εγκαταλείψει την ύπαιθρο και το επάγγελμα και να αναζητήσει αλλού εργασία για να ζήσει την οικογένειά του.
Όπως λένε πρόσωπα που έχουν γνώση της κατάστασης που επικρατεί με το σύστημα/καθεστώς εξέτασης των ενστάσεων, τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά είναι πολλά, ενώ ζήτημα έχει προκληθεί και με την ανάρτηση των αποφάσεων καθώς η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία με καθυστέρηση ενώ και σήμερα λειτουργεί με διακοπές.

Προχειρότητα παντού
Στην πράξη αποδεικνύεται και η προχειρότητα του σχεδιασμού σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Οι επιτροπές που λειτουργούν στην Π.Ε. Ιωαννίνων είναι οκτώ. Όμως δεν έχει εξασφαλιστεί υλικοτεχνική υποδομή και επαρκείς χώροι, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συνεδριάσουν ταυτόχρονα, αλλά με τη σειρά. Ένα άλλο ζήτημα που υπάρχει, είναι η ανισοκατανομή των υποθέσεων που έχει αναλάβει να εξετάσει κάθε επιτροπή. Άλλες έχουν 3.000 με 4.000 και άλλες πολύ λιγότερες, ενώ ορισμένες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το έργο τους. Άγνωστο όμως για ποιο λόγο ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν προχωρά στη λήψη απόφασης για επιμερισμό σε όλες τις επιτροπές των εκκρεμών υποθέσεων προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέτασή τους.

Να παρέμβει η Κυβέρνηση
Οι ευθύνες για τον τρόπο που προωθήθηκε η όλη διαδικασία βαραίνουν την προηγούμενη Κυβέρνηση και φυσικά τη Διοίκηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη των Επιτροπών. Με δεδομένο όμως ότι είναι ένα από τα θέματα της καθημερινότητας που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες, η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο των Επιτροπών. Παράλληλα θα πρέπει να ζητήσει και εξηγήσεις από τους έχοντας την ευθύνη υλοποίησης του σχεδιασμού για τα προβλήματα που εντοπίζονται.

«Πονοκέφαλος» για Κτηματολόγιο
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί και οι επιπτώσεις που θα έχουν οι οριστικοποιημένοι δασικοί χάρτες στο Κτηματολόγιο. Είναι πάρα πολλοί εκείνοι, που δεν έχουν αντιληφθεί πως κτήματά τους έχουν χαρακτηριστεί δασικά και το ανακάλυψαν κατά τη σύνταξη των δηλώσεών τους στο Κτηματολόγιο ή θα το ανακαλύψουν όταν οριστικοποιηθούν αυτές. Ωστόσο η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων για τον αναρτημένο δασικό χάρτη έχει λήξει προ πολλού και οι περιουσίες τους ουσιαστικά «δεσμεύονται». Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου είχε αναφέρει ότι ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επιτρέψει εκ νέου την υποβολή αντιρρήσεων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.