Ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας στην εισήγησή του για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΟΣΑ ΤΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

Ζήτησε να δοθούν χωρίς καμία περικοπή οι θεσμοθετημένοι πόροι

• Αξιοποιούνται όλες οι χρηματοδοτικές πηγές για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών Πίστωση 19,2 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση του άξονα Ζωτικό - Γέφυρα Μπακόλα

• Στο ΕΣΠΑ με 17, 5 εκ. ευρώ η παράκαμψη Νικόπολης

PERIFEREIA HPEIROY

Η νέα Περιφερειακή περίοδος ουσιαστικά ξεκινά με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2020, που έγινε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και αρμόδιος για Οικονομικά ζητήματα Κώστας Σιαράβας, που αναφέρθηκε αναλυτικά σε τεχνικά ζητήματα σύνταξης του Προϋπολογισμού, αλλά ανέπτυξε με σαφήνεια και την κεντρική πολιτική κατεύθυνση της Περιφερειακής Αρχής για το 2020, αλλά και για τα επόμενα χρόνια της θητείας της. «Διεκδικούμε από την Πολιτεία, τώρα που η χώρα βγαίνει από τη στενωπό των μνημονίων και αρχίζει να καταγράφει πλεονάσματα, τα υποσχόμενα και θεσμοθετημένα χωρίς καμία περικοπή», τόνισε ο κ. Σιαράβας, για να προσθέσει πως «διεκδικούμε και το τελευταίο ευρώ για τον τόπο μας».
Προς επιβεβαίωση της πολιτικής αυτής αναφέρθηκε σε σειρά μεγάλων παρεμβάσεων και έργων στα οποία έχει προχωρήσει ή έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια που δεν είναι ενταγμένα για χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα τεχνικών που εγκρίθηκε επίσης χθες, καθώς είτε προέρχονται από το ΕΣΠΑ, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Καθημερινότητα και υποδομές
Οι δράσεις και τα έργα της Περιφέρειας, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, λύνουν σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και δημιουργούν σύγχρονες υποδομές, όπως είναι η μονάδα Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, τα δίκτυα αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών, η συνδρομή σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.α., η προστασία μονών και ναών.
Ο κ. Σιαράβας, αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι είναι ισοσκελισμένος στα 145 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 29,5 εκ. ευρώ υπολογίζεται πως θα είναι ταμειακό υπόλοιπο του 2019 που θα μεταφερθεί στη νέα χρήση. Στα χρήματα αυτά, όπως εξήγησε και ο Περιφερειάρχης, σύμφωνα με τη νομοθεσία περιλαμβάνονται και οι εισπράξεις και οι δαπάνες που γίνονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν έργα που υλοποιούνται από άλλους φορείς και υπηρεσίες (νοσοκομεία, δήμους κλπ).
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός πως ο Προϋπολογισμός έχει εγκριθεί από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας πως «τον διέπουν οι αρχές της σαφήνειας, της ακρίβειας, της ισοσκέλισης, του ρεαλισμού και τηρούνται οι αρχές της ακρίβειας των οικονομικών δεδομένων», που διαμορφώνουν εικόνα «νοικοκυριού».
Τα μεγάλα έργα
Ο εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλους μεγάλους στόχους της Περιφέρειας και γενικά των Ηπειρωτών, για έργα υποδομής, όπως είναι οι συνδέσεις της Ιόνιας Οδού με Κακαβιά, της Εγνατίας με τον Ε-65, η σύνδεση Ηγουμενίτσα- Μαυρομμάτι, ο παραλιακός άξονας Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα, η έλευση φυσικού αερίου κ.α. «Όλα τα παραπάνω έργα ανήκουν στη δραστηριότητα της κεντρικής κυβέρνησης, τα οποία διεκδικούμε άμεσα για την οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου», τόνισε και συνέχισε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, να διεκδικούμε και να λαμβάνουμε χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Εάν θέλουμε να πετύχουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, οφείλει να συνδυάζεται με την κοινωνική πρόοδο, καθώς είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».
Η σφαιρική και τεκμηριωμένη πολιτική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Σιαράβα, δεν συνάντησε ιδιαίτερη κριτική από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, που κατά τη συνήθη πρακτική και με διάφορες δικαιολογίες καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Ο Αλ. Καχριμάνης
Μιλώντας για το Τεχνικό Πρόγραμμα ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε πως περιλαμβάνει νέα, αλλά και συνεχιζόμενα έργα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Απαντώντας σε αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως η κατασκευή κόμβων σε οδικούς άξονες προγραμματίστηκαν με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Στάθηκε ιδιαίτερα σε επιμέρους πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την προστασία και ανάδειξη μνημείων πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν αφήνει κανένα στην τύχη του. Έκανε αναλυτική αναφορά και σε άλλα μεγάλα έργα που προωθεί η Περιφέρεια, για να επισημάνει πως «γίνεται αγώνας για το αύριο. Υπάρχει πυξίδα για να αλλάξουμε τον τόπο».
Το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε και αυτό κατά πλειοψηφία.
19,2 εκ. ευρώ για το οδικό έργο
Ζωτικό - Γέφυρα Μπακόλα
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την υπογραφή απόφασης από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη για χρηματοδότηση ύψους 19.214.000 ευρώ του έργου «Κατασκευή επαρχιακής οδού Ζωτικό – Σιστρούνι έως γέφυρα Μπακόλα».
Υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ  για την παράκαμψη Νικόπολης
Με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου «Παράκαμψη Νικόπολης- Συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης» με συνολικό προϋπολογισμό 17.592.815, 32 ευρώ.