«ΝΑΙ» ΣΕ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΝΕ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

- Θα συνδέσει την πόλη και με χώρες του εξωτερικού, φέρνοντας σημαντικά τουριστικά οφέλη

-Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο με συμμετοχή του Προέδρου της εταιρίας «Hellenic Seaplanes»

- Μ. ΕΛΙΣΑΦ: Προτεραιότητα η χωροθέτησή του στην Παμβώτιδα…

YDROPLANO

• Όνειρο… ανεκπλήρωτο εδώ και δεκαετίες των φορέων και των επαγγελματιών του τουρισμού στα Γιάννενα αποτελεί η λειτουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, προκειμένου η πρωτεύουσα της Ηπείρου να συνδεθεί μέσω πτήσεων υδροπλάνων με τα νησιά του Ιονίου, του Αιγίου αλλά και με άλλες κοντινές χώρες!
Η πρώτη απόπειρα πριν από μία δεκαετία περίπου «ναυάγησε», όμως αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια ενθαρρυμένη από τις θετικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια τις οποίες ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρωτοστατεί η εταιρία «Hellenic Seaplanes», ο Πρόεδρος της οποίας Νικόλας Χαραλάμπους βρέθηκε αυτές τις μέρες στα Γιάννενα και είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο και τοπικούς φορείς.
Ο Δήμος Ιωαννιτών ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη χωροθέτηση υδατοδρομίου στη λίμνη, καθώς θα σημάνει αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής μας, ειδικά εφόσον αυτό θα είναι κεντρικός κόμβος, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χαραλάμπους, εξυπηρετώντας και πτήσεις με το εξωτερικό! Θετικοί στο υδατοδρόμιο δήλωσαν η Τατιάνα Καλογιάννη και ο Θωμάς Μπέγκας.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο
Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων με βασικό θέμα τη χωροθέτηση υδατοδρομίου στα Γιάννενα έγινε το πρωί του Σαββάτου. Σ’ αυτήν πήραν μέρος ο Πρόεδρος της «Hellenic Seaplanes – Ελληνικά Υδατοδρόμια» Νικόλας Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος Σπύρος Σουρέλης, ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Τζάνος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Φίλιππας Φίλιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νήσου Άρης Λιούμπος, η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, ενώ εκ μέρους του Δήμου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Ζωγράφος.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναλύθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υδατοδρομίων και οι αλλαγές που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να διευκολύνουν τη διαδικασία, με σκοπό το 2020 να έχει αναπτυχθεί ένα πλήρες δίκτυο υποδομών αυτού του είδους στη χώρα.

Πρώτα η χωροθέτηση
«Βούληση του Δήμου είναι να ξεκινήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται καθώς θεωρούμε ότι η λειτουργία υδατοδρομίου αποτελεί παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Έτσι, παράλληλα με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ο Δήμος θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να γίνει η χωροθέτηση του υδατοδρομίου, να επιλεγεί δηλαδή ο χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει μία τέτοια δραστηριότητα. «Πρέπει να βρούμε τη σωστή θέση και τις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας», πρόσθεσε ο κ. Ελισάφ και έκανε γνωστό πως την ερχόμενη Τετάρτη θα ενημερώσει για το θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κεντρικός κόμβος!
Ιδιαίτερο βάρος δίνει στα Γιάννενα η εταιρία «Hellenic Seaplanes», με τον Πρόεδρό της να τονίζει ότι αυτό που εξετάζεται είναι η ίδρυση και λειτουργία κεντρικού κι όχι περιφερειακού υδατοδρομίου, κάτι που θα επιτρέπει την διασύνδεση της πόλης και με το εξωτερικό, με χώρες όπως η Αλβανία, η Ιταλία και η Κροατία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Χαραλάμπους, «η διαδικασία χωροθέτησης του υδατοδρομίου θα είναι σύμφωνη με το νομικό πλαίσιο και ελπίζουμε να την ολοκληρώσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Εκτιμούμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε το υδατοδρόμιο των Ιωαννίνων. Η λίμνη αποτελεί έναν κόμβο που δίνει την δυνατότητα να υπάρξουν πτήσεις προς το εξωτερικό. Θέλουμε να συνδυάσουμε την λειτουργία των υδατοδρομίων με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ώστε να υπάρχει ένα πλήρες δίκτυο».
Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης τόνισε ότι για τον κλάδο του τουρισμού η λειτουργία υδατοδρομίου αποτελεί θέμα κομβικής σημασίας. Όπως είπε με έμφαση, «η λειτουργία υδατοδρομίου θα φέρει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος. Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες μεταφορικές υποδομές. Ευελπιστούμε στην αδειοδότηση και ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε την πρώτη πτήση».

Καλογιάννη - Μπέγκας
Ο Πρόεδρος της εταιρείας «Hellenic Seaplanes» είχε το Σάββατο συνάντηση και με την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, στην οποία και παρουσίασε το σχέδιο της εταιρείας του να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στο υπό ίδρυση υδατοδρόμιο της Παμβώτιδας και ανέφερε τις επόμενες κινήσεις του όπως τις κατέθεσε νωρίτερα και στον Μωυσή Ελισάφ.
Η κ. Καλογιάννη, η οποία συνοδευόταν από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής της Στάθη Σιούτη, καθώς και από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο κατά τις πρόσφατες εκλογές στην κοινότητα Νήσου Θεμιστοκλή Παππά, κατέθεσε όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη ως Αντιπεριφερειάρχης ώστε να τροποποιηθούν οι διατάξεις του Νόμου περί αιγιαλού και να ενταχθούν στο Νόμο 4607/2019 οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση και υλοποίηση έργων συγκοινωνιακών υποδομών και στις λίμνες.
Όπως δήλωσε, η παράταξή της και η ίδια προσωπικά θα είναι αρωγός σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια, που θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και φυσιογνωμία της λίμνης Παμβώτιδας και του Δήμου μας γενικότερα.
• Συνάντηση με τον Νικόλα Χαραλάμπους και στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων είχε και ο Θωμάς Μπέγκας, επί δημαρχίας του οποίου είχε καταθέσει ξανά το ενδιαφέρον της εταιρείας του να επενδύσει στα Γιάννενα.
Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε πως θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, καθώς, όπως είπε, αποτελεί έναν ακόμα μοχλό ανάπτυξης και απαραίτητο «εργαλείο» για την περαιτέρω εξέλιξη της επικοινωνίας της πόλης μας με άλλες περιοχές, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφορών και επικοινωνιών μαζί με την αναβάθμιση του αεροδρομίου και τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες. Διαβεβαίωσε δε πως ο ίδιος και η παράταξή του θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή.