Κυρ. Μητσοτάκης προς Φ. Γεννηματά χθες στη Βουλή για το προσφυγικό:

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ!

Σε όλες τις Περιφέρειες όπου θα υπάρξουν μετακινήσεις, θα βελτιωθούν οι υποδομές υγείας, παιδείας, κοινής ωφέλειας, τουρισμού
Σκληρή κόντρα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα

MHTSOTAKHS TSIPRAS KERAYNOS

 «Κόκκινο» χτύπησε η χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπου συζητήθηκαν οι ερωτήσεις που κατέθεσαν ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά.

Και μπορεί σε επικοινωνιακό επίπεδο να μονοπώλησε η σκληρή κόντρα μεταξύ Πρωθυπουργού και Αλ. Τσίπρα, ωστόσο αυτό που απασχολεί πλέον τους πολίτες είναι το προσφυγικό και η σωστή διαχείρισή του, ζήτημα το οποίο έθεσε χθες στο Κυριάκο Μητσοτάκη η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, με την πορεία της οικονομίας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
«Πονοκέφαλος» η μετεγκατάσταση
Γεγονός είναι ότι ακόμη η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση, καθώς όσο θα καταγράφονται νέες αφίξεις, τόσο τα μέτρα που λαμβάνει θα χάνουν το νόημά τους. Αναμφίβολα η αποσυμφόρηση των νησιών είναι το μεγάλο στοίχημα για την σημερινή Κυβέρνηση, όμως δεν παύει να απασχολεί και τις τοπικές κοινωνίες της ενδοχώρας, το τι «μέλλει γενέσθαι» με την μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων. Η Ήπειρος και κυρίως ο Νομός Ιωαννίνων, είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας και σήμερα φιλοξενεί σε δομές και ξενοδοχεία πάνω από 3.700 πρόσφυγες και μετανάστες, με τα όποια προβλήματα προκύπτουν και κυρίως πάνω από τις δυνατότητές της. Γι’ αυτό και οι τοπικοί φορείς, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης θέτουν ως κύριο αίτημα την αναλογικότητα στην κατανομή και εντός της κάθε Περιφέρειας.
Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!
«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι. Αυτή η εποχή πέρασε». Αυτό τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες απαντώντας σε ερώτηση της Φ. Γεννηματά στη Βουλή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι διμερές με την Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην επικράτεια, όπως είπε «δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αλγόριθμος ο οποίος να μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Καταβάλλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια να κατανεμηθούν με τον όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο σε όλες τις ελληνικές Περιφέρειες».
Άλλη πολιτική…
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης δεν είναι ίδια με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλάσσονται διότι, προφανώς, η χώρα έχει σύνορα, όχι μόνο στην ξηρά, έχει σύνορα και στη θάλασσα. Οι έλεγχοι στη χώρα εντάθηκαν, ο νέος νόμος επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και τις επιστροφές σταδιακά…».
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων και γι’ αυτό η Κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο κόσμο, περισσότερους συνοριοφύλακες. Γι’ αυτό και προσλαμβάνονται άμεσα 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και 800 στα νησιά.
Παράλληλα ανέφερε ότι «σε όλες τις Περιφέρειες όπου θα κατανέμονται άνθρωποι από τα νησιά θα βελτιωθούν γρήγορα οι υποδομές υγείας, παιδείας, κοινής ωφέλειας, αλλά και τουρισμού. Οι ντόπιοι θα έχουν πάντα προτεραιότητα στις προσλήψεις, ενώ όλες οι εγκαταστάσεις θα αποδοθούν αργότερα στις περιοχές όπου δημιουργούνται. Έχει ήδη συγκροτηθεί ένα ειδικό ταμείο με 50 εκατ. ευρώ -το ονομάζουμε πρόγραμμα «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»- το οποίο θα στηρίξει τους Δήμους οι οποίοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στους οποίους θα δημιουργηθούν οι νέες, μεγαλύτερες δομές που θα υποδεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, το δεύτερο κύμα δηλαδή των 15.000, οι οποίοι θα μετακινηθούν εντός των επομένων τριών μηνών».
Στα ύψη η ένταση…
Ωστόσο, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα κατά την συζήτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» της ερώτησης του Αλ. Τσίπρα με θέμα «Επιεικής στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».
«Ψεύτη» και «δειλό» χαρακτήρισε την Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας, δημιουργώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον Πρωθυπουργό να του απαντά ότι είναι «χαμένος στη μετάφραση» και «θεσμικά αδιάβαστος»!
Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως επιδιώκει την ένταση. «Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα που σας δίνει ο Κανονισμός για να συζητήσουμε νηφάλια μία επίκαιρη ερώτηση. Θέλατε να πέσουμε σε μία παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Αν θέλετε εσείς να κινηθείτε σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι δικαίωμά σας. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και ένα λαό να ενημερώσω» τόνισε, καταθέτοντας στα πρακτικά στοιχεία με τις ερωτήσεις στις οποίες είχε απαντήσει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. Όπως είπε «τα χρόνια που ήσασταν στην εξουσία είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Απαντήσατε στις 11 σε 4,5 χρόνια. Ποσοστό 3,5%».
Στην κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ν.Δ. κρατά επιεική στάση στη διαφθορά, ο Πρωθυπουργός απάντησε με στοιχεία: «Το 2012, η Ελλάδα πού βρισκόταν στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας; Στην 94η θέση. Το 2015 βρέθηκε στην 58η θέση για να ξανακυλήσει το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.
Κλείνοντας ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να εγκαταλείψει την ακραία ρητορική, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Εύχομαι να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε θέματα. Αν επιμένετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά…».