Σημαντικές οι φοροελαφρύνσεις (1,2 δισ. ευρώ) με το Ν/Σ που κατατέθηκε στη Βουλή

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ…ΑΝΑΣΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

- Ηλικιωμένοι και ΑμεΑ εκτός των ηλεκτρονικών συναλλαγών Σημαντικές αλλαγές και στα ακίνητα

- Θεσπίζονται κίνητρα για επενδύσεις

EYRO PORTOFOLI

• Πότε θα δουν άσπρη μέρα τα ελληνικά νοικοκυριά; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που καθημερινά έντονα απασχολεί τους φορολογούμενους τα τελευταία χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει βάλει… πλάτη για να σταθεί όρθια η ελληνική οικονομία και να καταφέρει η χώρα να σηκώσει κεφάλι! Αν και οι επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν… εν μια νυκτί, ωστόσο άρχισε να διαφαίνεται ότι κάτι μπορεί ν’ αλλάξει για να ανασάνουν επιτέλους νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κατάθεση στη Βουλή, αργά το βράδυ της Τρίτης, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «νομοσχέδιο – τομή» για την επανεκκίνηση της οικονομίας και περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ, ποντάρει στην αλλαγή κλίματος εντός της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα ελπίζει ότι θα επιτευχθεί γρήγορα η προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η Ελλάδα.

Να φανούν στο πορτοφόλι…
Σε πρώτη ανάγνωση μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς -εκτός βέβαια από την Αντιπολίτευση που άσκησε έντονη κριτική- τις αλλαγές στη φορολογία, όμως οι πολίτες κρατούν… μικρό καλάθι, μέχρι οι μειώσεις φόρων και τα άλλα κίνητρα να φανούν στο πορτοφόλι τους!
Η ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο φάνηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα, ο οποίος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ότι είπαμε, το κάνουμε. Μειώνονται, αντί να αυξάνονται όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στηρίζεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας. Κινητροδοτούνται δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές, σε είδος, υπέρ των εργαζομένων. Θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένους επενδυτές».

Τα βασικά σημεία…
Σύμφωνα με την Κυβέρνηση βασικός πυλώνας των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ.
Συγκεκριμένα για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται:
- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% (από 22% που είναι σήμερα) για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.
- συντελεστή φόρου 22% (όπως και σήμερα) από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ,
- συντελεστή φόρου 28% (αντί 29%) από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ,
- συντελεστή φόρου 36% (αντί 37%) από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ,
- συντελεστή φόρου 44% (αντί 45%) για πάνω από τα 40.000 ευρώ.
- Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση κατά 20 ευρώ της έκπτωσης φόρου για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.
- Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
- Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.
- Μείωση του Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα:
- Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019.
- Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.
- Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
- Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά πρόσωπα.
- Δίνονται στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους, καθώς και για παροχές σε είδος.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές
Όπως προβλέπεται στο Νομοσχέδιο από το επόμενο έτος όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές συνολικού ύψους 30% επί του ετησίου ατομικού εισοδήματος.
Σε όσους δεν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί του μη καλυπτόμενου ποσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εισόδημα δεν θα περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ. εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών.
Επίσης σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
Διαγράφονται οφειλές ως 10 ευρώ, μέτρο που αφορά πάνω από 500.000 φορολογούμενους.

Στα ακίνητα
Με το νέο Νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές και στα ακίνητα, με στόχο την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας: Μεταξύ άλλων:
- Αναστέλλεται ο Φ.Π.Α. στις οικοδομές για 3 χρόνια.
- Αναστέλλεται, επίσης για μια τριετία, ο φόρος υπεραξίας στην αγοραπωλησία ακινήτων.
Ωστόσο στα μείον συγκαταλέγεται το «ψαλίδι» στην έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων. Ο αρχικός σχεδιασμός όριζε τη δυνατότητα έκπτωσης φόρου στο 40% στις δαπάνες για υπηρεσίες ενεργειακής, αισθητικής ή λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων με μέγιστο όριο δαπάνης τα 48.000 ευρώ.
Με τη διάταξη αυτή η μέγιστη έκπτωση φόρου σε ορίζοντα τετραετίας θα ήταν 19.200 ευρώ. Όμως το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή έβαλε τον πήχη της μέγιστης έκπτωσης στα 16.000 ευρώ περιορίζοντας τη μέγιστη ωφέλεια φόρου στα 6.400 ευρώ με τη διευκρίνιση ότι αφορά μόνο σε φόρο εισοδήματος.

Στο… στόχαστρο και τα Airbnb
Το Νομοσχέδιο βάζει στο… στόχαστρο και τα Airbnb, καθώς προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ προς τους διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχετικά με ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους.

Ξένα κεφάλαια – επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, μεταξύ άλλων:
Θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου με την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός φορολογούμενος θα κάνει εντός τριετίας επένδυση άνω των 500.000 ευρώ.

Η αντίδραση ΚΙΝΑΛ
«Φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» χαρακτηρίζει το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ο τομέας Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως «αυτό -σε πλήρη αντίθεση με τον τίτλο του- είναι το περιεχόμενο του σχεδίου της Κυβέρνησης».
Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα θα στηρίξουν και πάλι την επίτευξη των υπερβολικών πλεονασμάτων των 7 δισ. ευρώ, καθώς όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2020 οι φόροι των επί αγαθών και υπηρεσιών θα είναι αυξημένοι κατά 979 εκατ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 264 εκατ. ευρώ».