Σε τροχιά ανάπτυξης ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων

Η «ΠΙΝΔΟΣ»…ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Με… όπλα της την έρευνα, την καινοτομία, τις πρότυπες μεθόδους παραγωγής και με βασικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προσφορά στην τοπική οικονομία

Ομιλία του Προέδρου Δ.Σ. Ανδρέα Δημητρίου σε φόρουμ των Βρυξελλών…

PINDOS ERGOSTASIO

• Έχοντας συμπληρώσει 60 χρόνια ζωής και διαθέτοντας σήμερα 500 μέλη και 1.200 εργαζόμενους, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος» κρατάει γερά τα… σκήπτρα στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο της ελληνικής πτηνοτροφίας.
Αφού ξεπέρασε με επιτυχία τις «τρικυμίες» που προκάλεσε η παρατεταμένη οικονομική κρίση μένοντας όρθιος και δυνατός, ο Συνεταιρισμός, που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα μας, έχει μπει σε τροχιά περαιτέρω ανάπτυξης, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του και «ταξιδεύοντας» την Ήπειρο, μέσω των προϊόντων που παράγει, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων.
Στην πορεία αυτή ο Πτηνοτροφικός υιοθετεί πρότυπες μεθόδους παραγωγής και καινοτόμες πρακτικές, ποντάροντας όλο και περισσότερο στη λεγόμενη βιοοικονομία, όχι μόνο για να βελτιώσει τα οικονομικά του μεγέθη, αλλά και για να διασφαλίσει την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα πλέον και στην ευζωία των πτηνών, όπως τόνισε ο Πρόεδρός του Ανδρέας Δημητρίου μιλώντας σε διεθνές επιχειρηματικό φόρουμ που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Το όραμα της «Πίνδος»
Με γλαφυρό τρόπο ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων παρουσίασε στο «COGECA Presidency Business Forum» των Βρυξελλών, στο οποίο συμμετείχε ως βασικός ομιλητής, το όραμα της επιχείρησης. Ο κ. Δημητρίου έκανε λόγο για περαιτέρω ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο, για διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για προσφορά προς την τοπική κοινωνία. «Θέλουμε έναν δυνατό και οικονομικά βιώσιμο Συνεταιρισμό. Στο όραμα αυτό μένουμε πιστοί 60 χρόνια», τόνισε με έμφαση. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Ελλάδα τα είδη της «Πίνδου» διακινούνται σε 7.000 σημεία, με τον Συνεταιρισμό να κατέχει το 30% της συνολικής ελληνικής παραγωγής κοτόπουλου, έχοντας ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 270 εκατ. ευρώ!

Ζώα και περιβάλλον
Eρωτηθείς για τις κύριες προκλήσεις που σχετίζονται με την υγεία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος τις οποίες αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός σήμερα, ο Ανδρέας Δημητρίου ανέφερε πως η «Πίνδος» έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, καταρχήν εφαρμόζοντας πρότυπο ευζωίας για την εκτροφή των πτηνών. Αυτό περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πτηνοτρόφων, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εκτροφής, τη διασφάλιση της υγείας των πτηνών, τους ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής, την ανάπτυξη βέλτιστων μορφών εκτροφής των ζώων και την αξιοποίηση της βιομάζας.
Παράλληλα, όπως είπε, εφαρμόζει πρόγραμμα συγκέντρωσης και αδρανοποίησης των νεκρών πτηνών των πτηνοτροφείων, ενώ έχει κατασκευάσει δύο μονάδες, μία για τη μετατροπή των πτηνοτροφικών αποβλήτων σε λίπασμα και μία για την αδρανοποίηση των αποβλήτων των σφαγείων. Αποκάλυψε δε πως σχεδιάζεται η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στηριζόμενη στα απόβλητα των πτηνοτροφείων και του πτηνοσφαγείου του Συνεταιρισμού!

Δράσεις βιοοικονομίας
Ο Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της βιοοικονομίας, περιγράφοντας τα οφέλη που έχει η επιχείρηση δραστηριοποιούμενη τα τελευταία χρόνια ενεργά στον συγκεκριμένο τομέα.
Όπως τόνισε με έμφαση, «η βιοοικονομία, μας δίνει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας τις προκλήσεις, μέσω των αναγκαίων επενδύσεων να προσκομίσουμε οφέλη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του οράματός μας». Ανέφερε ως παραδείγματα την αδρανοποίηση των αποβλήτων του πτηνοσφαγείου, μέσω της οποίας μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και δημιουργείται υπεραξία, η οποία χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη της πτηνοτροφίας, την αδρανοποίηση των νεκρών πτηνών με την παραγωγή πτηνάλευρων τα οποία χρησιμοποιούνται για καύση και για την παραγωγή ζεστού νερού και ατμού για τις ανάγκες του πτηνοσφαγείου, αντικαθιστώντας το μαζούτ, αλλά και τη μονάδα κομποστοποίησης της κοπριάς των πτηνοτροφείων, μέσω της οποίας παράγεται λίπασμα το οποίο χρησιμοποιείται για τη λίπανση καλλιεργειών καλαμποκιού, για τις ανάγκες του Συνεταιρισμού.

Οφέλη για συνεταιριστές
Ερωτηθείς για το πώς τα οφέλη που προκύπτουν από τέτοιου είδους επενδύσεις μεταφέρονται στους αγρότες – συνεταιριστές της «Πίνδος» και στην τοπική οικονομία, ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως «ο Συνεταιρισμός γίνεται αποδεκτός από τους παραγωγούς γιατί τους απαλλάσσει από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εκμεταλλεύσεών τους και συμβάλει στην αδειοδότηση των μονάδων, για την εύρυθμη λειτουργία τους».
Όπως ανέφερε, με την υπεραξία που δημιουργείται, ο Πτηνοτροφικός παρέχει στους συνεταιριστές του υποστήριξη σε κτηνιατρικές γεωτεχνικές υπηρεσίες, εργαστηριακές αναλύσεις, λογιστικές - φορολογικές υπηρεσίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες για μελέτες επενδύσεων και χρηματοδότηση για εκσυγχρονισμούς μονάδων. Όσο για την τοπική κοινωνία, είπε πως ο Συνεταιρισμός είναι ευρέως αποδεκτός καθώς συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης δημιουργώντας με τις επενδύσεις αυτές νέες θέσεις εργασίας, προστατεύει το περιβάλλον, ενισχύει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, ενώ παράλληλα στηρίζει την τοπική οικονομία.

Έρευνα και καινοτομία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της «Πίνδος» στη σημασία που δίνει ο Συνεταιρισμός στην έρευνα και την καινοτομία, τονίζοντας πως «πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων μας και του οράματός μας και συμβάλουν στην ανάπτυξη του συνεταιρισμού και στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων».
Όπως είπε, ο Πτηνοτροφικός υλοποιεί σήμερα επτά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ιδρύματα, με τα οποία στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη εκτροφής πτηνών με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με πλήρη απουσία χρήσης αντιβιοτικών, στην ανάπτυξη συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα του, αλλά και δεικτών για πιστοποίηση ειδικών εκτροφών, καθώς και πρότυπων μονάδων εκτροφής. Επίσης διερευνά τη χρήση καινοτόμων στρατηγικών διατροφής με βάση τα τοπικά βότανα. Ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων αυτών ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από Ελληνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια.