Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση από αρχές Ιανουαρίου 2020

ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ»!

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ (Υπ. Εσωτερικών): Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έταζε στους Δήμους έργα χωρίς να έχει διασφαλίσει τους πόρους…

ERGA YDREYSH

 

• Σαν… μάννα εξ ουρανού έβλεπαν οι Δήμοι τις προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου» που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε με μεγάλη ευκολία και αφορούσαν την υλοποίηση σημαντικών έργων καθημερινότητας (έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, παιδικές χαρές κ.α.). Επόμενο ήταν λοιπόν οι Δημοτικές Αρχές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, σε μια περίοδο μάλιστα που η χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ είχε υποστεί γερό «ψαλίδι»!
Φτάσαμε λοιπόν σήμερα, οι εντάξεις των έργων να ανέρχονται στο 1,235 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 502 έργα, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση! Τη «βόμβα» αυτή έριξε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, κατά την διάρκεια του οποίου εξελέγη το νέο Δ.Σ. της Ένωσης.
Μόνο 134 εκατ. ευρώ!
Τα ίδια επανέλαβε και χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ τονίζοντας ότι «οι πόροι δεν ήταν διασφαλισμένοι, διότι η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος έπρεπε να γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που θα δάνειζε τους Δήμους και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πλήρωνε τα δανεικά των Δήμων, με πηγή όλων των χρημάτων την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όμως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη δανειακή σύμβαση που είχε κάνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και η οποία είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2017, περιελάμβανε το ποσό των 134 εκ. ευρώ»!
Μιλώντας σε αυστηρό ύφος ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η προηγούμενη Κυβέρνηση, όντας σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα των Δήμων και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, απούσα από τα θέματά της, έταζε στους Δήμους έργα για τα οποία δεν υπήρχαν οι αντίστοιχοι διασφαλισμένοι πόροι».
Περιγράφοντας την σημερινή πραγματικότητα είπε χαρακτηριστικά: «ήταν ένα πρόγραμμα κατά κυριολεξία στον αέρα, η δανειακή σύμβαση του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019, και η απορρόφηση των έργων που έχει γίνει έως τώρα αφορά το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα υλοποίησε 40 εκ. ευρώ. Υποσχέσεις 1,250 δισ. ευρώ, ενώ είχαν, λεφτά για 134 εκ. ευρώ».
Θα μεταφερθούν…
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αποκαλύψεις του Υπουργού έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία σε πολλούς Δήμους, τους οποίους όμως έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι «για τα έργα που έχουν προετοιμαστεί, γιατί αρκετά από αυτά βρίσκονται σε φάση εξέλιξης, θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τις Περιφέρειες, ώστε να τα μεταφέρουμε στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και να μπορέσουν να γίνουν με άλλη χρηματοδότηση, με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ».
Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα
Στο μεταξύ, το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πραγματικά χρήματα, για πραγματικά έργα, θα ανακοινώσει αρχές Ιανουαρίου το Υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2023. Σύμφωνα με τον Τ. Θεοδωρικάκο βασικές προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων είναι:
3 Η αναβάθμιση βασικών υποδομών ύδρευσης και περιβάλλοντος.
3 Η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την πραγματοποίηση έργων, κυρίως με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως με τη δραστική επέκταση της ανακύκλωσης που αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας.
3 Ο κοινωνικός τομέας, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία και η συμμετοχή με έργα και δράσεις στην αντικαπνιστική καμπάνια, σε έργα και καμπάνιες για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, σε καμπάνιες ενάντια στον αλκοολισμό και την παχυσαρκία, σε καμπάνιες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συμμετοχή στη μαζική άθληση.
3 Σημαντικά μέτρα πολιτικής προστασίας και ειδικότερα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.