Ο Έντι Ράμα απόλυτα υποταγμένος στα κελεύσματα του Τούρκου Σουλτάνου

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ…ΠΑΤΑΕΙ ΠΟΔΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!

- Συναντήθηκε μυστικά με τον Αλβανό Πρωθυπουργό και του υποσχέθηκε κατασκευή 500 σπιτιών για τους σεισμοπαθείς με άγνωστο αντάλλαγμα

- Μετά τη Λιβύη, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει και την Αλβανία ως μοχλό πίεσης σε βάρος της χώρας μας

ERNTOGAN RAMA

• Ενώ η Αλβανία ακόμη μετρά τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 ρίχτερ, χιλιάδες κόσμου παραμένουν άστεγοι, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σπεύσει να προσφέρουν άμεση βοήθεια στη δοκιμαζόμενη Αλβανική Κοινωνία, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα επέλεξε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που είναι «καπελωμένος» από τον Τούρκο Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσημη δικαιολογία έχει να κάνει με τη συνδρομή της Τουρκίας και των Ισλαμικών χωρών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το σεισμό και ιδίως στην κατασκευή νέων κατοικιών -500 υποσχέθηκε ο Ερντογάν- για την κάλυψη των αναγκών των σεισμοπαθών.
Υπόσχεση που για να υλοποιηθεί ασφαλώς και δεν χρειαζόταν να επισκεφθεί ο Ράμα την Κωνσταντινούπολη. Είναι προφανές όμως πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αυτή εξυπηρετούσε την Τουρκική διπλωματία, που θέλει τον Αλβανό Πρωθυπουργό απόλυτα υποταγμένο στα κελεύσματα του «Σουλτάνου» Ερντογάν.

Συνάντηση στα «κρυφά»!
Ο Ερντογάν δέχτηκε μάλιστα τον Ράμα στο γραφείο, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και άλλων… αδιάκριτων ματιών, έχοντας μαζί του συζήτηση που κράτησε περί τη μιάμιση ώρα. Να θυμίσουμε ότι και τον περασμένο Ιούλιο ο Ράμα είχε επισκεφθεί τον Ερντογάν στην παραθεριστική του κατοικία, όπου επίσης είχαν μακρά συζήτηση για την οποία επίσης δεν είχε ανακοινωθεί τίποτε για το περιεχόμενό της. Επίσκεψη που επίσης τότε χαρακτηρίστηκε «μυστήριο».

Υποχείριο του Ερντογάν
Είναι γεγονός -και έχει επισημανθεί πολλές φορές και από Αλβανούς πολιτικούς- ότι ο Ράμα έχει καταστεί υποχείριο του Τούρκου Προέδρου, του οποίου πρόθυμα κάνει όλα τα «χατίρια» με άγνωστα ανταλλάγματα.
Είναι «κοινό μυστικό» πλέον ότι ο τορπιλισμός της συμφωνίας Ελλάδος- Αλβανίας που είχε επιτευχθεί επί Κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα (όπως άλλωστε το έχει καταγγείλει και ο Αλβανός πρώην πρωθυπουργός) οφείλεται σε δάκτυλο του Ερντογάν, που είχε ωθήσει τον Ράμα, όταν εκείνος ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση να ζητήσει την ακύρωσή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Τουρκία διατηρεί επίσης μεγάλη στρατιωτική βάση στην Αλβανία, χρηματοδοτεί την ανέγερση του μεγαλύτερου τεμένους της Βαλκανικής στο κέντρο των Τιράνων, ενισχύει με εξοπλισμό Στρατό και Αστυνομία της Αλβανίας. Επίσης τουρκικές επιχειρήσεις έχουν εξαγοράσει Αλβανικές, μεταξύ των οποίων και υδροηλεκτρικά έργα.

Σχέδια κατά Ελλάδος
Όλα αυτά όμως δεν αρκούν στην Τουρκία, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει σε προτεκτοράτο την Αλβανία, με απώτερο σκοπό να ασκεί πιέσεις προς την Ελλάδα. Ο χρόνος μάλιστα που επιλέχτηκε για τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση -χωρίς τρίτους- του Ερντογάν με τον Ράμα, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, καθώς συμπίπτει με την συμφωνία- κουρελόχαρτο με τη Λιβύη, που καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο και επιβουλεύεται τα ελληνικά συμφέροντα.
Θεωρείται δε πολύ πιθανό Ερντογάν και Ράμα να επεξεργάστηκαν σχέδιο, ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να δέχεται πιέσεις και από Δυτικά, ώστε να μετατραπεί σε «σάντουιτς» διεκδικήσεων στην ευρύτερη περιοχή και σε περίπτωση αντίδρασής της -όπως και είναι αναμενόμενο- να επιχειρηθεί να εμφανιστεί πως η χώρα μας είναι ο «κακός γείτονας», ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια του Σουλτάνου. Το πρόσχημα άλλωστε είναι το ίδιο με τη Λιβύη: Οι έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Κόντρα στον Αλβανικό λαό!
Αν στη Λιβύη, το πρόβλημα είναι κυβερνητικό, καθώς υπάρχει δυαρχία και το Λιβυκό Κοινοβούλιο αρνείται να εγκρίνει τη συμφωνία με την Τουρκία, έχοντας μάλιστα κάνει γνωστή τη θέση του και στον ΟΗΕ, στην Αλβανία υπάρχει ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας που έχει να κάνει με τον Αλβανικό λαό, αλλά και ένα σεβαστό αριθμό πολιτικών -μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα- που δεν μπορούν να αποδεχθούν την «επέλαση» της Τουρκίας στη χώρα τους, αλλά και την υπονόμευση των σχέσεων με την Ελλάδα.
Χιλιάδες Αλβανοί -παρά τα κηρύγματα μίσους από κυβερνητικούς και εθνικιστικούς κύκλους- αναγνωρίζουν την προσφορά της Ελλάδας στη χώρα τους σε όλες τις δύσκολες περιόδους που πέρασε, γνωρίζουν πως και σήμερα πλήθος συμπατριωτών τους εργάζονται στην Ελλάδα και ακόμη γνώρισαν από πρώτο χέρι την άμεση βοήθεια που παρασχέθηκε στην Αλβανία για την ανακούφιση των σεισμοπαθών. Όλοι αυτοί προσβλέπουν στην Ελλάδα, στην Ιταλία και γενικά στην Ε.Ε. και αδυνατούν να αντιληφθούν γιατί πρέπει να στραφεί η χώρα τους προς Ανατολάς.

Υπονομεύει τις σχέσεις με Ε.Ε.
Η κατεύθυνση αυτή είναι και η κεντρική πολιτική επιλογή όλων των μετακομμουνιστικών κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν αντιληφθεί ότι το μέλλον της χώρας τους βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και όχι στις τουρκοελεγχόμενες ισλαμικές οργανώσεις και οργανισμούς. Την ίδια πολιτική φαινομενικά ακολουθεί και ο Έντι Ράμα. Στην πράξη όμως κάθε άλλο παρά ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Αν και έφθασε στο «παρα-ένα» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., εν τούτοις βασικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί εκ μέρους των εταίρων δεν τηρούνται από την Αλβανική Κυβέρνηση: Η διαφθορά οργιάζει, η Κυβέρνηση του κατηγορείται ευθέως ότι συνεργάζεται με εμπόρους ναρκωτικών, κράτος δικαίου δεν υπάρχει, τα ανθρώπινα δικαιώματα μειονοτήτων (και ιδίως της Ελληνικής) καταστρατηγούνται.
Όλα αυτά ήταν γνωστά εδώ και χρόνια στην Αλβανία. Κι όμως ο Ράμα δεν φρόντισε να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, οδηγώντας την Αντιπολίτευση σε μαζικές διαδηλώσεις και τελικά στην παραίτηση των βουλευτών της από τη Βουλή.

Τον βολεύει η… αναρχία!
Το ερώτημα που πλανάται στην Αλβανία -και πολύ πέραν αυτής- είναι αν ήθελε και δεν μπόρεσε να εκσυγχρονίσει την Αλβανία, ή μήπως σκόπιμα αδιαφορούσε αν και γνώριζε πως αυτό θα οδηγούσε πιθανότητα στην καθυστέρηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ε.Ε.;
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στη δεύτερη εκδοχή: Ο Έντι Ράμα διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό να προχωρήσει τα σχέδια του για υφαρπαγή περιουσιών, για το ακαταδίωκτο της καλλιέργειας και εμπορίας νακρωτικών, για «εξαφάνιση» των μειονοτήτων, για καταστρατήγηση διεθνών συνθηκών, ενόσω δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Άλλωστε και σε αυτό πρώτος διδάξας είναι ο Ταγίπ Ερντογάν: Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση του έκλεισε την «πόρτα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για πιθανή ένταξη στους κόλπους της, αποθρασύνθηκε, προβαίνει σε πολεμικές επιχειρήσεις, διεκδικεί θαλάσσια οικόπεδα τρίτων χωρών, έχει μετατραπεί σε «καουμπόι» της Ανατολής.
Επόμενο είναι να παρέχει απλόχερη υποστήριξη στον Ράμα, ο οποίος με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις εντός Αλβανίας για την έλλειψη συμμάχων και αφετέρου να στέλνει και μήνυμα προς την Ε.Ε. -όπως άλλωστε είχαν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη του- πως αν δεν τους ικανοποιεί τις απαιτήσεις του, υπάρχει και η Τουρκία. Κανονικό ανατολίτικο παζάρι δηλαδή, που όμως δεν μπορεί να πάει μακριά…