Στο πιο μεγάλο ανοιχτό Κέντρο Προσφύγων της Ηπείρου, δίπλα στα Γιάννενα…

«ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ» Ο ΚΑΤΣΙΚΑΣ!

- Μετά την αιματηρή συμπλοκή Αφγανών με 4 τραυματίες, η ΕΛ.ΑΣ. διενήργησε 53 ελέγχους και συνέλαβε 8 για κατοχή ναρκωτικών και όπλων…

- O αρμόδιος Υπουργός απαντά για τις δομές στον Στ. Καλογιάννη - «Μας ζώνουν τα φίδια», λένε στον «Π.Λ.» κάτοικοι της περιοχής

KATSIKAS MPALTAS SPATHI 10 12 19

• Οι παρενέργειες του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο έντονα ορατές στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, με επακόλουθο η Κυβέρνηση κατά κύριο λόγο και οι τοπικές αρχές κατά δεύτερο, να έρχονται αντιμέτωπες με επιπλέον ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Για άλλη μια φορά το Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά -σε απόσταση λιγότερα από 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης- έρχεται με αρνητικό τρόπο στην επικαιρότητα, καθώς η αιματηρή συμπλοκή Αφγανών με τους τέσσερις τραυματίες ήταν η κορυφή του «παγόβουνου» και ουσιαστικά δικαιώνει και όσους υποστηρίζουν πως οι πρόσφυγες είναι πλέον μειοψηφία των αλλοδαπών που καταφθάνουν από την Τουρκία και κατά βάση είναι φιλήσυχοι και δεν προκαλούν προβλήματα.
Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι στο Κέντρο Κατσικά άρχισαν να δραστηριοποιούνται ομάδες σε παράνομες δραστηριότητες (και ειδικά για διακίνηση ναρκωτικών), ενώ σχετικό διακριτικό σχόλιο είχε δημοσιεύσει πρόσφατα και ο «Πρωινός Λόγος».
Αυτός ήταν ίσως και ο βασικός λόγος που υπήρχαν κατά διαστήματα εντάσεις, ενώ πιθανότατα στις ομάδες αυτές να οφείλονται και οι διαρρήξεις που είχαν γίνει στις αποθήκες της Περιφέρειας που βρίσκονται στο παρακείμενο οικόπεδο. Άλλωστε είναι νωπές και οι αντιδράσεις των φιλοξενούμενων στον Κατσικά, κατά της εγκατάστασης νέων μεταναστών ή προσφύγων στο Κέντρο, δείχνοντας έτσι και την άλλη όψη του εαυτού τους.

«Καζάνι που βράζει»…
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, αλλά και άτομα που είχαν επαφή με το Κέντρο, εδώ και καιρό ο Κατσικάς έμοιαζε «καζάνι που βράζει». Όλα αυτά βέβαια πρέπει να είχαν φτάσει και στα «αυτιά» της Αστυνομίας, που φαίνεται να περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να δράσει. Με το αιματηρό επεισόδιο και τους τέσσερις τραυματισμούς, «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και έτσι το πρωϊ της Δευτέρας πραγματοποίησε εκτεταμένους ελέγχους στη Δομή. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε απόλυτα τις υποψίες.
Έγιναν έλεγχοι σε 53 άτομα, από τα οποία προσήχθησαν τα έντεκα και τελικά συνελήφθησαν οι οκτώ, εκ των οποίων οι δύο για κατοχή ναρκωτικών, οι πέντε για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ένας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Κατασχέθηκαν ένας μπαλτάς, μια σπάθα και ποσότητες χασίς!
Τα ευρήματα της Αστυνομίας, καθιστούν πλέον αδήριτη την υποχρέωση της Πολιτείας να καθιερώσει τακτικούς ελέγχους στις δομές και να θέσει υπό απόλυτο έλεγχο το ποιοι και για ποιο λόγο εισέρχονται σε αυτές.
Ανοίγει όμως και ένα νέο κεφάλαιο που αφορά την ασφάλεια των περιοίκων, αλλά και κατοίκων άλλων περιοχών, οι οποίοι δηλώνουν προβληματισμένοι -αν όχι ανήσυχοι- από την κατάσταση που διαγράφεται και όπως έλεγαν ορισμένοι εξ αυτών στον «Πρωινό Λόγο», άρχισαν να τους ζώνουν τα «φίδια» για το τι τους ξημερώνει.

Αναζητούνται νέοι χώροι
Η Κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου σε αναφορά του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη (που είχε θέμα τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων στα Δολιανά), αναφέρεται στους γενικούς ελέγχους που πραγματοποιεί η Αστυνομία, στους οποίους περιλαμβάνονται και αυτοί όπου λειτουργούν δομές.
Εξηγεί ακόμη πως δεδομένης της έντασης των προσφυγικών ροών που παρουσιάζονται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, γίνονται συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις φιλοξενίας στην επικράτεια, επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση για αναλογική κατανομή του πληθυσμού στην ενδοχώρα.

Γιατί όχι στα ενδότερα της χώρας;
Εδώ όμως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα: Ακόμη οι κάτοικοι των Ιωαννίνων δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί η πόλη και η ευρύτερη περιοχή να φιλοξενεί σήμερα άνω των 3.000 προσφύγων/μεταναστών, μερικές εκατοντάδες η Φιλιππιάδα και άλλες όμορες περιοχές να μην έχουν στα όρια τους ούτε έναν! Ή ακόμη περισσότερο περιοχές στο κέντρο της χώρας π.χ. Αγρίνιο, Μεσολόγγι κλπ., η Πελοπόννησος να έχουν εξαιρεθεί ίσαμε τώρα από την κατανομή.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία για ένταξη ανενεργού στρατοπέδου στην είσοδο της Πρέβεζας στο σχεδιασμό των κλειστών δομών φιλοξενίας, αλλά και για τη χρησιμοποίηση για τον ίδιο λόγο ενός παλιού εργοστασίου στους Φιλιάτες.
Τόσο η Πρέβεζα, όσο και η Άρτα- που οι εκπρόσωποί τους αντιδρούν συνεχώς σε μια τέτοια προοπτική- είναι περιοχές που μπορούν και πρέπει στο πλαίσιο της αναλογικότητας να φιλοξενήσουν έναν μικρό αριθμό προσφύγων.

Όχι άλλα βάρη στους ακρίτες!
Για τους Φιλιάτες, όπως και για τις παραμεθόριες περιοχές του νομού Ιωαννίνων, Πωγώνι και Κόνιτσα, κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και εθνικά ανεπεξέργαστο. Μπορεί οι κάτοικοί τους να είναι «φιλόξενοι» δεν σημαίνει όμως ο, τι πρέπει να επωμιστούν επιπλέον βάρη, πέραν όσων σήμερα βιώνουν από την ερήμωση και την εγκατάλειψη.
Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να αντιληφθεί πως οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της Ηπείρου, ζουν σε καθεστώς ιδιότυπης «κατοχής» εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια από τις αθρόες και συνεχιζόμενες μετακινήσεις προς την Ελλάδα Αλβανών λαθρομεταναστών και κάθε λογής εγκληματικού στοιχείου και δεν είναι δυνατόν τώρα να αρχίσουν να δέχονται πρόσθετες πιέσεις από την εγκατάσταση μεταναστών στα όριά τους.
Ό γέγονε, γέγονε μέχρι σήμερα, από εδώ και πέρα όμως η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, οι ΜΚΟ θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα εγκατάστασης και νέων μεταναστών σε περιοχές κοντά στα σύνορα. Οι τρεις δήμοι Κόνιτσας, Πωγωνίου, Φιλιατών θα πρέπει να εξαιρεθούν των σχεδιασμών, αλλά και εκτός αυτών η Κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει μια «κόκκινη γραμμή» τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων απόσταση από τα σύνορα για λειτουργία δομών, ούτως ώστε να είναι δύσκολη η απόπειρα πεζοπόρας μετάβασης μεταναστών προς την Αλβανία, όπου λειτουργούν ως «δέλεαρ» οι υποσχέσεις των επίδοξων μεταφορέων για έξοδο προς την Ευρώπη.

Η απάντηση για Δολιανά
Η απάντηση του αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην αναφορά του Στ. Καλογιάννη, εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, προστίθεται πως «για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών, συγκροτήθηκαν τα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Δ.ΚΕ.Δ.Π.) και ως τέτοια λειτουργεί η υφιστάμενη δομή στα Δολιανά της Π.Ε. Ιωαννίνων».
Προσθέτει ακόμη πως «την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου ε.ε. έχουν μεταφερθεί στα Δολιανά 92 πολίτες τρίτων χωρών, ενώ οι μεταφορές γίνονται συντονισμένα και εφόσον διαπιστώνονται κενές θέσεις στέγασης, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που διαμένει στη Δομή».