Μπορεί να καταστεί μέσω Εγνατίας, Ιόνιας Οδού, λιμανιού Ηγουμενίτσας και Αλβανίας...

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΕΞΑΓΩΓΩΝ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

- Ενθαρρυντικά τα πορίσματα νέας έρευνας του ΣΕΒΕ που δείχνει συνεχιζόμενη αύξηση στις εμπορευματικές συναλλαγές της Περιφέρειας

- Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα

LIMANI HGOYMENITSAS

• Πώς μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά μία Περιφέρεια όπως η Ήπειρος η οποία για χρόνια κατατάσσονταν στις πιο φτωχές της Ευρώπης; Δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα, αφού πρέπει κανείς να λάβει υπόψη μία σειρά από παράγοντες, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή και να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης, εφόσον φυσικά ληφθούν μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυσή του.
Εξάλλου, υπάρχουν πλέον οι αναγκαίες υποδομές, δηλαδή οι μεγάλοι οδικοί άξονες και το λιμάνι Ηγουμενίτσας, που μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή μας σε σταυροδρόμι εξαγωγών! Κάτι στο οποίο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η γειτνίαση με την Αλβανία.
Τον προσανατολισμό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει νέα μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με βάση την οποία η εξαγωγική δραστηριότητα της Ηπείρου ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία. Τη… μερίδα του λέοντος στο πεδίο αυτό έχουν τα τρόφιμα, δηλαδή τα προϊόντα της αγροτοκτηνοτροφίας!

Αύξηση εξαγωγών
Μπορεί σε συνολικό όγκο εξαγωγών η Περιφέρεια Ηπείρου να μην είναι στις πρώτες της χώρας, καθώς δε μπορεί να ανταγωνιστεί παραγωγικά Περιφέρειες όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη ή η Πελοπόννησος, ωστόσο για την τετραετία από το 2014 ως το 2018 είναι τρίτη πανελλαδικά σε ποσοστό αύξησης (9,3%).
Κάπως έτσι, από τα 209,4 εκατ. ευρώ εμπορευματικών συναλλαγών το 2014 φτάσαμε το 2017 στα 270,3 εκατ. ευρώ και πέρυσι στα 298,7 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή του ΄17 με το ΄18 δείχνει αύξηση 10,5%. Οι δε εισαγωγές ανήλθαν στα 293,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή προκύπτει ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο 5,3 εκατ. ευρώ! Ένα χρόνο πριν, η Περιφέρειά μας κατέγραφε έλλειμμα 19,3 εκατ. ευρώ, το οποίο ανέτρεψε με εντυπωσιακό τρόπο!

Υπάρχουν οι υποδομές!
Τα νούμερα αυτά και τα ποσοστά θετικής μεταβολής για τις εμπορευματικές συναλλαγές της Περιφέρειας Ηπείρου, έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και σήμερα οι προοπτικές που ανοίγονται είναι πιο ευοίωνες από ποτέ για κάτι τέτοιο, καθώς η περιοχή μας έχει βγει οριστικά από τη γεωγραφική απομόνωση που κατά το παρελθόν ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες της φτώχειας της. Γιατί, όσο ποιοτικά κι αν είναι τα προϊόντα που παράγεις, αν δεν μπορείς να τα διοχετεύσεις στην εγχώρια ή διεθνή αγορά με γρήγορο και άμεσο τρόπο και με χαμηλό κόστος, δεν γίνεται να αναπτυχθείς εμπορικά και κατ’ επέκταση οικονομικά.
Εδώ λοιπόν έγκειται ο σημαντικός ρόλος των μεγάλων οδικών αξόνων, της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού, αλλά και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που κάνουν εύκολη, γρήγορη και πιο φτηνή τη διοχέτευση των Ηπειρώτικων προϊόντων τόσο προς την υπόλοιπη χώρα όσο και προς το εξωτερικό που ενδιαφέρει κυρίως. Η πρόσβαση προς μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, προς την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας και προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη μέσω Αλβανίας είναι πλέον πιο άμεση κι αυτό δίνει πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας.

Στήριξη της παραγωγής
Φυσικά, πρέπει και η παραγωγή να αυξηθεί αντίστοιχα, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα την οποία μπορεί να επιδείξει η Ήπειρος, εκμεταλλευόμενη την άρση της γεωγραφικής της απομόνωσης και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για ανάπτυξη του τομέα των εξαγωγών.
Το βάρος λοιπόν πρέπει να πέσει στον πρωτογενή τομέα, τα προϊόντα του οποίου, δηλαδή τα τρόφιμα (γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, κρέας, φρούτα, λαχανικά, βότανα κλπ.) κατέχουν ήδη τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές, με ποσοστό της τάξης του 75,1%. Δεν είναι εξάλλου τυχαία και η βράβευση προχθές από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος για τις επενδύσεις, την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και τη διεθνή επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δηλαδή τις εξαγωγές, των δύο κορυφαίων επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων στην περιοχή μας, της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος»!

Πού εξάγουμε
Όσον αφορά στην έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, εκτός από τα τρόφιμα, που κατέχουν το συντριπτικό ποσοστό των εξαγωγών μας, η Ήπειρος εξάγει επίσης χημικά και πλαστικά (8,6% του συνόλου), μέταλλα (2,3%), είδη κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης (2,3%), ξύλο και χαρτί (1,8%). Τα προϊόντα που εξάγουμε κατευθύνονται σε ποσοστό 22,1% προς την Ολλανδία και σε ποσοστό 21,9% προς τη γειτονική Αλβανία. Ακολουθούν οι εξαγωγές προς Ιταλία (13,7%), Γερμανία (8,8%) και Βουλγαρία (5,2%). Εξάγουμε ακόμη αρκετά προϊόντα σε Αυστραλία, Ισπανία, ΉΠΑ, Πολωνία και Κύπρο.

Σταθμός το 2018…
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας του ΣΕΒΕ, η περσινή χρονιά αποτέλεσε σταθμό γενικότερα για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το φράγμα των 33 δις ευρώ, επιτυγχάνοντας παράλληλα και βελτίωση της εξαγωγικής μας επίδοσης από 16,0% το 2017, σε 17,9% το 2018.
Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 33,1 δισ. το 2018 έναντι 28,5 δισ. το 2017, καταγράφοντας αύξηση κατά 16,1%, δηλαδή 4,6 δισ., με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν επίσης άνοδο κατά 9,5%, δηλαδή 4,7 δισ. και να διαμορφώνονται στο ποσό - ρεκόρ των 53,8 δισ.
Οι σημαντικές αυτές αυξήσεις επέφεραν ως επακόλουθο την περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού μας ελλείμματος, το οποίο διαμορφώθηκε στο ποσό των 20,7 δισ.