Αργά αλλά σταθερά βελτιώνει τη θέση της ως τουριστικός προορισμός

Η ΗΠΕΙΡΟΣ…ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

- Σημαντικός ο ρόλος των Αεροδρομίων Ακτίου και Ιωαννίνων για τη διασύνδεσή της με την υπόλοιπη Ευρώπη

- Πρώτη η Πρέβεζα φέτος σε αύξηση κρατήσεων στην Ε.Ε. σύμφωνα με νέα ταξιδιωτική έρευνα - Σε δύο ακόμα μεγάλες εκθέσεις συμμετείχε η Περιφέρεια…

AERODROMIO AKTIOY AEROPLANA

• Σε τουριστικό προορισμό για κάθε εποχή μετατρέπεται η Ήπειρος με μικρά αλλά σταθερά βήματα, αξιοποιώντας τόσο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως είναι η φυσική ομορφιά και τα μνημεία, όσο και τις υποδομές μεταφορών που διαθέτει, οι οποίες συμβάλλουν αποφασιστικά στο να κάνει «άνοιγμα» στον κόσμο.
Στις υποδομές, πέρα από τους αυτοκινητόδρομους, σημαντικό ρόλο παίζουν πλέον και τα δύο Αεροδρόμια, Ακτίου και Ιωαννίνων, τουλάχιστον όσον αφορά στη διασύνδεση της περιοχής μας με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά κι άλλες ηπείρους. Καθώς μάλιστα αυτά αναβαθμίζονται, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο σημαντικά! Ειδικά η επίδραση του Αερολιμένα Ακτίου στην τουριστική κίνηση της Πρέβεζας γίνεται όλο και πιο ορατή όσο περνάει ο καιρός και αυτό επιβεβαιώνει νέα έρευνα που τη φέρνει πρώτη Πανευρωπαϊκά σε αύξηση κρατήσεων από ξένους ταξιδιώτες!
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε για φέτος το πρόγραμμα προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου με τη συμμετοχή της σε δύο μεγάλες εκθέσεις στην Πολωνία και την Αθήνα.

Αυξάνουν οι επιβάτες
Ουσιαστική βελτίωση της επιβατικής κίνησης στο Αεροδρόμιο Ακτίου δείχνουν τα νούμερα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Από τις αρχές της φετινής χρονιάς και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το Αεροδρόμιο εξυπηρέτησε 625.423 επιβάτες, Έλληνες και ξένους. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2018 είναι της τάξης του 7,2%. Πέρυσι είχαν περάσει από το Άκτιο 583.358 επιβάτες.
Αυτή η ανοδική πορεία είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο συγκεκριμένος Αερολιμένας, ο οποίος έχει περάσει στη διαχείριση της Γερμανικής Fraport, βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης με επέκταση και ανακαίνιση του τερματικού σταθμού, ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών, αύξηση των πυλών και των σταθμών check in κ.λ.π.. Όλα αυτά θα κάνουν το Άκτιο ακόμα πιο ελκυστικό για ξένες αεροπορικές εταιρίες ώστε να το εντάξουν στο πρόγραμμα πτήσεών τους.

To Aεροδρόμιο Ιωαννίνων
Όσον αφορά στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, η ολοκλήρωση της δικής του επέκτασης έχει ήδη συντελέσει στην προσέλκυση πτήσεων από το εξωτερικό, αν και δύσκολα θα αγγίξει το επίπεδο του Ακτίου. Πάντως, όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», ο Γιαννιώτικος Αερολιμένας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επιβατών το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2019 μαζί με τα αεροδρόμια Νάξου και Καλαμάτας! Είχε άνοδο 27,5% σε σχέση με το 2018, διακινώντας 117.592 επιβάτες έναντι 92.208 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Παράλληλα, από πλευράς τοπικών φορέων όπως η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ένωση Ξενοδόχων γίνονται προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σ’ αυτό, κάτι που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Πρωτιά της Πρέβεζας!
Πρωτιά πέτυχε η Ήπειρος και συγκεκριμένα η Πρέβεζα στον τομέα των κρατήσεων για το 2019 από Ευρωπαίους ταξιδιώτες και αυτή βρίσκεται φυσικά σε ευθεία συνάρτηση με το Αεροδρόμιο του Ακτίου. Πιο συγκεκριμένα, η γειτονική περιοχή φιγουράρει πρώτη στη λίστα των 10 κορυφαίων προορισμών όσον αφορά στην αύξηση των κρατήσεων για τη χρονιά που διανύουμε σύμφωνα με τη μελέτη «European Traveler Insights», της ταξιδιωτικής πλατφόρμας «eDreams ODIGEO».
Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος προορισμός και, σύμφωνα με την μελέτη, οι κρατήσεις φέτος για την περιοχή της Πρέβεζας αυξήθηκαν κατά ένα άκρως εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 121% σε σχέση με πέρυσι. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Money – Toyrism.gr», εκτός από τα όμορφα ιστορικά μνημεία, και την ιδανική τοποθεσία που συνορεύει με κόλπους και λιμνοθάλασσες, η Πρέβεζα θα επωφεληθεί και από το άνοιγμα νέων δρομολογίων (με Jet2 και Jet2holidays), καθώς και πτήσεων που παραμένουν σε λειτουργία και μετά τη γεμάτη καλοκαιρινή περίοδο.
Το νησί της Κεφαλονιάς με αύξηση 59% βρίσκεται στην τρίτη θέση της ίδιας λίστας, ενώ και η Καλαμάτα βρίσκεται επίσης στο top 10, με αύξηση 38%.

Πρώτα Πολωνία…
Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις τόσο εγχώριες όσο και του εξωτερικού η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να διαφημίζει το τοπικό τουριστικό προϊόν. Για τη χρονιά που διανύουμε το πρόγραμμα προβολής ολοκληρώθηκε με την παρουσία της Περιφέρειας σε δύο μεγάλες εκθέσεις και συγκεκριμένα, στην 6η Athens International Tourism Expo και στην Grecka Panorama της Πολωνίας.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας στην δεύτερη έκθεση που λαμβάνει χώρα στη Βαρσοβία, ήταν η τέταρτη συνεχόμενη και στόχος της ήταν η συνδυασμένη προβολή των τοπικών προϊόντων και της Ηπείρου ως προορισμού «τεσσάρων εποχών». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, από τους συμμετέχοντες στην αποστολή παραγωγούς και επιχειρηματίες έκλεισαν συμφωνίες για εξαγωγές ηπειρωτικών προϊόντων, ενώ και οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες των εκθετών.
Τη Grecka Panorama επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Βαρσοβία, όπως επίσης και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας από τα στελέχη και τα μέλη της αποστολής.

…Και μετά Αθήνα!
Παράλληλα, τουριστικοί πράκτορες από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, αλλά και πολλοί επισκέπτες περιηγήθηκαν στο περίπτερο της Ηπείρου κατά την 6η Athens International Tourism Expo. Στελέχη της Περιφέρειας ενημέρωσαν το κοινό, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν b2b συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων από την Αγγλία, τη Δανία, τη Ρωσία, το Ισραήλ και χώρες των Βαλκανίων.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, παρουσία της Προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου και του Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ Δημητρίου Φραγκάκη. Η κ. Γκερέκου επισκέφτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου ενημερώθηκε για το γενικό πλαίσιο προβολής της Ηπείρου που στηρίζεται στο φυσικό περιβάλλον, τον πολιτιστικό της πλούτο και τη γαστρονομία.