Ελληνοϊταλικό μαφιόζικο κύκλωμα εξαρθρώθηκε από ΕΛ.ΑΣ και EUROPOL

ΜΕΣΩ ΗΠΕΙΡΟΥ ΦΥΓΑΔΕΥΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!

Η Ηγουμενίτσα ενδιάμεσος «σταθμός μεταφόρτωσης» για Ιταλία • 5.500 έως 6.000 ευρώ η «ταρίφα» για κάθε άτομο
Ορίζεται Εθνικός Συντονιστής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και συστήνεται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων

KATASXESEIS KYKLOMA METANASTES

• Μετά τις Ελληνοαλβανικές εγκληματικές οργανώσεις που είχαν ξεκινήσει και ενδεχομένως συνεχίζουν τη δράση τους στη διακίνηση παράνομων μεταναστών μέσω Ηπείρου, στο «χορό» έχουν μπει τώρα και οι Ιταλοί μαφιόζοι.
Με τη συνεργασία Ελλήνων συνεργών τους έχουν στήσει, όπως αποδεικνύεται, οργανωμένες επιχειρήσεις μεταφοράς παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα προς την Ιταλία, έναντι αδράς αμοιβής.
Ένα από τα κυκλώματα αυτά, εξαρθρώθηκε σε συνεργασία των Ελληνικών και των Ιταλικών αρχών, καθώς συνελήφθησαν έξι άτομα στην Ελλάδα και πέντε στην Ιταλία! Η οργάνωσή τους ήταν εντυπωσιακή, καθώς λειτουργούσαν με τη μορφή υποομάδων σε Ελλάδα και Ιταλία.
Η υποομάδα της Ελλάδος αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών με μετανάστες και καθόριζε το αντίτιμο που κυμαίνονταν από 5.500 έως 6.000 το άτομο. Η αναζήτηση των ατόμων γινόταν στην Αθήνα και μόλις συμπληρώνονταν ικανός αριθμός 8-12 ενδιαφερόμενων, αυτοί μεταφέρονταν οδικώς σε προκαθορισμένες περιοχές της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, από τις οποίες στη συνέχεια τους παρελάμβαναν για το Σαλέντο της νότιας Ιταλίας δεκάμετρα σκάφη αναψυχής που εξασφάλιζε η υποομάδα της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια των ερευνών μάλιστα σε σπίτι ηγετικού μέλους της οργάνωσης, εντοπίστηκαν 9 αλλοδαποί (5 ενήλικες και 4 ανήλικοι), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και προορίζονταν για προώθηση στο εξωτερικό.
Άνω των 130 οι διακινηθέντες!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας (ανακοίνωση εξέδωσε και η Europol), μέχρι χθες διαπιστώθηκε πως η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην παράνομη προώθηση τουλάχιστον 130 μεταναστών (σε 150 τους ανεβάζει η Europol) και στη διακίνηση – εμπορία τουλάχιστον 150ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων τρίτων προσώπων (δελτία ταυτότητας, διαβατήρια, δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία) διαφόρων χωρών, όπως Ιταλίας, Γαλλίας, Σουηδίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας!
Καλά…λεφτά!
Τα κέρδη που αποκόμισε η συμμορία υπολογίζονται σε 800.000 περίπου ευρώ, που δείχνει το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί για τη διακίνηση των παράνομων μεταναστών ή και προσφύγων, για τους οποίους επίσης υπάρχει ένα ερώτημα για το πώς έχουν τόσο μεγάλα ποσά (6000 ευρώ μόνο για μετακίνηση…) στην κατοχή τους. Τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που υπάρχουν, αποτελούν και το δέλεαρ για τη δράση και άλλων εγκληματικών οργανώσεων.
Πριν λίγες ημέρες είχαν προηγηθεί συλλήψεις στα Γιάννενα για τον ίδιο λόγο, γεγονός που επιβεβαιώνει τον προβληματισμό, αλλά και τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στην έναρξη σχεδόν του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην Ήπειρο, ως «σταυροδρόμι» μεταφοράς και παράνομων μετακινήσεων προς την Ευρώπη. Η Αλβανία ήταν μέχρι πρόσφατα η κύρια «πύλη εξόδου», να όμως που προκύπτει πως και η Ιταλία βρίσκεται σε περίοπτη θέση.
Πρόβλημα με διάρκεια
Είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι με την εξάρθρωση 2-3 συμμοριών θα σταματήσει η διακίνηση. Το αντίθετο μάλλον θα συμβεί και στους επόμενους μήνες οι Ηπειρώτες κυρίως, ίσως γίνουν μάρτυρες και άλλων τέτοιων περιστατικών, καθώς θα εντείνεται η πίεση για έξοδο από την Ελλάδα.
Τα περιστατικά αυτά, έρχονται να δικαιώσουν όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται περιοχές της Ηπείρου για διακίνηση μεταναστών κλπ. που παραλαμβάνονται από την Αθήνα, τότε το πρόβλημα μελλοντικά θα οξυνθεί ακόμη πιο πολύ εάν συνεχιστεί η μεταφορά και η εγκατάσταση κι άλλων προσφύγων και ιδιαίτερα παράνομων μεταναστών σε περιοχές της Ηπείρου.
Ο Εθνικός Συντονιστής
Η Κυβέρνηση φαίνεται πάντως να προχωρά γρήγορα νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανασύνταξη των δομών αντιμετώπισης και διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος. Χθες με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, συστήνεται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) και συνιστάται θέση Εθνικού Συντονιστή ο οποίος πρέπει να είναι μέλος της Κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας τον Πρωθυπουργό.
Ο ΕΝΦΕΣ έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας. Για τη στελέχωσή του μάλιστα επισημαίνεται ότι επιτρέπεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης η απόσπαση πολιτικού και ένστολου προσωπικού από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη και διατίθενται για την εκπλήρωση του σκοπού του επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα.
Ζητούμενο η ευελιξία
Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης  Στεφανής, παρουσιάζοντάς την εν λόγω τροπολογία στην Ολομέλεια, στόχος της είναι να θέσει το ακριβές πλαίσιο συντονισμού, ώστε να μπορεί  «θεσμοθετημένα, συντονισμένα και άμεσα να εφαρμόζεται το κυβερνητικό σχέδιο και να ξεπερνιέται κάθε εμπόδιο για τον στόχο μείωσης των ροών και ελέγχου  προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας».
Ως προς τον ΕΝΦΕΣ, ο κ. Στεφανής, χαρακτήρισε τη σύστασή του «αδήριτη»,  για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και γενικότερου δημοσίου συμφέροντος με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.  «Η ευθύνη πρέπει να έχει και τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί», κατέληξε ο ίδιος.