Άμεσες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα

ΧΩΡΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΓΙΟΚ»!

- Σχηματίζεται κεφάλαιο για Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων • Έρχεται και 3η προκήρυξη για νέους αγρότες

- Παράνομες Ελληνοποιήσεις, κόστος παραγωγής, υπερφορολόγηση, προστασία Π.Ο.Π., εγγειοβελτιωτικά έργα, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ κ.α. τα «ακανθώδη» ζητήματα που απαιτούν λύσεις…

AGROTES TRAKTER SPORA

• Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και νέα μέτρα η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ώθηση στον αγροτικό τομέα και να στηρίξει τους αγρότες. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλά, αλλά και νέα συνεχώς προστίθενται στη λίστα, εξαιτίας και των νέων συνθηκών που δημιουργούνται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. 
Εκείνο όμως που γίνεται ολοένα και πιο έντονα σαφές, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική, αν δεν σταθεί στα «πόδια» του ο αγροτικός τομέας, αν   δεν υπάρχει έμψυχο δυναμικό που να επενδύει και να εργάζεται στην παραγωγή. Χωρίς αγρότες, μέλλον δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Η στήριξη των αγροτών κινείται σε δύο άξονες: Ο ένας έχει να κάνει με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους της υπαίθρου και ο άλλος με την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η νέα Κυβέρνηση, με την ανάληψη των καθηκόντων της επιχειρεί να λύσει ορισμένα θεσμικά ζητήματα, όπως είναι η διευκόλυνση των αγροτών στις συναλλαγές με το ταμείο τους (ΕΦΚΑ), ή και ακόμη και με τη διάθεση πιστώσεων. Όπως ανακοινώθηκε χθες για να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα οι αγρότες, ύστερα από συνεννόηση των Υπουργών Υγείας Γιάννη Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, δημιουργούνται 54 σημεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων αγροτών του ΕΦΚΑ, έναντι των επτά που λειτουργούν σήμερα. 
Δύο άλλες ειδήσεις του τελευταίου 24ωρου επιχειρούν να δώσουν ώθηση στην παραγωγική διαδικασία. Η πρώτη προέρχεται από επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για έγκριση της πρώτης δόσης, ύψους 20 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων (με προοπτική αυτό να ανέλθει στα 400 εκ. ευρώ). Μέσω του Ταμείου, καλύπτεται ένα χρηματοδοτικό κενό στον πρωτογενή τομέα και μέσω αυτού  θα χρηματοδοτηθούν τα σχέδια Βελτίωσης και δράσεις μεταποίησης.

Πρόγραμμα νέων αγροτών
Η δεύτερη είδηση αφορά την 3η κατά σειρά προκήρυξη για νέους αγρότες. Η απόφαση βρίσκεται στα «σκαριά» και συνολικά σχεδιάζεται να πριμοδοτηθούν περισσότεροι από 5.000 νέοι για να εισέλθουν στο επάγγελμα, με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια για να ανανεωθεί ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός και παράλληλα να αναπτυχθούν και νέες καλλιέργειες, που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ειδικά για την Ήπειρο, οι προηγούμενες δύο προκηρύξεις και ειδικά η δεύτερη κατά σειρά αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς εισήλθαν στο επάγγελμα περί τους 1.000 νέους, που δίνουν μια νέα προοπτική στην ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα. Αν και είναι άγνωστο πόσοι από τους 5.000 θα κατανεμηθούν στην Ήπειρο, δεν παύει οι νέες «θέσεις» να καλύψουν μέρος του ενδιαφέροντος  που συνεχίζει να υπάρχει για δραστηριοποίηση στον αγροτικό τομέα. 

Να εκλείψουν τα αντικίνητρα
Υπάρχει όμως ακόμη πολύς δρόμος, ώστε οι αγρότες να καταστούν επαγγελματίες με την πλήρη σημασία του όρου. Κυρίως όμως απαιτούνται πολλές συνδυασμένες πρωτοβουλίες ώστε να εκλείψουν τα αντικίνητρα, να προστατευθεί η ελληνική παραγωγή και να καταστούν ανταγωνιστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Κορυφαία ζητήματα στην «ατζέντα» είναι η καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση, τα νέα εγγειοβελτιωτικά έργα, η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, οι αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ. Ζητούμενο επίσης παραμένει η υλοποίηση στο σύνολό του, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. 

Επίκαιρη ερώτηση ΚΙΝΑΛ 
Τα θέματα αυτά έμειναν πολύ πίσω την τελευταία πενταετία και τώρα πρέπει να επιταχυνθεί ο βηματισμός πριν γίνει μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον αγροτικό τομέα, είναι η επισήμανση που γίνεται σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας και άλλοι βουλευτές του κόμματος. «Η αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για 4,5 χρόνια εξαιτίας της έλλειψης Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, οδήγησε τον πρωτογενή τομέα και το εισόδημα των αγροτών σε μεγάλα αδιέξοδα σε όλη τη χώρα από την Κρήτη έως τον Έβρο», υποστηρίζουν και αναφέρονται αναλυτικά στα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν. Οι βουλευτές, τονίζουν ότι όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες αλλαγές της ΚΑΠ προκαλούν ανησυχία στου αγρότες, τους κτηνοτρόφους και γενικά στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα για το μέλλον τους. 

* * *
Η κατάσταση είναι δύσκολη για τους αγρότες. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει, ούτε και ωραιοποιείται. Η Κυβέρνηση και ιδίως ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης έχει δύσκολο έργο μπροστά του για να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, ο δρόμος όμως είναι μακρύς και κρύβει «παγίδες». Η δική του επιτυχία, θα έχει όμως άμεση αντανάκλαση στους αγρότες και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.