Πρόστιμο στον Δήμο Ιωαννιτών για τη Λίμνη επέβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος

«ΠΕΛΕΚΥΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΑΜΦΙΘΕΑΣ!

- Θα πληρώσουμε τώρα τις… αμαρτίες του πρ. Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου

- «Λάβρος» ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβ/ντος Αρ. Σωτηριάδης με αφορμή τις προτάσεις Τατ. Καλογιάννη για τη λιμναία συγκοινωνία…

KANALI AMFITHEAS

• Τα… πάνδεινα έχει υποστεί η Παμβώτιδα τις τελευταίες δεκαετίες από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση πάνω της, η οποία μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Ρύπανση, κυρίως μέσω της απόληξης αποχετεύσεων στα νερά της, μπαζώματα και ποικίλες επιβαρυντικές δραστηριότητες δίπλα στην όχθη της, έχουν οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση του σπάνιου οικοσυστήματος της λίμνης Ιωαννίνων.
Μία από τις χειρότερες παρεμβάσεις υπήρξε η κατασκευή στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 των αναχωμάτων που περιόρισαν σημαντικά τους υγρότοπους σε Κατσικά και Αμφιθέα, ενώ το κανάλι θαλάσσιου σκι που έγινε στη δεύτερη αυτή περιοχή, επίσης προκάλεσε οικολογική ζημιά στην λίμνη για την οποία ο Δήμος Ιωαννιτών  καλείται σήμερα πληρώσει πρόστιμο!
Η απόφαση ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ελήφθη μόλις πριν λίγες ημέρες, αποδεικνύοντας πόσο δίκιο είχαν όσοι ζητούσαν να μη γίνει το κανάλι στην Αμφιθέα. Για το επίμαχο αυτό θέμα αλλά και με αφορμή τις προτάσεις της Τατιάνας Καλογιάννη για τις λιμναίες συγκοινωνίες μίλησε στον «Π.Λ.» ένας εκ των πιο θερμών υποστηρικτών της Παμβώτιδας, ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αριστείδης Σωτηριάδης.

Πρόστιμο για το κανάλι!
Πρόστιμο ύψους 18.700 ευρώ για το κανάλι θαλάσσιου σκι που κατασκεύασε στον υγρότοπο – καλαμώνα της Αμφιθέας καταλόγισε στον Δήμο Ιωαννιτών το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου με απόφαση που ελήφθη στις 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Το Σώμα, λαμβάνοντας υπόψη συνολικά 77 νόμους, αποφάσεις και σχετικά έγγραφα (!), έκρινε πως ο Δήμος «παραβίασε ισχύουσες διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας» όπως αναφέρεται στην απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ/ΣΕΒΕ/ 114450/1830. 
Δικαιώνονται λοιπόν έτσι τόσο ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, όσο και οι οικολογικές οργανώσεις που εναντιώθηκαν στην κατασκευή του καναλιού την περίοδο 2013 – 14.

Έργο του Φ. Φίλιου…
Το πρόστιμο για το κανάλι που κατασκευάστηκε μέσα σε μία ευαίσθητη οικολογικά περιοχή καλείται να πληρώσει σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών, σε μία εποχή δύσκολη οικονομικά για τον ίδιο. Ωστόσο, μία άλλη Δημοτική Αρχή, αυτή του Φίλιου Φίλιππα, ήταν εκείνη που έκανε το επίμαχο έργο, αγνοώντας επιδεικτικά ενστάσεις και διαμαρτυρίες. Το κανάλι έγινε με πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου προκειμένου ο Όμιλος Θαλασσίου Σκι Ιωαννίνων, στον οποίο Πρόεδρος είναι η σύζυγος του κ. Φίλιου, Κατερίνα Χαρίση, να διοργανώνει αγώνες στην Παμβώτιδα.
Ως… ανταμοιβή για την περιβαλλοντική αυτή αυθαιρεσία, ο Φίλιππας Φίλιος διορίστηκε πέρυσι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -και παραμένει- Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας!

Ο Αριστείδης Σωτηριάδης
«Η λίμνη μας είναι ένας υγροβιότοπος μεγάλης οικολογικής αξίας, ένα μοναδικό οικοσύστημα ενταγμένο στο δίκτυο προστατευομένων οικοσυστημάτων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, Natura 2000», υπενθυμίζει, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο Αριστείδης Σωτηριάδης, πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, ένας άνθρωπος που εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται για τη σωτηρία της Παμβώτιδας.
Δεν είναι όμως μόνο το κανάλι θαλάσσιου σκι της Αμφιθέας στην κατασκευή του οποίου είχαν και ο ίδιος και ο Σύλλογος σφόδρα εναντιωθεί πίσω στο 2013 – 14 που τον ανησυχεί. Με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αποδεικνύεται έμπρακτα πόσο δίκιο είχαν τότε, όμως αυτή έρχεται εκ των υστέρων και μάλιστα με καθυστέρηση αρκετών χρόνων, να επιβάλλει πρόστιμο για μία βίαιη επέμβαση στο ευαίσθητο λιμναίο οικοσύστημα που έχει πλέον συντελεστεί. Άρα, το πρόβλημα δεν λύνεται! 

Οι προτάσεις Καλογιάννη
Τον κ. Σωτηριάδη ανησυχούν κι άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη λίμνη και σ’ αυτό στέκεται κυρίως στη δήλωσή του. 
Τον ανησυχούν τα όσα αναφέρει σε επιστολή της που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στον «Π.Λ.» (10 Δεκεμβρίου) η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων και νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Iωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη.
Η κ. Καλογιάννη στην επιστολή της έκανε λόγο για προκαταρκτική τεχνοοικονομική μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου, που αφορά στην αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας στην Παμβώτιδα. 
Ένα τμήμα της μελέτης αυτής έχει να κάνει με τον σχεδιασμό επτά νέων λιμναίων διαδρομών και τη δημιουργία πλέον των δέκα λιμενικών υποδομών σε περιοχές όπως Πέραμα, ξενοδοχείο «Du Lac», Κατσικά, Καστρίτσα, Λογγάδες, Δουραχάνη, Αμφιθέα κ.λ.π..

«Ας πάψουν να ασελγούν…»
«Σε μία τόσο μικρή λίμνη τόσα λιμάνια; Για να εξυπηρετήσουν τι; Τα περισσότερα χωροθετούνται σε περιοχές υγροβιότοπων με αξιόλογη και σπάνια βιοποικιλότητα που θα απειληθεί με καταστροφή», τονίζει με έμφαση ο κ. Σωτηριάδης και καταλήγοντας προσθέτει: «Η αλλοίωση του μοναδικής ομορφιάς τοπίου και η καταστροφή των υγροτόπων παρουσιάζεται ως έργο περιβαλλοντικής προστασίας της λίμνης. Οι συνεχιζόμενες καταστροφικές για την Παμβώτιδα ενέργειες της Περιφέρειας, δεν έχουν τελειωμό. Η δε καταστροφή και ο αφανισμός των υγροτόπων δείχνει να αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό. Μήπως και η αναφερόμενη μελέτη αποτελεί μέρος αυτού; Ας πάψουν επιτέλους να ασελγούν στο άψυχο σώμα της. Αρκετά πια»!