Βαρυσήμαντη ομιλία του Προέδρου της Βουλής Κ. ΤΑΣΟΥΛΑ στην ετήσια εκδήλωση του «Π.Λ.»

Η ΟΞΥΝΣΗ, ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

- «Θα επιτείνουμε την διπλωματική και αποτρεπτική περίσφιξη της γείτονος, αφού και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας…»

- Ο «Πρωινός Λόγος» τίμησε τον Γιαννιώτη βουλευτή, το πρώτο άρθρο του οποίου δημοσιεύθηκε πριν 42 χρόνια!

PROINOS LOGOS 6 1 20

• «Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία με την παρόξυνση των προκλήσεών της, να υπονομεύσει την εύλογη αξίωση της Ελλάδας να μπει επιτέλους σε μια σειρά, να ηρεμήσει και να βαδίσει στο δρόμο της προκοπής, της ησυχίας και της ευημερίας. Αυτή η όξυνση μπορεί να είναι και το μοιραίο λάθος της Τουρκίας». 
Τα παραπάνω τόνισε ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην καθιερωμένη πλέον ετήσια εκδήλωση του «Πρωινού Λόγου», ανήμερα των Θεοφανείων, σε μια γιορτή που ανταμώνουν κάθε χρόνο, την ίδια μέρα, προσωπικό, συνεργάτες και φίλοι στα γραφεία της εφημερίδας για να ανταλλάξουν ευχές για «Καλή Χρονιά».
Φέτος τιμώμενο πρόσωπο της 40ης ετήσιας γιορτής, στην οποία έδωσαν το «παρών» πάνω από 200 συνεργάτες και φίλοι της εφημερίδας, ήταν ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος, όπως τόνισε και στον χαιρετισμό του ο εκδότης του «Π.Λ.» Γιάννης Κουτσολιόντος «για 35 σχεδόν χρόνια με τα άρθρα και τις συνεντεύξεις του, αποτελεί σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο για την εφημερίδα μας, καθώς υπήρξε άξιος συνεχιστής του ιδρυτή του «Πρωινού Λόγου», αείμνηστου ευπατρίδη πολιτικού και λόγιου Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα». 

Οι απειλές της Τουρκίας...
Παίρνοντας το λόγο ο Γιαννιώτης πολιτικός, αφού ευχαρίστησε για την στήριξη και την συμπαράσταση όλα αυτά τα χρόνια της εφημερίδας, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα όσα κρίσιμα συμβαίνουν σήμερα με την Τουρκία και επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας. «Η Τουρκία παύει να ενοχλεί μόνο την Ελλάδα. Παύει να αποτελεί απειλή μόνο για την Ελλάδα. Οι αυτοκρατορικές βλέψεις της ενόχλησαν και ενοχλούν πλέον χώρες που έχουν βαθύτατα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενοχλούν την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αμερική, το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Κι αυτή η ενόχληση δεν είναι κρυφή, είναι ενόχληση, η οποία εκδηλώνεται σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο», τόνισε ο Κ. Τασούλας και αναφέρθηκε στην διπλωματική μας περικύκλωση με καταδίκες και πολιτικές συστάσεις προς την Τουρκία να καλμάρει, την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων μας δυνάμεων, αλλά και το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας. «Όλη αυτή την διπλωματική, αποτρεπτική και δικαιακή περίσφιξη της Τουρκίας θα την επιτείνουμε και θα την ολοκληρώσουμε μέχρι τέλους», τόνισε χαρακτηριστικά!

Αλλάζει το κλίμα…
Ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε ακόμη στην σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από την δεκαετή οικονομική κρίση, που πλήγωσε τη χώρα και τους πολίτες, λέγοντας ότι: «σήμερα η χώρα παίρνει μια ανάσα. Και το νιώθεις αυτό στην όψη, το νιώθεις στις κουβέντες, στις ευχές των ανθρώπων. Έχει αλλάξει το κλίμα. Υπέφερε και πληγώθηκε πολύ ο κόσμος αυτή τη δεκαετία. Και πληγωθήκαμε και μεταξύ μας. Γιατί η οικονομική δυσκολία φέρνει και διχόνοια. Αλλά τώρα βγαίνουμε, ξεμυτίζουμε αισιόδοξα και βάσιμα από την κρίση». 

Συγκίνηση και ευχαριστίες…
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής στην εκδήλωση μίλησε με συγκίνηση στη σχέση του με την εφημερίδα, η οποία μετρά αισίως 42 χρόνια, αφού ως γνωστό μέντορα είχε τον ιδρυτή του «Π.Λ.» αείμνηστο Ευαγγ. Αβέρωφ – Τοσίτσα. 
Με νοσταλγία θυμήθηκε το πρώτο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, στις 21 Φεβρουαρίου 1978, ως φοιτητής της Νομικής τότε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ένιωσα τόση υπερηφάνεια και τόσο καμάρι που στα 18 μου χρόνια ο Πρωινός Λόγος δημοσίευσε το άρθρο μου, που ήταν από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής μου και το ίδιο βράδυ με πήρε ο Αβέρωφ να με συγχαρεί. Και προχθές ο Πρωινός Λόγος είχε πάλι ένα άρθρο μου, ως Προέδρου της Βουλής, όπου χάρη στην δική σας επίμονη, πεισματική συμπαράσταση επί τόσες δεκαετίες, με ωθήσατε προς αυτή την εξέλιξη της πολιτικής μου σταδιοδρομίας».
Ο Γιαννιώτης πολιτικός απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους εξέφρασε βαθιές ευχαριστίες για την στήριξη στο πρόσωπό του, σημειώνοντας ότι «στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, οι επιδόσεις στην σταδιοδρομία ενός πολιτευόμενου, γίνονται επειδή υπάρχει ένας κόσμος, ο οποίος τον στηρίζει, τον πιστεύει και του δίνει την δυνατότητα να ανεβαίνει τα σκαλιά της πολιτικής, αυξάνοντας όσο ανεβαίνει και τη δυνατότητα να φανεί χρήσιμος στον τόπο του».  
Και κλείνοντας την βαρυσήμαντη και ταυτόχρονα συγκινητική ομιλία του στην γιορτή του «Π.Λ.», χαρακτήρισε την εφημερίδα συναισθηματική του οικογένεια…

Ο εκδότης του «Π.Λ.»
Της ομιλίας του Κ. Τασούλα προηγήθηκε το καλωσόρισμα στην γιορτή του εκδότη του «Π.Λ.» Γιάννη Κουτσολιόντου, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς το προσωπικό και τους πολυάριθμους συνεργάτες της εφημερίδας, που την στηρίζουν και συμβάλλουν κι αυτοί στην συνεχώς ανοδική πορεία της. 
Επιγραμματικά αναφέρθηκε στην εκδοτική πορεία του «Π.Λ.», σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «όπως και ο περισσότερος επιχειρηματικός κόσμος και η εφημερίδα πέρασε μια δύσκολη 10ετία από την οποία φαίνεται ότι τώρα βγαίνουμε σταδιακά. Βέβαια, για τα έντυπα, η έξοδος από κάθε οικονομική κρίση έρχεται πιο αργά. Ας ελπίσουμε ότι την ανάκαμψη θα την αισθανθούμε και εμείς σύντομα.
»Στη χρονιά που πέρασε -ανέφερε- η κυκλοφορία του «Πρωινού Λόγου»  σημείωσε μικρή άνοδο, αλλά υπήρξε στασιμότητα στα έσοδα από διαφημίσεις. Από πλευράς προσωπικού, βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα, ούτε προσλήψεις, ούτε βεβαίως απολύσεις. Για το 2020 από τους πρώτους στόχους μας, είναι η μεταβολή της ιστοσελίδας μας σε portal. Δηλαδή ο «Πρωινός Λόγος» να έχει συνεχή ενημέρωση όλο το 24ωρο…».
• Ξεχωριστή χαρούμενη νότα στην εκδήλωση έδωσαν τα παιδιά της μεγάλης οικογένειας του «Π.Λ.», τα οποία έψαλαν τα κάλαντα. 

* * *
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν όλοι οι βασικοί συντελεστές της εφημερίδας, αλλά και πολλοί συνεργάτες με μόνιμες ή έκτακτες στήλες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων. Παρέστησαν δυο πρώην Πρυτάνεις του Πανεπ. Ιωαννίνων, Χρ. Μασσαλάς και Γ. Καψάλης, άρθρα των οποίων συχνά δημοσιεύει ο «Π.Λ.», όπως και ο πρ. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Γάτσιος (πρώτος σε σταυρούς του ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα), ο Καθηγητής Κώστας Καραμάνης Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ο ομ. Καθηγητής Ανδρέας Κατσούρης, ο Θωρακοχειρούργος καθηγητής του Πανεπ. Αθηνών Περικλής Τόμος, ο ομ. Καθηγητής Ιατρικής Τάσος Μαυρίδης, ο επ. καθηγητής Καρδιολογίας Στέφανος Φούσας, ο γιατρός Γιάννης Τσόδουλος, ο ΩΡΛ Έιντ Άνταμ, ο γιατρός Γιώργος Παππάς (Γι-Πας).
Στην γιορτή του «Π.Λ.» παραβρέθηκαν ακόμη η βουλευτής Μαρία Κεφάλα, οι πρ. Υπουργοί Αντώνης Μπέζας και Αντώνης Φούσας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης, ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων, δικηγόρος Κώστας Ντακαλέτσης, ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Κώστας Δαρδαμάνης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων Θεοδ. Τζαρούχης, ο πρ. Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ καθηγητής Πανεπιστημίου Άρης Μπαρτζώκας (που μετέφερε στον «Π.Λ.» και τις ευχές του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ),  οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Γκίζας (στρατηγός ε.α.) και Φιλ. Ευαγγέλου (εκπαιδευτικός)  από την δημοτ. παράταξη Τατ. Καλογιάννη, ο τ. Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ πολιτικός μηχανικός Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας, ο Πρόεδρος Εφέδρων Ιωαννίνων Οδ. Κιτσάκης, ο στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέας Παπιγκιώτης, ο πρ. Κοινοτάρχης Πωγωνιανής Παντελής Τσέβης, οι μηχανικοί Γιάννης Τσίγκρος και Αθ. Μωρόγιαννης από το Δ.Σ. του ΤΕΕ, ο τοπογράφος Πέτρος Μπούγιας, ο πολιτ. Μηχανικός Μιχάλης Ντιναλέξης, η σχολική σύμβουλος Μαρούλα Παπαευσταθίου -Τσάγκα, το στέλεχος της ΑΔΜΗΕ Βασίλης Καρίνος, η δικηγόρος Χρύσα Πεπόνη, ο φυσικοθεραπευτής Πέτρος Κωστούλας, το διοικητικό στέλεχος του Πανεπ. Ιωαννίνων Έφη Γερωνυμάκη, ο Πάνος Ιωαννίδης, η Πανωραία Μαντζίλα, η Κωνσταντίνα Κονδώρου, ο Χάρης Τσιμπλούλης, ο Χριστόφορος Παπιγκιώτης, η Χαρά Τσιάλιου, κ.α.
Ακόμη, οι συνεργάτες του «Π.Λ.» Κώστας Κωστούλας, Γιώργος Γιαννάκης («τολμηρός»), Κώστας Καλτσής, Φωκίων Καψάλης, Γιάννης Δεβελέγκας, Γιώργος Καλές, Χάρης Λεοντάρης, Ελένη Οικονομίδου - Δούβλη, Γιώργος Γκορέζης (στρατηγός ε.α.), Νίκος Υφαντής, Κώστας Κουλίδας, Βασ. Χαβέλας, Άγγελος Κολέμπας, Δημ. Μακρής, Δημ. Ρίζος, Τάκης Μπισδάκης, Χάρης Καραγιάννης, Κυριάκος Καραγιαννόπουλος, Ευαγγ. Κολιάκης, Νίκος Στράτης, Χριστοδ. Πάντος, Παν. Βλάχος…
Επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματίες Θεόδωρος Κομπατσιάρης (που φρόντισε και για τον ξεχωριστό μπουφέ της γιορτής), Δημήτρης και Γιώργος Παππάς, Σωτήρης Ζιάκας, Γιάννης Ντασταμάνης, Μιχάλης Κατσούπης, Ευαγγ. Τσιρώνης, Δημ. Μπούτσορας (πολ. μηχανικός), Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Σπύρος Καραμάνης, Χριστόφορος και Μαριάννα Κωσταρά, Νίκος Μπερρής, Ευαγγ. Κυπριανός (τεχνικός σύμβουλος του «Π.Λ.», Παντελής Καραμπέρης, Παύλος Μαργιόλας, Σπύρος Γκόγκας, Αλέξης Λάγκας, κ.α.
Αρκετοί όμως ήταν και οι συνεργάτες που έδωσαν τηλεφωνικά ή με email τις ευχές τους, καθώς ήταν αδύνατον να παραστούν για διάφορους λόγους. Μεταξύ άλλων έστειλαν τις ευχές τους οι: Χρήστος Τσέτσης, Αθανάσιος Δέμος, Μαίρη Κωστή, Σπύρος Εργολάβος, Στέφανος Χρηστογούλας, Γιώργος Σιομπότης, Σοφία Παπαστύλου, Διονύσης Γκάσιος κ.α.

ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ