Οι νόμιμες επιχειρήσεις ποντάρουν σε ελέγχους και εκπτώσεις και ζητούν…

ΝΑ ΜΠEI «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ!

- Αυξημένοι κατά 199% (!) οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο πεντάμηνο 2019 - Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 646.400 ευρώ

- Τη Δευτέρα ξεκινά η χειμερινή εκπτωτική περίοδος

PAREMPORIO LIMNH

• Μεγάλη «πληγή» για την αγορά και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία αποτελεί το παρεμπόριο το οποίο και στη χώρα μας λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές, αλλά και το Κράτος. 
Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται και στην Ήπειρο, όπου κατά διαστήματα πλανόδιοι πωλητές διαθέτουν την πραμάτεια τους, από είδη ένδυσης και υπόδησης, μέχρι οπωροκηπευτικά, αγνώστου στην ουσία προελεύσεως! Την ίδια ώρα οι τοπικές επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να κρατηθούν ανοιχτές, ποντάροντας είτε σε περιόδους εκπτώσεων (την ερχόμενη Δεύτερα ξεκινά η χειμερινή), είτε στους αυστηρούς ελέγχους που έχουν ξεκινήσει για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.  
Με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές, οι πλανόδιοι πωλητές, προσελκύουν τους καταναλωτές, οι οποίοι αν και στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τι αγοράζουν, προτιμούν να γλιτώσουν κάποια χρήματα, για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις.
Η απώλεια των φορολογικών εσόδων από το παρεμπόριο κυμαίνεται ετησίως από 6 έως 8 δισ. ευρώ, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη των νόμιμων επιχειρήσεων φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ, ποσά αστρονομικά ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα. 

Αύξηση ελέγχων!
Μπορεί ακόμη να πρέπει να γίνουν πολλά μέχρις ότου αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά, ειδικά μετά από μια δύσκολη 10ετία για τη χώρα μας, ωστόσο από πλευράς Πολιτείας τελευταία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι έλεγχοι, οι οποίοι επιφέρουν και τσουχτερά πρόστιμα. 
Στο μεταξύ, διαμορφώνεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον καινούργιο διυπηρεσιακό φορέα Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου που αναμένεται να ψηφιστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020.
Όπως ανακοίνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή σημαντική αύξηση, που φτάνει το 199%, παρουσιάστηκε στην επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο σύνολο της επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2019. Ειδικότερα:
- Κατά το χρονικό διάστημα από 19.08.2019 έως και την 31.12.2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.789 έλεγχοι (199% αύξηση των πραγματοποιούμενων ελέγχων συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018) και βεβαιώθηκαν συνολικά 795  παραβάσεις (90% αύξηση των βεβαιωμένων παραβάσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018).
- Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 98.119 τεμάχια (αύξηση κατά 731% συγκριτικά με το 2018 όταν κατασχέθηκαν 11.808 τεμάχια) ειδών παρεμπορίου, κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.
- Επιβλήθηκαν πρόστιμα για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 646.400 ευρώ, αυξημένα κατά 114% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 όταν επιβλήθηκαν πρόστιμα 301.884 ευρώ.

Πρόσθετες παρεμβάσεις
Στις πρόσθετες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής: 
- Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του μηχανοκίνητου στόλου που διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο παρέμενε για χρόνια ασυντήρητο και κατ’ επέκταση μη αξιοποιήσιμο, ενώ παρασχέθηκε στους ελεγκτές ο απαραίτητος εξοπλισμός.
- Ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σύστασης μηχανισμού ελέγχου από μη δημόσιους φορείς.
- Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να οριστούν σύνδεσμοι συνεργασίας για τον συντονισμό των ελέγχων.
- Ορίστηκε νέος Εκτελεστικός Υπεύθυνος του ΣΥΚΕΑΑΠ.
- Πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές ημερίδες ειδικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου σε διάφορες πόλεις.
- Ενισχύθηκε η διυπηρεσιακή εκπροσώπηση των φορέων στο ΣΥΚΕΑΑΠ.

Εκπτώσεις από Δευτέρα!
Στο μεταξύ, οι έμποροι ποντάρουν τώρα στις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκινούν επίσημα από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου, η αγορά θα είναι ανοιχτή. 
Οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε αύξηση του τζίρου και από την πλευρά τους οι καταναλωτές ελπίζουν ότι τα ποσοστά θα είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να τους επιτρέψουν να κάνουν τις αγορές που επιθυμούν.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.