Όλο και πιο συχνά εξαρθρώνονται κυκλώματα που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες…

H ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΕ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ

- Αστυνομία και Λιμενικό βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα

- Εγκληματικό το λάθος της Κυβέρνησης Τσίπρα να καταργήσει τις Υπηρεσίες Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Πρέβεζα - Άρτα

- Προφυλακίστηκαν οι δύο από τους τρεις Αφγανούς που εμπλέκονται στο πολύνεκρο ναυάγιο των Παξών!

PROSFYGES BARKA 14 1 2020

• Τριάντα σχεδόν χρόνια η Ήπειρος «ταλανίζεται» από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών. Οι παραμεθόριες  περιοχές της έχουν ερημώσει, παραδοσιακά επαγγέλματα εγκαταλείφθηκαν, o πολιτιστικός της πλούτος λεηλατήθηκε, ακόμη και ανθρώπινα θύματα υπάρχουν από τη δράση «εισαγόμενων» εγκληματικών στοιχείων. Η Ήπειρος ήταν και εξακολουθεί να είναι «σταυροδρόμι» παράνομων μεταναστών και εισαγωγών ναρκωτικών, όμως ήταν και το πρώτο «ανάχωμα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί κατά το δυνατόν η εγκληματικότητα στα όριά της. 
Τον τελευταίο χρόνο στην εισαγόμενη εγκληματικότητα, η οποία στηρίζεται στη δράση Ελλήνων και Αλβανών, ήρθε να προστεθεί και η παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών, μέσω της Ηπείρου, προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια νέα ανοικτή πληγή που στοιχίζει στην Ελλάδα σε χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό, με πλέον πρόσφατο τραγικό παράδειγμα το πολύνεκρο ναυάγιο του περασμένου Σαββάτου ανοικτά των Παξών. 

«Στοπ» στην Ηγουμενίτσα
Οι περιπτώσεις διακίνησης πολυάριθμων, αλλά και μεμονωμένων προσφύγων και μεταναστών, με ενδιάμεσο σταθμό την Ήπειρο, αυξάνονται συνεχώς, ενώ στα θετικά καταγράφονται οι επιτυχίες των διωκτικών αρχών να βάλουν φραγμό και να ανακόψουν τη ροή προς χώρες του εξωτερικού. 
Μετά τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν κατά περίπτωση  Αστυνομία και Λιμενικό για μεταφορά προσφύγων προς Αλβανία από τα Γιάννενα και από τα παράλια προς Ιταλία, χθες στην Ηγουμενίτσα, αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν 57χρονο αλλοδαπό ο οποίος μαζί με έναν συνεργό του που αναζητείται προσπάθησαν να προωθήσουν δύο παράνομους αλλοδαπούς 25 και 26 ετών προς χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. 
Οι μεταφορείς είχαν παραλάβει τους δύο αλλοδαπούς από τη Θεσσαλονίκη, τους προμήθευσαν με πλαστές ταυτότητες Βουλγαρίας και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την έξοδό τους από το Νέο Λιμάνι Ηγουμενίτσας. Το ταξίδι  θα στοίχιζε αρκετά  στους δύο νεαρούς αλλοδαπούς, καθώς ήδη είχαν πληρώσει 1.000 ευρώ σε πρώτο στάδιο και μετά την άφιξή τους στην Ιταλία θα κατέβαλαν στον διακινητή άλλες 4.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες πήραν το δρόμο για τον Εισαγγελέα, ενώ η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας διενεργεί ανακρίσεις για να διαπιστώσει εάν οι μεταφορείς έχουν επαναλάβει και άλλες φορές την προώθηση παράνομων αλλοδαπών στο εξωτερικό. 

Εγκληματικό λάθος
Η γεωγραφική θέση της Ηπείρου, ως η πλησιέστερη περιοχή της Ελλάδος προς την Δυτική Ευρώπη, είναι εκείνη που «έλκει» τους διακινητές για να την επιλέξουν ως την πιο σύντομη διαδρομή. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες -χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί- και το μοιραίο δρομολόγιο του περασμένου Σαββάτου, φαίνεται να ξεκίνησε από τα παράλια της Πρέβεζας. Αστυνομία και Λιμενικό είναι σε συνεχή ετοιμότητα, όμως τα παράλια και η παραμεθόριος Ήπειρος έχουν τεράστια έκταση και είναι αδύνατο να ελεγχθούν στο σύνολό τους. Εκεί βρίσκεται και η απάντηση  για την ευκολία με την οποία – την τρέχουσα περίοδο- προωθούνται προς την παραλιακή ζώνη της Ηπείρου τα πολυάριθμα γκρουπ μεταναστών.  
Αποκαλύπτεται όμως και η τεράστια ευθύνη που  φέρει η  προηγούμενη Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει με χθεσινή του δήλωση ο Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Γιάννης Τοτονίδης,  πριν δύο χρόνια η Κυβέρνηση Τσίπρα κατάργησε τις Υπηρεσίες Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Πρέβεζα και Άρτα, με την πρόφαση της εξοικονόμησης προσωπικού.  
Ο Γραμματέας  προσθέτει πως  από τότε φώναζαν πως «θα έρθουν ημέρες δύσκολες ημέρες. Με τις καταργήσεις Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης όλη η Χώρα σήμερα έχει γίνει μια αφύλακτη διάβαση – είσοδος και έξοδος - λες και δεν έχει σύνορα. Ευθύνες που πρωτίστως βαρύνουν αυτούς που τότε διαχειρίστηκαν το σφράγισμα αυτών των Υπηρεσιών και σήμερα κάθονται «ανήσυχοι» στον καναπέ τους να διερωτώνται γιατί συμβαίνουν όλα αυτά».

Ενίσχυση της Αστυνομίας
Σήμερα οι Υπηρεσίες αυτές θα ήταν πιο χρήσιμες από ποτέ και ειδικά μετά την συνεχή αύξηση των φιλοξενούμενων στην Ήπειρο θα πρέπει οι Αστυνομικές Υπηρεσίες να ενισχυθούν περαιτέρω. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, λέγοντας τα εξής: «Είναι αναγκαίο όσο ποτέ, η ανασύσταση και η ενίσχυση όλων των Υπηρεσιών αυτών που η προηγούμενη Κυβέρνηση «μαγικά» τις εξαφάνισε μέσα σε μια νύχτα και δεν άκουσε κανέναν»!

Προφυλακίσεις για το ναυάγιο
Εν τω μεταξύ χθες, μετά την απολογία τους,  κρίθηκαν προφυλακιστέοι για το ναυάγιο των Παξών με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα οι δύο από τους τρεις φερόμενους Αφγανούς διακινητές (ηλικίας 26, 30 και 49 ετών). Ο τρίτος που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πρέβεζας θα απολογηθεί αύριο. 
Οι τρεις αλλοδαποί είναι ανάμεσα  στους 21 διασωθέντες και ίσως ρίξουν «φως» στις συνθήκες του ναυαγίου, τον τόπο επιβίβασης των μεταναστών με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο, όπως προαναφέραμε, για περιοχή της Πρέβεζας.
Οι σοροί των 12 νεκρών παραμένουν σε ψυκτικό θάλαμο στα Γιάννενα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό κάποιου εκ των είκοσι αγνοούμενων δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό. Το βάθος της θάλασσας στην περιοχή του ναυαγίου είναι μεγάλο και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει εντοπιστεί ούτε και το σκάφος, στο οποίο ενδέχεται να είναι εγκλωβισμένα αρκετά από τα αγνοούμενα άτομα. Οι διωκτικές αρχές δίνουν πάντως ιδιαίτερα βαρύτητα στο στάδιο των ανακρίσεων για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης.  

Στον Κατσικά
Για δεύτερη φορά οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, προέβησαν σε έφοδο στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων Κατσικά προκειμένου να προλάβουν και να καταστείλουν παραβατικές συμπεριφορές. Συνολικά ήλεγξαν 42 άτομα, προσήγαγαν οκτώ άτομα,  πραγματοποίησαν έρευνα σε έντεκα χώρους διαμονής και συνέλαβαν έναν αλλοδαπό, ο οποίος κατείχε 27,6 γραμμάρια χασίς.