ΔΙΠΛΟ «ΦΟΡΤΙΟ» ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Δύο νέες κλειστές δομές των 2.500 ατόμων δημιουργούνται σε Άρτα - Πρέβεζα, αν και η Περιφέρειά μας έχει ήδη κατά πολύ ξεπεράσει το όριο του 1%

- Και στη γειτονική Αμφιλοχία νέα δομή 2.500 ατόμων… - Ελκυστικές οι ανταποδοτικές παροχές, αμείωτες όμως οι αντιδράσεις

PROSFYGES KATSIKAS LEOFOREIO

• Βαρύ και δύσκολο το νέο φορτίο το οποίο καλείται η πολύπαθη ακριτική Ήπειρος να σηκώσει και πάλι, αφού σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οριστική είναι η απόφαση για δημιουργία δυο νέων κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων σε Άρτα και Πρέβεζα, συνολικής δυναμικότητας 2.500 ατόμων! Κι αυτό παρά ο γεγονός ότι στην περιοχή μας ήδη είναι εγκατεστημένοι σε δομές και ξενοδοχεία πάνω από 4.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες. 

Πάνω από 1% του πληθυσμού!
Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το όριο κατανομής προσφύγων στην ενδοχώρα, που όπως ανακοινώθηκε πρέπει να είναι έως και 1% του πληθυσμού της. Στην Ήπειρο, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή φαίνεται να κατοικούν περί τις 330.000, όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι πραγματικός, αφού οι μόνιμοι κάτοικοι είναι κατά πολύ λιγότεροι. 
Έστω κι έτσι, με το 1% δεν θα έπρεπε να εγκατασταθούν στην Ήπειρο πάνω από 3.300 πρόσφυγες, ενώ τώρα μόνο όσοι έχουν δηλωθεί είναι περί τους 1.000 επιπλέον! 
Άρα η εγκατάσταση και άλλων προσφύγων και  μάλιστα 2.500 σε Άρτα και Πρέβεζα θα ξεπεράσει ακόμη και το 2%, κάτι βέβαια που δεν αντέχει - και από πλευράς υποδομών – η Ήπειρος, στην οποία χρόνια τώρα το πρόβλημα στέγης παρμένει από τα πιο φλέγοντα. 

«Πήγαινε–έλα» στα σύνορα!
Πιο καυτό όμως είναι το πρόβλημα ασφάλειας και φοβίας των κατοίκων, αφού τα «πήγαινε – έλα» στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 
Το Σάββατο το μεσημέρι, συνεργάτης του «Π.Λ.» που επέστρεφε από το ακριτικό Δελβινάκι, συνάντησε κοντά στη Λίμνη Ζαραβίνα ένα γκρουπ 10-12 προσφύγων που με «ώτο-στοπ» ήθελαν να φθάσουν στα Γιάννενα. 
Λίγο πριν στα σύνορα τους είχαν σταματήσει αστυνομικοί, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν. Το φαινόμενο αυτό είναι σχεδόν καθημερινό, λένε όσοι συχνά διασχίζουν τους δρόμους του Πωγωνίου. 

«Θα κατανεμηθούν ισοβαρώς…»
Βέβαια, η Κυβέρνηση σε όλους τους τόνους υπογραμμίζει ότι όσοι αλλοδαποί δικαιούνται διεθνή προστασία θα κατανεμηθούν ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο να μην υπερβαίνουν το 1% του πληθυσμού της εκάστοτε Περιφέρειας. Βέβαια στην περίπτωση της Ηπείρου αυτό, όπως προαναφέρθηκε, δεν συμβαίνει, πολύ δε περισσότερο εάν τελικά δημιουργηθούν και οι δυο νέες δομές σε Άρτα και Πρέβεζα. 
Όπως αναφέρουν τα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου σε ρεπορτάζ του Κώστα Παπαχλιμίντζου, η Κυβέρνηση εξετάζει επίσης μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείται συσσώρευση πληθυσμών. Κάτι που και πάλι έρχεται σε κόντρα με όσα σχεδιάζονται για την Ήπειρο. 
Στις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, που θα φιλοξενήσουν κλειστά κέντρα, σύμφωνα με το ίδιο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, η Κυβέρνηση ετοιμάζει ανταποδοτικά μέτρα. Σε περιπτώσεις ζημιών από υφιστάμενα ανοιχτά κέντρα θα δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους, ενώ για τα κλειστά κέντρα υπάρχει η δέσμευση ότι θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά και ότι θα είναι αυτόνομα από πλευράς υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, και άλλων υποδομών.

Σε Άρτα – Πρέβεζα
Για τη νέα δομή που θα γίνει στην Άρτα, χωρητικότητας 2.000 περίπου θέσεων, ο Δ. Γιαννακόπουλος στα «Παραπολιτικά», μεταξύ άλλων, τονίζει ότι: η περίπτωση του Νομού Άρτας είναι ξεχωριστή, αφού παρότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία hot spot, εντούτοις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καν τέτοια σκέψη, προφανώς λόγω της καταγωγής του πρώην Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από την περιοχή και κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως της Όλγας Γεροβασίλη. 
Πλέον ύστερα και από σχετικές συνομιλίες με αυτοδιοικητικούς, η Άρτα θα υποδεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών θα εντάξει στον χρηματοδοτικό του προγραμματισμό έργα που αφορούν μεταξύ άλλων, τον ηλεκτροφωτισμό, την κατασκευή εκθεσιακού κέντρου, τη βελτίωση της οδοποιίας εντός των οικισμών, ενώ θα προχωρήσει και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.  
Από το συνολικό ποσό για αναπτυξιακές δράσεις, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η Άρτα θα πάρει 16 εκατ. ευρώ.   
Όσον αφορά την Πρέβεζα στον σχεδιασμό του Υπουργείου βρίσκεται το στρατόπεδο Κονκουρή, χωρητικότητας 500 θέσεων, ενώ μια ακόμη δομή θα δημιουργηθεί δίπλα στην Ήπειρο, κοντά στην Αμφιλοχία, με 2.000 θέσεις!  

Αντιδράσεις…
Όσον αφορά την Άρτα οι αντιδράσεις τοπικών φορέων παραμένουν έντονες, τόσο από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη, όσο και από την Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, καθώς τελευταία στο «κάδρο» μπήκαν και οι Σελλάδες. Μάλιστα για σήμερα, Δευτέρα και ώρα 4 μ.μ. αποφασίστηκε να υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Ζακόπουλου, στο οποίο εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εκεί δομή.  
Ας σημειωθεί ότι το Σάββατο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Νικολάου Σκουφά στο Κομπότι η Δήμαρχος (φωτό) ενημέρωσε τους πολίτες για τις τελευταίες εξελίξεις.
Η κ. Βαβέτση έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση που απέστειλε η ίδια προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την οποία τόνιζε την ακαταλληλότητα της περιοχής την οποία επισκέφτηκε κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου την περασμένη Πέμπτη, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για μια πλημμυροπαθή περιοχή την οποία διασχίζουν τρεις χείμαρροι, όπως επίσης και το γεγονός ότι το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης δεν επαρκεί για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που ενδεχομένως θα προκύψουν. 

Δεν υπάρχουν υποδομές 
Αν και κανείς δεν ήταν αντίθετος στο να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όλοι εξέφρασαν την άρνησή τους στο ενδεχόμενο να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο σημείο δομή φιλοξενίας, καθώς δεν παρέχει ούτε στο ελάχιστο τις υποδομές για την ασφαλή διαβίωση ανθρώπων.
Τονίστηκε επίσης και το γεγονός ότι ο περιφερειακός Δήμος του Νικολάου Σκουφά δεν διαθέτει αστυνομικό τμήμα, πυροσβεστικό σταθμό, κέντρο υγείας, ούτε ανθρώπινο δυναμικό ή άλλα μέσα, και φυσικά στερείται των απαραίτητων υποδομών για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής φιλοξενίας.