Αξιοσημείωτη κινητικότητα παρατηρείται στον τεχνολογικό τομέα

ΜΙΑ «SILICON VALLEY» ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Εγκαινιάστηκε χθες το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Γερμανικής TeamViewer

N. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ (Υφυπουργός Επενδύσεων): Η πόλη θα γίνει πρωταθλήτρια στην καινοτομία…

Ενημέρωση από Αλ. Καχριμάνη για το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας

TEAMVIEWR

• Μπορεί συνήθως να αναφερόμαστε στον τουρισμό, την παράδοση ή τον πολιτισμό ως τους βασικούς παράγοντες που θα βάλουν την Ήπειρο σε τροχιά ανάπτυξης, όμως δεν είναι μόνο αυτά τα πεδία όπου ανοίγονται σημαντικές προοπτικές.
Το τελευταίο διάστημα αξιοπρόσεκτη κινητικότητα αναπτύσσεται και στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας, με την εγκατάσταση μεγάλων ξένων εταιριών του κλάδου στα Γιάννενα, αλλά και τη «βολιδοσκόπηση» της περιοχής μας κι από άλλες. Ανάμεσά τους και η Γερμανική πολυεθνική TeamViewer, η οποία εγκαινίασε χθες στη Λεωφόρο Δωδώνης Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, παρουσία στελεχών της, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.
Το ενδιαφέρον αυτό για την ανάπτυξη δραστηριότητας στον τεχνολογικό τομέα, αν στηριχθεί όσο πρέπει από την πόλη και τους φορείς της, μπορεί να μετατρέψει τα Γιάννενα σε μία ελληνική «Silicon Valley», δηλαδή σε πυρήνα παραγωγής καινοτόμων τεχνολογιών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία ειδικού Κέντρου στη Δουρούτη. 

Υπήρξαν συστάσεις!
Όταν μία ξένη εταιρία εγκαθίσταται στα Γιάννενα και τη στηρίζουν οι τοπικές αρχές και το Πανεπιστήμιο, είναι φυσικό να μεταφέρει τη θετική εμπειρία της και σε άλλες. Κάπως έτσι έγινε με την P&I Ελλάς που εγκαταστάθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου πριν δύο περίπου χρόνια. 
Όπως ανέφερε χθες ο Διευθυντής Οικονομικών της TeamViewer Stefan Gaiser, ανοίγοντας την εκδήλωση των εγκαινίων, «ψάξαμε σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις για να εγκατασταθούμε, όμως είχαμε συστάσεις για τα Γιάννενα από άλλη εταιρία που έχει εγκατασταθεί εδώ και έτσι τα επιλέξαμε»!
Ο κ. Gaiser αναφέρθηκε στο έργο της TeamViewer, παρουσίασε τις λύσεις που δίνει στους πελάτες αλλά και τη στρατηγική ανάπτυξής της και διαβεβαίωσε ότι οι υπάλληλοί της που σήμερα είναι 17, μέσα στο 2020 θα αυξηθούν σε 50, ενώ το πλάνο είναι να φτάσουν τους 150!

«Θέλουμε success story…»
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση εγκαινίων της TeamViewer ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλωσορίζοντας την εταιρία, ευχήθηκε να είναι η εγκατάστασή της η αρχή ώστε τα Γιάννενα να γίνουν πρωταθλήτρια πόλη στην τεχνολογία για τη χώρα μας. Χαρακτήρισε δε σπουδαίο το γεγονός αυτό για την πατρίδα μας που γυρίζει σελίδα μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας και μεταρρυθμιστικής απραξίας. «Θέλουμε να γίνει η πατρίδα μας το success story της Ευρώπης και να αντιστρέψουμε το brain drain. Πιστεύουμε ότι θα γίνετε κι εσείς μέρος αυτού του ονείρου», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας πως «κάθε τέτοια αρχή θα φέρνει νέους που έφυγαν πίσω στην Ελλάδα, καθώς θα τους κάνει να πιστέψουν ότι υπάρχει καλύτερο μέλλον εδώ γι’ αυτούς».
Ο κ. Παπαθανάσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για να γίνει η χώρα πιο φιλική στους επενδυτές, να μην τους ταλαιπωρεί και να προχωρούν πιο γρήγορα τα επενδυτικά τους σχέδια.

Έμφαση στην περιφέρεια
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιος Κυριαζής που επίσης παραβρέθηκε στα χθεσινά εγκαίνια, αφού ευχήθηκε επιτυχία στο εγχείρημα της TeamViewer, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο υψηλό ακαδημαϊκό και ερευνητικό προφίλ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είναι, όπως είπε, απ’ τα καλύτερα της χώρας. Σημείωσε δε πως «αυτό που γίνεται στα Γιάννενα είναι ότι μία ξένη εταιρία επενδύει στην περιφέρεια. Αυτό θέλουμε κι εμείς, να δοθεί έμφαση στην περιφέρεια, γιατί επενδύοντας σ’ αυτήν κρατάς εδώ τον κόσμο». 

Kέντρο Υψηλής Τεχνολογίας
Ιστορική μέρα για την Ήπειρο χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, τονίζοντας πως βασικό ρόλο στην προσέλκυση ξένων εταιριών στην περιοχή, παίζει το ποιοτικό επίπεδο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και εκείνου της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στο πλάνο της Περιφέρειας για την ανάπτυξη Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας, το οποίο εξάλλου ανέλυσε χθες, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, στα στελέχη της TeamViewer Stefan Gaiser, Dr. Mike Eissele (Δ/ντη Τεχνολογίας) και Philipp Deutscher με τα οποία συναντήθηκε στο Γραφείο του.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στόχος της Περιφέρειας είναι εντός διετίας να έχουν κατασκευαστεί σε έκταση απέναντι από το Πανεπιστήμιο, κτιριακές εγκαταστάσεις 6.000 - 7.000 τετραγωνικών μέτρων, στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν οι πρώτες εταιρίες και στη συνέχεια να γίνει επέκτασή τους ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις ανάγκες που θα υπάρξουν. 
Το ενδιαφέρον της TeamViewer για τη συμμετοχή της στο Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας, επιβεβαίωσε o Διευθυντής Οικονομικών της εταιρίας.

Πόλη της καινοτομίας!
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εξέφρασε την ευχή το παράδειγμα της TeamVieer να ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες. 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ήπειρος είναι πια ένα σταυροδρόμι με σπουδαίο Πανεπιστήμιο και με ανθρώπους που έχουν μάθει να μοχθούν». Ο κ. Ελισάφ διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα στηρίξει κάθε προσπάθεια ώστε τα Γιάννενα να αποτελέσουν πόλη της καινοτομίας. Όπως ανέφερε με έμφαση, «είμαστε στην αρχή της επανάστασης της τεχνολογίας. Μέσω αυτής θα δημιουργηθούν νέες θέσει εργασίας και θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να μείνουν στον τόπο τους και να μεγαλουργήσουν». 

***
Στα χθεσινά εγκαίνια του Κέντρου της TeamVewer στα Γιάννενα παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι κ.α..