Με προβλήματα η αποκομιδή στους Δήμους, ξέφυγε η κατάσταση στα Γιάννενα

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ…ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ!

Καλείται να τον λύσει ο νέος ενιαίος ΦΟΔΣΑ που συνεδριάζει σήμερα, ενώ φωτιές ανάβει πρόταση του Δημάρχου Αρταίων για ενιαίο τιμολόγιο μεταφοράς στη Μονάδα ΑΣΑ

MONADA ASA APORRIMMATA ERGOSTASIO

 

• Σκουπίδια και ό,τι έχει σχέση με τη διαχείρισή τους πρέπει να βλέπουν στον… ύπνο τους τελευταία οι Δήμαρχοι της Ηπείρου, οι οποίοι, με την έλευση του νέου έτους, είναι αντιμέτωποι με ένα καυτό πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως γι’ αυτούς, που ζητά επιτακτικά λύση!
Από τη μία μεριά, η αποκομιδή είναι προβληματική λόγω της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας. Αυτό ειδικά στα Γιάννενα είναι ιδιαίτερα εμφανές, με την εικόνα της πόλης να αμαυρώνεται προκαλώντας την αντίδραση των δημοτών οι οποίοι πληρώνουν υψηλά τέλη για να απολαμβάνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Από την άλλη, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υψηλό, οι πιο πολλοί Δήμοι δεν πληρώνουν για τη Μονάδα Επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι κινδυνεύοντας να χάσουν κονδύλια από τους ΚΑΠ και ο νεοσύστατος περιφερειακός πλέον Φορέας (ΦΟΔΣΑ), που κάνει σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση, καλείται να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά!

Αμάζευτα σκουπίδια
Κάδους γεμάτους απορρίμματα που μοιάζουν να είναι εκεί επί ημέρες συναντά κανείς σε διάφορες γειτονιές των Ιωαννίνων, γεγονός που αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει στην αποκομιδή. Κι αυτό παρόλο που, ειδικά στις γειτονιές του κέντρου, οι κάδοι τόσο οι συμβατικοί όσο και της ανακύκλωσης, τελευταία… αραίωσαν για να επιταχυνθεί το μάζεμα!
Φυσικά, οι Γιαννιώτες δεν ενδιαφέρονται για ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας ή για το ποιοι λόγοι συντελούν ώστε μικρά «βουνά» σκουπιδιών να συσσωρεύονται καθημερινά σχεδόν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης πλήττοντας την εικόνα της σε μία περίοδο που τόση προσπάθεια γίνεται για την προσέλκυση τουριστών. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες που ανήκουν σε άλλους Δήμους της Ηπείρου οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Υπάρχουν και οι ιδιώτες
Αν οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν με τις δικές τους δυνάμεις στις ανάγκες της αποκομιδής, δεν έχουν παρά να παραχωρήσουν τμήμα της σε ιδιώτες ώστε να γίνεται ολοκληρωμένη δουλειά. Στο σημείο αυτό, όσον αφορά στα Γιάννενα τουλάχιστον, μπορεί η Δημοτική Αρχή να έχει την κύρια ευθύνη, όμως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι υπήρξαν παρατάξεις στον Δήμο που απέρριψαν την πρότασή της για την ανάθεση σε κάποιες Δημοτικές Ενότητες του έργου αυτού σε ιδιώτες! Μπαίνουν λοιπόν κι αυτές στο «κάδρο» των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, επειδή έβαλαν τις αντιπολιτευτικές τους διαθέσεις πάνω από την εικόνα της πόλης και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το κόστος διαχείρισης
Η αποκομιδή είναι όμως μόνο το ένα σκέλος του προβλήματος όσον αφορά γενικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων. 
Το δεύτερο είναι το κόστος αυτής της διαχείρισης που είναι υψηλό, όπως έχουν διαπιστώσει πλέον όλοι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου, με αποτέλεσμα να μην στέλνουν όλα τους τα σκουπίδια τους στο Εργοστάσιο Διαχείρισης Ελευθεροχωρίου. 
Ως δικαιολογία προβάλουν κάποιοι και το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν λειτουργούν ακόμα οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, οπότε δεν δεσμεύονται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο Ελευθεροχώρι. Στο μεταξύ, κανείς δεν έχει αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τα ανταποδοτικά τέλη φοβούμενος προφανώς το πολιτικό κόστος. 
Υπάρχουν όμως ρήτρες για την ποσότητα των απορριμμάτων που πρέπει να διαχειρίζεται η Μονάδα ΑΣΑ και ο λογαριασμός για όσους ΟΤΑ επιμένουν στον ΧΥΤΑ είναι «τσουχτερός». Οι συγκεκριμένοι Δήμοι… τιμωρούνται με παρακράτηση κονδυλίων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Σειρά έχει ο ΦΟΔΣΑ!
Τον… γόρδιο δεσμό της διαχείρισης των απορριμμάτων και του κόστους που αυτή συνεπάγεται καλείται να λύσει ο νεοσύστατος περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής. 
Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου πρόκειται να κάνει σήμερα, Πέμπτη την πρώτη του συνεδρίαση και το συγκεκριμένο θέμα θα είναι εκείνο που θα κυριαρχήσει. Πιθανώς να συζητηθεί και από την ΠΕΔ Ηπείρου που επίσης πραγματοποιεί σήμερα εξ αναβολής συνεδρίαση.
Στο μεταξύ, νέες «φωτιές» άναψε έγγραφο που απηύθυνε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης προς τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Χρήστο Ντακαλέτση, προτείνοντας να υπάρξει ενιαία τιμολογιακή πολιτική για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι, άσχετα με την απόσταση που έχει απ’ αυτήν ο κάθε Δήμος της Ηπείρου! 
Πρόκειται για πρόταση που ίσως δει με καλό μάτι ο νέος Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, όμως δύσκολα θα αποδεχθούν συνάδελφοι του κ. Τσιρογιάννη οι Δήμοι των οποίων έτυχε να είναι πιο κοντά στο Ελευθεροχώρι απ’ ότι ο Δήμος Αρταίων, όπως π.χ. οι κ.κ. Μ. Ελισάφ, Μιχ. Πλιάκος και Χρ. Ντακαλέτσης.