ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΟ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΑΣ!

- Απ’ το Πετσάλι Ιωαννίνων ο κορυφαίος της χρονιάς –Στην εκδήλωση της «Agrenda» βραβεύθηκε και ο Γεν. Διευθυντής του Συνεταιρισμού «Πίνδος»

- Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ (Υφυπ. Αγροτ. Ανάπτυξης): Καίριος ο ρόλος του πρωτογενούς τομέα…

AGROTHS THS XRONIAS 26 1 2020

Παρά τα χτυπήματα που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών που επιβλήθηκαν από αυτήν, ο πρωτογενής τομέας παραμένει ζωντανός στην Ήπειρο, περιλαμβάνοντας μάλιστα επιχειρήσεις και μεμονωμένους αγροτο - κτηνοτρόφους που αναδεικνύονται πρωτοπόροι σε πανελλήνιο επίπεδο!
Τα παραδείγματα είναι αρκετά και αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και ελπίδας πως, με την κατάλληλη στήριξη από πλευράς Πολιτείας, η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αποκτήσει νέα δυναμική συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Εξάλλου, η πρωτογενής παραγωγή συνδέεται άρρηκτα με την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή όπως υπογράμμισε απ’ τα Γιάννενα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας παραβρέθηκε στην ετήσια εκδήλωση με τίτλο «Αγρότης της Χρονιάς» που διεξήγαγε η εφημερίδα «Agrenda» το Σάββατο στο ξενοδοχείο «Grand Serai» παρουσία πρ. υπουργών Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, θεσμικών παραγόντων της Ηπείρου και αγροτών. Στόχος της εκδήλωσης, στην οποία βραβεύθηκαν και δύο Γιαννιώτες, ήταν να τιμηθούν όσοι ξεχωρίζουν και να συζητηθεί η ατζέντα που θα απασχολήσει την πρωτογενή παραγωγή από εδώ και στο εξής.
Δύο Γιαννιώτες
Δύο Γιαννιώτες που έχουν άμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής τιμήθηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση της «Agrenda». Ο πρώτος ήταν ο Ηρακλής Μπαλαντάνης που γεννήθηκε και ζει στο Πετσάλι του Δήμου Ζίτσας, ο οποίος βραβεύτηκε με την διάκριση του Κτηνοτρόφου της Χρονιάς, από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.  
Ο δεύτερος βραβευθείς ήταν ο Λάζαρος Τσακανίκας, Γενικός Διευθυντής του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», πρωτεργάτης στο success story του πιο σημαντικού ίσως συνεταιρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο της Τιμητικής Διάκρισης, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς, καθηγητή και πρώην υπουργό Γεωργίας, Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Ο Υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης
 «Η οικονομία της Ελλάδος και η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, συνδέεται απόλυτα με την εξέλιξη και την πρόοδο του πρωτογενή τομέα», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά τον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση για τον «Αγρότη της χρονιάς».
Όπως είπε, ο πρωτογενής τομέας έχει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας, καθώς συμμετέχει με 4% στο ΑΕΠ, διπλάσιο ποσοστό από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μαζί με τη μεταποίηση, ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ. Ο Υφυπουργός έκανε λόγο για «ταυτόχρονη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με τους άλλους κλάδους, για να προχωρήσει η οικονομία στη χώρα», και έφερε ως παράδειγμα την εστίαση. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων είπε: «Η εστίαση στηρίζεται στα διατροφικά προϊόντα που παράγονται. Το θέμα της επάρκειας στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων από τον πρωτογενή τομέα, είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αισθάνεται κυρίαρχη εάν δεν διασφαλίζει τουλάχιστον ένα επίπεδο επάρκειας σε παράγωγη προϊόντων. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής ανά στρέμμα. Υπάρχει η δυνατότητα και η πρόσκληση σε κάθε κυβέρνηση να το πετύχει».
Τοπικές παρεμβάσεις
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έγιναν στη διάρκεια της τέταρτης ενότητας της εκδήλωσης που διοργάνωσε η «Agrenda» από εκπροσώπους τοπικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα. Στο πλαίσιό της παρουσιάστηκαν επιχειρηματικές προσπάθειες που αποδεικνύουν ότι πράγματι οι προοπτικές της εγχώριας παραγωγής είναι ευοίωνες. Ειδικότερα:
- Ο Βαγγέλης Αργύρης, Πρόεδρος της «Ζοίνος Α.Ε.», εξήγησε πως οι παραγωγοί δεν αξίζει να αναμένουν μια θεσμική παρέμβαση για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως των ελληνοποιήσεων. Παράλληλα με τις αξιώσεις ενίσχυσης των κυρώσεων, είναι σημαντικό, όπως είπε, οι παραγωγοί να δίνουν την δική τους ταυτότητα στα προϊόντα που παράγουν. «Ο καταναλωτής θα δώσει την αξία στο προϊόν και την διάθεση», τόνισε, αναφερόμενος τόσο στην δουλειά που γίνεται στην Ζίτσα με τις ντόπιες ποικιλίες αμπέλου, όσο και στην πορεία των παραγωγών της ΖΕΥΣ.
- Η Μαρία Δήμου από το «Κατώγι Αβέρωφ» παρουσίασε την δουλειά που γίνεται στα αμπελοτόπια στους πρόποδες της Πίνδου σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, ορίζοντας τους στόχους της επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια, η οποία θα εστιάσει στην ενίσχυση της επαφής με το κοινό αλλά και στην περαιτέρω προώθηση του οινοτουρισμού, ενός μοντέλου που για τα δεδομένα της χώρας εισήγαγε για πρώτη φορά το «Κατώγι», πετυχαίνοντας σε ένα απομονωμένο χωριό της Ηπείρου να συγκεντρώνει περί τους 20.000 επισκέπτες ετησίως.
- Τέλος, ο Αναστάσιος Ποντίκης, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην βιοποικιλότητα της Ηπείρου η οποία επιτρέπει την παραγωγή μελιού υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη από εδώ και πέρα οι παραγωγοί να συμβάλουν ουσιαστικά ώστε ο καταναλωτής να εμπεδώσει την ποιοτική διαφορά του ελληνικού μελιού από τα εισαγόμενα.