Διαρροές «ΣΤΟΠ» στο δίκτυο ύδρευσης Ιωαννίνων…

Επιτέλους, τέλος στην απώλεια πολύτιμων ποσοτήτων νερού!

 Ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου θα αποκτήσει, μέσω ΕΣΠΑ, η ΔΕΥΑΙ, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ 

Α. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ (Πρόεδρος): Στόχος μας η προστασία των υδάτινων πόρων…

ERGA YDREYSHS DEYAI

• Πιο ξηρός αποδεικνύεται ο φετινός χειμώνας σε σχέση με τον περσινό, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα χτυπήσει… καμπανάκι όσον αφορά στην επάρκεια πόσιμου νερού στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπου προβλήματα λειψυδρίας προκύπτουν εξάλλου και σε καλύτερες περιόδους.
Αυτό σημαίνει ότι περιθώρια σπατάλης νερού δεν υπάρχουν και στο μέλλον, με την κλιματική αλλαγή, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Ειδική λοιπόν μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί από τους αρμόδιους φορείς, τη ΔΕΥΑΙ και τον ΣΥΔΛΙ, στον περιορισμό ή την εξάλειψη φαινομένων κακής διαχείρισης, αλόγιστης χρήσης νερού ή απώλειας μεγάλων ποσοτήτων του λόγω βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης όπως αυτή που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα πρόσφατα στη λεωφόρο Δωδώνης και γύρω περιοχές. Για την αντιμετώπιση του τελευταίου αυτού προβλήματος που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η ΔΕΥΑΙ ετοιμάζεται να αποκτήσει ένα αποτελεσματικό «όπλο». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα μείωσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης όλου του Δήμου Ιωαννιτών, μέσω του οποίου θα εξοικονομηθούν πολύτιμες ποσότητες υδάτων που σήμερα χάνονται άσκοπα, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας. 

Μεγάλες οι απώλειες!
Το πόσιμο νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό απ’ όλα όσα διαθέτουμε ως πόλη, ως χώρα και ως πλανήτης. Όμως οι οιωνοί δεν είναι καλοί, αφού η κλιματική αλλαγή και η αλόγιστη συχνά χρήση του μειώνουν τα αποθέματα και στο μέλλον θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρή έλλειψη. Μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται όμως και μέσω διαρροών στα δίκτυα των ΔΕΥΑΙ, όπου οι απώλειες εκτιμάται πως κυμαίνονται σε ποσοστό ανάμεσα σε 35 και 70%. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του 2001, αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό απώλειας και στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων που σε μεγάλο τμήμα του είναι απαρχαιωμένο, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι απώλειες σ’ εκείνο του ΣΥΔΛΙ! 

Σύστημα ελέγχου 
Από το 2016 έχει καταθέσει η ΔΕΥΑΙ πρόταση (πράξη) με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μείωσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Ιωαννίνων» για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Η συνολική δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 1,5 εκατ. ευρώ. Η αναγκαιότητα για το συγκεκριμένο σύστημα είχε διαφανεί αρκετά χρόνια νωρίτερα, από το 2012, όταν και είχε ενταχθεί αντίστοιχη πράξη στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013. Η πρόσκληση όμως εκείνη ανακλήθηκε και οι σχετικές πράξεις, σε όλη την Ελλάδα, πέρασαν για χρηματοδότηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Η νέα πράξη εντάχθηκε στο Ε.Π. τον Μάιο του 2019 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)». Λόγω όμως αλλαγών στη νομοθεσία με την οποία υλοποιείται, τα σχετικά στοιχεία υποβλήθηκαν από τη ΔΕΥΑΙ στην ΕΥΔ του ΥΜΕΠΕΡΑΑ τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή η πράξη βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης τευχών δημοπράτησης και αναμένεται η σχετική έγκριση μετά την οποία θα ακολουθήσει η δημοπράτησή της. 

Ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΙ
«Η πράξη αυτή για το σύστημα μείωσης διαρροών νερού στο δίκτυο της ΔΕΥΑΙ αφορά ένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή του επικαιροποιημένου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου και είναι για την επιχείρησή μας ένα από τα βασικά εργαλεία στο σχεδιασμό της για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του κύριου υδροδοτικού της συστήματος στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών», ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας.  
Όπως είπε, το συγκεκριμένο έργο συνεργεί με την πράξη SAVEWATER, ύψους μισού εκατ. ευρώ η οποία έχει ενταχθεί στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG II – Ελλάδα / Αλβανία και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς και με σχεδιαζόμενη πράξη επέκτασης της ψηφιοποίησης δικτύων ύδρευσης σε ολόκληρο τον διευρυμένο Δήμο. 
«Μέσω της χρήσης νέων και σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων η ΔΕΥΑΙ, ενισχύει τις υποδομές της, διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή πόσιμου νερού σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητάς της, βελτιώνει τις υπηρεσίες της προς τους δημότες αλλά και συμβάλλει, ως ένας από τους μεγαλύτερους φορείς στον τομέα διαχείρισης ύδατος, στην ορθολογική αλλά και αειφόρο ανάπτυξη του τομέα των υδάτινων πόρων», κατέληξε ο κ. Μπαρτζώκας. 

Το υπάρχον δεν αρκεί!
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης το οποίο διαθέτει σήμερα σε λειτουργία η ΔΕΥΑΙ βασίζεται σε απλά συστήματα ηλεκτρομηχανολογικού αυτοματισμού χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες τηλεεποπτείας, που καλύπτουν μόνο ένα μέρος του εσωτερικού δικτύου της πόλης και του εξωτερικού Υδραγωγείου Ύδρευσης (αντλιοστάσια και δεξαμενές). Το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί από το 2005 και σχεδιάζεται να ενσωματωθεί, μέσω της αναβάθμισής του, στο νέο ολοκληρωμένο σύστημα τηλεελέγχου–τηλεεποπτείας που θα εγκαταστήσει η επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, η συγκεκριμένη  πράξη αφορά σε ένα συνολικό έργο για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού αλλά και λογισμικού για την ανάπτυξη συστήματος τηλεπαρακολούθησης των αντλιοστασίων ύδρευσης της ΔΕΥΑΙ και την ανάπτυξη δικτύου τηλεμετρίας. Στόχος είναι να εφαρμοσθεί ο έλεγχος διαρροών με την εγκατάσταση οργάνων μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των κύριων δεξαμενών της ΔΕΥΑΙ, όπου σε συνδυασμό με τα μετρητικά όργανα των τοπικών σταθμών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης, θα καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου ύδατος στην κατανάλωση.