ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

- Αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις, τόνισε από τα Γιάννενα ο Υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος...

- Με πόρους, νέες αρμοδιότητες και προσωπικό θα στηριχθούν οι ΟΤΑ

NODE THEODORIKAKOS 1 2 20

• «Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Δεν έχουμε αυτό το περιθώριο, ιδιαίτερα τώρα, που ζούμε σε ταραγμένες εποχές και με δύσκολους γείτονες. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση της Τουρκίας με ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».
Αυτό τόνισε από τα Γιάννενα το βράδυ του Σαββάτου ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προσκεκλημένος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων σε εκδήλωση που έγινε για την κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας, στην οποία το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι βουλευτές Στ. Καλογιάννης, Γ. Αμυράς και Μ. Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, εκπρόσωποι της Τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλά στελέχη και φίλοι του κόμματος. 
Το μεσημέρι ο Υπουργός συμμετείχε στην διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, απ’ όπου και αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα έργων που θα αντικαταστήσει τον «Φιλόδημο», καθώς και στο νέο νόμο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα κατατεθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 2020. 

«Βαριά ευθύνη»
Το αδιαχώρητο επικρατούσε στην πολιτική εκδήλωση της ΝΟΔΕ στα Γιάννενα, με τον Υπουργό στην ομιλία του να αναφέρεται τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στάθηκε κυρίως στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ των Ελλήνων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα και να κάνει πράξη την ανασυγκρότηση του κράτους. «Έχουμε βαριά ευθύνη να τηρήσουμε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού αλλά και τη δύναμη που εσείς μας δώσατε με το 40%», τόνισε, μεταξύ άλλων. 
Παράλληλα, ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο που θα ξεδιαλύνει τις αρμοδιότητες Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που θα λύσει τα χέρια σε Δήμους και Περιφέρειες. 
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι βουλευτές της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης, Γ. Αμυράς και Μ. Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θ. Τζαρούχης κ.α. 

Σύσκεψη με Δημάρχους...
Την ευκαιρία να καταθέσουν στον Υπ. Εσωτερικών μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Ηπείρου είχαν οι Δήμαρχοι κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πρέβεζα. 
Τον Υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ Μιχ. Σταυριανουδάκη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) Ηλία Γάτσιο, καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτσης, ο οποίος έθεσε επιγραμματικά τα ζητήματα που απασχολούν του Δήμους: πόροι, στελέχωση υπηρεσιών, ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, νέο ΕΣΠΑ, διαχείριση των Κληροδοτημάτων, κ.α.
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής θέματα:
- Για το πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, το Υπ. Εσωτερικών νομοθετεί τις επόμενες μέρες τη δυνατότητα η Ε.Ε.Τ.Α.Α. να κάνει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και να συνεργάζεται μέσω συμβάσεων έργου με πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα αναλάβουν συγκεκριμένη δουλειά που θα αφορά μελέτες και εκτέλεση έργων. Επίσης ανασυγκροτούνται οι υπηρεσίες δόμησης των Δήμων.
- Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ο υπουργός υπενθύμισε ότι ενώ είχε 1,3 δισεκ. ευρώ εγκεκριμένα έργα, στην ουσία υπήρχαν 134 εκατ. ευρώ πραγματικά λεφτά. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και δημιουργείται νέο πρόγραμμα, για το οποίο οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Φεβρουάριο. «Αυτό που εγγυημένα μπορώ να πω είναι ότι προτεραιότητές του θα είναι κοινωνικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
- Ειδική αναφορά έκανε και στο νέο νόμο που αφορά τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κράτους, ζητώντας τη συμβολή των Δημάρχων. «Είναι ένας νόμος που θα πρέπει να εξασφαλίσει ευρύτατες συναινέσεις», σημείωσε.  
Ο υπουργός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην στήριξη της Κυβέρνησης στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω των μέτρων για την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών και αναφερόμενος στη νομοθετική παρέμβαση με στόχο το πλήρες ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων και Περιφερειών τόνισε ότι «η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης ώστε να αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας».