Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Στην ανασυγκρότηση του Κράτους που σχεδιάζεται…

ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΡΟΛΟ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!

- Περισσότερες αρμοδιότητες σε Δήμους και Περιφέρειες με δομές από Υπουργεία και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

- Τι ανέφερε ο Υπ. Εσωτερικών στα Γιάννενα για τον Ευ. Αβέρωφ και τις προοπτικές της Ηπείρου

GEORGAKOS THEODORIKAKOS NTAKALETSHS 3 2 20

• Την ευκαιρία να καταθέσουν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Ηπείρου είχαν οι Δήμαρχοι κατά την ευρεία συνεδρίαση της ΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πρέβεζα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος το βράδυ της ίδιας ημέρας έδωσε το «παρών» σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων. 
Από την Πρέβεζα ο Υπουργός αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα έργων που θα αντικαταστήσει τον «Φιλόδημο», καθώς και στο νέο νόμο που θα ξεκαθαρίζει πλήρως τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και που θα κατατεθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 2020. «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη, να στηρίξει με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ώστε να  αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας…», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της θέσης να έχουν ρόλο οι ΟΤΑ στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ
Τον Υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ Μιχ. Σταυριανουδάκη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) Ηλία Γάτσιο, καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτσης, ο οποίος έθεσε επιγραμματικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΟΤΑ, όπως θέματα προσωπικού και ΕΣΠΑ, καθώς και προβλήματα της περιοχής, κυρίως σε ζητήματα υποδομών των Δήμων της Ηπείρου.
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής θέματα:
4 Για το πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, το Υπ. Εσωτερικών νομοθετεί τις επόμενες μέρες τη δυνατότητα η Ε.Ε.Τ.Α.Α. να κάνει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και να συνεργάζεται μέσω συμβάσεων έργου με πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα αναλάβουν συγκεκριμένη δουλειά που θα αφορά μελέτες και εκτέλεση έργων. Επίσης ανασυγκροτούνται οι υπηρεσίες δόμησης των Δήμων.
4 Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ο υπουργός υπενθύμισε ότι ενώ είχε 1,3 δισεκ. ευρώ εγκεκριμένα έργα, στην ουσία υπήρχαν 134 εκατ. ευρώ πραγματικά λεφτά. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και δημιουργείται νέο πρόγραμμα, για το οποίο οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Φεβρουάριο. «Αυτό που εγγυημένα μπορώ να πω είναι ότι προτεραιότητές του θα είναι κοινωνικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
4 Ειδική αναφορά έκανε και στο νέο νόμο που αφορά τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κράτους, ζητώντας τη συμβολή των Δημάρχων. «Είναι ένας νόμος που θα πρέπει να εξασφαλίσει ευρύτατες συναινέσεις», σημείωσε.  

Με τον Δήμαρχο Πρέβεζας
Σε συνάντησή του με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Ν. Γεωργάκο, ο οποίος του εξέθεσε τα προβλήματα της περιοχής, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι περιοχή έχει πολύ σημαντικές δυνατότητες για μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική. «Με τον κ. Δήμαρχο της Πρέβεζας κάναμε συζήτηση για τις προοπτικές και τις δυνατότητες να ενταχθούν έργα από τον Δήμο, όπως και ευρύτερα από την περιοχή σε αυτό το Πρόγραμμα και νομίζω ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σύντομα, μέσα στο επόμενο διάστημα, για να καλύψουμε κυρίως τις ανάγκες που έχουν σχέση με τις σχολικές υποδομές και την αποφασιστική βελτίωση των αθλητικών υποδομών, καθώς και μια σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες που αφορούν το πρότυπο Πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο ο κ. Δήμαρχος έχει ζητήσει να ενταχθεί και ο Δήμος Πρέβεζας, δίπλα στον Δήμο Ιωαννίνων και σε μια σειρά άλλους Δήμους της χώρας», σημείωσε. 

Στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων 
Το αδιαχώρητο επικρατούσε το βράδυ του Σαββάτου στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ν.Δ. στα Γιάννενα που έγινε για την κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας, με τον Υπουργό Εσωτερικών στην ομιλία του να αναφέρεται τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι βουλευτές της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης, Γ. Αμυράς και Μ. Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θ. Τζαρούχης κ.α.

Κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ
Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η προηγούμενη διακυβέρνηση δεν πήγε 4,5 χρόνια πίσω τη χώρα. Η προηγούμενη διακυβέρνηση μας πήγε δεκαετίες πίσω. Γιατί δίχασε τους Έλληνες χωρίς να υπάρχει, όπως αποδείχθηκε, κανένας ουσιαστικός λόγος…».

Η ανασυγκρότηση του Κράτους 
Ο κ. Θεοδωρικάκος στάθηκε κυρίως στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ των Ελλήνων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα και να κάνει πράξη την ανασυγκρότηση του κράτους.
Και πρόσθεσε ότι η εντολή στον Κ. Μητσοτάκη είναι σαφής: «Να πάει μπροστά την οικονομία. Να απαλλάξει όλους τους Έλληνες από την υπερφορολόγηση. Να δώσει ελπίδα και προοπτική στη μεσαία τάξη την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση γονάτισε, κυριολεκτικά, με την υπερφορολόγηση. Να δώσει πνοή και προοπτική στους Έλληνες αγρότες και στους κτηνοτρόφους, δίχως τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας…».
Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «στόχος της παράταξης και του πρωθυπουργού είναι να ενώνουμε τους Έλληνες. Και αυτό έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να το πετυχαίνουμε. Δεν είναι τυχαίες οι 283 ψήφοι που συγκέντρωσε για να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής ο Πρόεδρος, Κώστας Τασούλας, ούτε είναι τυχαίο το επίτευγμα των 288 ψήφων στο νόμο, πλέον, που διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρου όπου βρίσκονται. Ένα επίτευγμα που χρειάσθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια και συναινέσεις. Ούτε βέβαια είναι τυχαία η εκλογή της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας με 261 ψήφους…».

Η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης 
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Νομοσχέδιο που θα ξεδιαλύνει τις αρμοδιότητες Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που θα λύσει τα χέρια σε Δήμους και Περιφέρειες. «Η βούλησή μας είναι να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους και στις Περιφέρειες και να φέρουμε δομές από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα Υπουργεία στην αυτοδιοίκηση κάνοντας πράξη την πολυεπίπεδη περιφερειακή διακυβέρνηση, γιατί πιστεύουμε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι πιο κοντά στους πολίτες. Και ότι μπορούν να συνδράμουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, στο αίσθημα ασφάλειας και στη βιώσιμη ανάπτυξη για κάθε περιοχή», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.  

Για τις τουρκικές προκλήσεις 
Ο υπουργός επισήμανε ακόμη  ότι στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να υπάρχει ενότητα μεταξύ των Ελλήνων, τονίζοντας ότι αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τις αντιμετωπίσει με ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και σημείωσε: «Έχουμε βαριά ευθύνη να τηρήσουμε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού αλλά και τη δύναμη που εσείς μας δώσατε με το 40%. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Δεν έχουμε αυτό το περιθώριο, ιδιαίτερα τώρα, που ζούμε σε ταραγμένες εποχές και με δύσκολους γείτονες. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση της Τουρκίας με ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα…».