Η Κυβέρνηση τάζει 25 εκατ. στους Δήμους, αλλά η Αυτοδιοίκηση… στυλώνει τα πόδια

«ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

- Οι Δήμαρχοι της Ηπείρου εμμένουν στο ποσοστό φιλοξενίας 1% ανά Περιφέρεια, όμως το Υπουργείο προχωρά τάχιστα στη δημιουργία νέων κλειστών δομών για να εκτονωθεί το σημερινό εκρηκτικό κλίμα

- Αυστηρή επιτήρηση σε ΜΚΟ με το νέο Νόμο που συζητήθηκε χθες στη Βουλή

PROSFYGES KONT

• Με το μεταναστευτικό πρόβλημα να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, η Κυβέρνηση επαναπροσδιορίζει την πολιτική της προκειμένου να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό», που αφορά το σύνολο της χώρας. Οι δράσεις της κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: Στην αύξηση των επιστροφών, στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα και στον έλεγχο των ΜΚΟ που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα παντού.
Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» εστιάζεται στη χωροθέτηση των νέων δομών φιλοξενίας, από τις οποίες δεν εξαιρείται η Ήπειρος στην οποία – σύμφωνα με πληροφορίες- πρόκειται να ιδρυθούν άλλες τρεις -κλειστές μάλιστα- στα Γιάννενα, στην Άρτα και στην Πρέβεζα. Στα Γιάννενα η λειτουργία των δομών σε Κατσικά, Παιδόπολη, Δολιανά και Κόνιτσα έγινε και γίνεται χωρίς αντιδράσεις, στη Φιλιππιάδα η λειτουργία της Δομής αντιμετωπίστηκε με σχετική ηρεμία, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην Άρτα και στην Πρέβεζα που εκφράζονται έντονες ενστάσεις και διαμαρτυρίες. 

Ανταποδοτικά σε Δήμους
Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κάμψει τις αντιρρήσεις, αλλά και να εξαλείψει ανησυχίες για ελλείψεις στις υποδομές ανακοίνωσε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, πως προχωρά σε ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες που θα φιλοξενήσουν δομές. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται η ενίσχυση των Δήμων με 25 εκ. ευρώ, ενώ με άλλα 25 εκ. ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής. 

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου
Παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση «στυλώνει τα πόδια» και με διάφορες δικαιολογίες υπαρκτές ή και όχι, αρνείται ουσιαστικά να συναινέσει στη δημιουργία νέων κλειστών δομών φιλοξενίας.
Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, όπου τα μέλη του ναι μεν εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα νησιά του Αιγαίου, στο «δια ταύτα» όμως επέδειξαν απροθυμία να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή του με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στα όρια των Δήμων τους. Μεταξύ άλλων έθεσαν ως προϋπόθεση να αποτελούν «ισότιμο συνομιλητή» με την Κυβέρνηση, αλλά και επέμειναν στην τήρηση ανά Περιφέρεια του ποσοστού 1% φιλοξενούμενων προσφύγων- μεταναστών σε σχέση με το μόνιμο πληθυσμό. 
Οι Δήμαρχοι -και ιδίως εκείνων των δήμων που είναι υποψήφιοι για νέες δομές- θεωρούν πως η προβολή του συγκεκριμένου αιτήματος μπορεί να απομακρύνει το ενδεχόμενο μεταφοράς νέων φιλοξενούμενων, καθώς στην Ήπειρο (σε Γιάννενα - Φιλιππιάδα δηλαδή) έχει υπερκαλυφθεί το ποσοστό αυτό. Βέβαια εκείνο που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι ότι η συγκεκριμένη ποσόστωση έπαψε να ισχύει μετά την μεγάλη αύξηση ροών στο τρίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος - Ιανουάριος. 

«Κενό» ενημέρωσης
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ εκείνο που επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές, είναι η έλλειψη έγκαιρης ενημέρωση από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία γίνεται μέσω δημοσιευμάτων. Το «κενό» αυτό ίσως καλυφθεί την ερχόμενη Παρασκευή, εφόσον επαληθευτεί η πληροφορία πως επίκειται επίσκεψη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη στα Γιάννενα, ο οποίος σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ΠΕΔ, έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη. 
Σε περίπτωση που ο Υπουργός πραγματοποιήσει την επίσκεψη, οι Δήμαρχοι θα ζητήσουν να έχουν συνάντηση μαζί του και άμεση ενημέρωση για τον σχεδιασμό των νέων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας.  

Οι τοποθετήσεις
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, οι περισσότεροι δήμαρχοι είχαν και από ένα λόγο για να μη δεχθούν την εγκατάσταση Δομών Φιλοξενίας στα όρια των δήμων τους. 
Αν και για τους ακριτικούς δήμους Κόνιτσας, Πωγωνίου και Φιλιατών, είναι αυτονόητο για εθνικούς -και όχι μόνο- λόγους ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν δομές κοντά στα σύνορα, για κάποιους άλλους τα επιχειρήματα μάλλον είναι ασθενικά, ενώ δεν προέκυψε και διάθεση υπόδειξης κατάλληλων κτιρίων ή εκτάσεων. 
Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, έβαλε μπροστά τις «τοπικές κοινωνίες», τις οποίες -όπως είπε- οφείλει να ακούσει η Κυβέρνηση, ζητώντας μικρές δομές που θα είναι διαχειρίσιμες. 
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος επικαλέστηκε τα κυκλώματα που δρουν για μεταφορά μεταναστών προς Ιταλία, αλλά και το γεγονός της διαβίωσης 1.500 αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή του. Κάτι αντίστοιχο υποστήριξε και ο Δήμαρχος Πάργας Ν. Ζαχαριάς, ενώ οι Δήμαρχοι Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος και Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος είπαν πως οι ορεινοί δήμοι τους δεν προσφέρονται για δημιουργία Δομών. Την ισοκατανομή προσφύγων σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου έθεσε ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας, την οποία ωστόσο δεν βλέπουν με «καλό μάτι» Δήμαρχοι Δήμων που σήμερα δεν φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. 
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην ομαλή διαβίωση των Σύρων προσφύγων στα Δολιανά, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, χαρακτήρισε «εθνικό πρόβλημα» το μεταναστευτικό, κρατώντας ωστόσο «ίσες αποστάσεις» από αυτό: «Η μη συμμετοχή μας δεν βοηθά, όμως δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε ένα φορτίο που δεν μας αναλογεί» τόνισε. 
Τον προβληματισμό του για τη διαχείριση του ζητήματος στη νέα φάση, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας, λέγοντας πως φοβάται μήπως οι δήμοι βρεθούν μόνοι τους στην προσπάθεια να λύσουν προβλήματα. 
Στα αιτήματα που θα υποβάλλει η ΠΕΔ Ηπείρου προς την Κυβέρνηση, περιλαμβάνονται ορισμένα που ήδη έχουν απαντηθεί από χθες. Το πρώτο έχει να κάνει με την υποστήριξη των δήμων με έργα υποδομής και το δεύτερο με τον έλεγχο των ΜΚΟ. 
Τα υπόλοιπα αφορούν το «1%» που πρώτα πρέπει να καλυφθεί σε όλες τις Περιφέρειες και μετά να εξεταστεί νέα δομή στην Ήπειρο, η ΠΕΔ ζητά οι δομές να είναι ανοικτές και διαχειρίσιμες και τέλος να γίνει πλήρης καταγραφή των οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται στην Ήπειρο. 

Αυστηρός έλεγχος στις ΜΚΟ
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη πλέον να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις ΜΚΟ οι οποίες αλωνίζουν τη χώρα την τελευταία πενταετία. Έτσι χθες βράδυ ενέταξε τροπολογία σε σχέδιο νόμου που συζητήθηκε στη Βουλή, με την οποία συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο. Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών.
Ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους / πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται. Τη διαχείριση του Μητρώου θα έχει Ειδικός Γραμματέας ΜΚΟ.