Με νέα πρόταση της Κομισιόν για την εισδοχή νέων χωρών…

ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.!

- Οι διαδικασίες θα μπορούν να ανασταλούν ή να διακοπούν τελείως αν εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα, ενώ θα ανοίγουν και κεφάλαια που είχαν «κλείσει»

- Αύξηση κατά 1200% των εκτάσεων με χασίς αποκαλύπτει η Ιταλική Κρατική Τηλεόραση RAI3

XASISODENTRA FYTEIA

Πιο δύσκολη γίνεται η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πρόκειται να αυστηροποιηθεί η διαδικασία εισδοχής υποψήφιων χωρών σε αυτή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε χθες στα κράτη μέλη  πρόταση για τη νέα διαδικασία,  η οποία θα επιτρέπει πλέον ακόμη και  την επανέναρξη εξέτασης ήδη ολοκληρωμένων τμημάτων της διαπραγμάτευσης αν η υποψήφια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.  Επίσης τίθεται ως όρος πως θα πρέπει η νομοθεσία των υποψηφίων χωρών να προσαρμοστεί  με το κοινοτικό δίκαιο, πριν ακόμη γίνει η ένταξη τους. 
Αν και η πρόταση είναι γενική και αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, ωστόσο κατά γενική παραδοχή  τη συγκεκριμένη περίοδο αφορά κυρίως την Αλβανία. Πρόκειται για τη χώρα,  που όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν έλυσε σημαντικά προβλήματα, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση Ράμα «σφύριζε αδιάφορα» στις επισημάνσεις και τις προτροπές της Ε.Ε. 
Κραδαίνοντας το «χαρτί» της στήριξης από την Τουρκία ή ακόμη και από τη Ρωσία, κατά βάθος πίστευε ότι θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «κάνοντας στραβά μάτια» στην παρελκυστική της τακτική,  να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και σε αλλαγές που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση από τους εταίρους. 

Ήρθε η ώρα της επιλογής
Ο μη σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αρπαγή περιουσιών και η διαφθορά εν γένει,  δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από την Ε.Ε. και έτσι -μετά τη σθεναρή στάση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν- υπήρξε προβληματισμός που οδήγησε σε αλλαγή στάσης, που θέτει πλέον ενώπιον της σκληρής αλήθειας τον Αλβανό κυρίως Πρωθυπουργό Έντι Ράμα: Αν θέλει πραγματικά να ενταχθεί η Αλβανία στην Ε.Ε,. θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, να τερματίσει τη διαφθορά, έστω και αν αυτά του στερήσουν στη συνέχεια την εξουσία. 

Συνεταιρίζονται Αλβανοί και Ιταλοί μαφιόζοι
Οι αποκαλύψεις μάλιστα για τις σχέσεις Κυβέρνησης με τους εμπόρους ναρκωτικών,  που ακόμη και αυτές τις ημέρες  αποκαλύπτονται - αποδεικνύουν το δύσκολο και δύσβατο δρόμο που έχει να διανύσει η Αλβανική Κυβέρνηση για την Ε.Ε.. 
Κι αν μέχρι τώρα οι «φωνές» κατά των αλβανικών συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά προέρχονταν κυρίως από την Ελλάδα που έχει «πλημμυρίσει» από Αλβανικό χασίς (και όχι μόνο), ρεπορτάζ της Ιταλικής Κρατικής Τηλεόρασης  RAI3, είναι αποκαλυπτικό για την αδιάφορη στάση των Αλβανικών Αρχών που επιτρέπει την εντυπωσιακή αύξηση των καλλιεργειών με ναρκωτικά, αλλά και τη διασύνδεση των μαφιόζικων ομάδων της Ιταλίας με αντίστοιχες Αλβανικές συμμορίες. 
Όλα αυτά λαμβάνονται πλέον σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βάζει φραγμό σε «κόλπα» και «κρυφές ατζέντες» υποψήφιων προς ένταξη χωρών. 

Το σχέδιο για ένταξη
Σύμφωνα λοιπόν με το προτεινόμενο σχέδιο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούν «να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς, ή να διακοπούν τελείως, εάν τα προβλήματα που αναφύονται είναι σοβαρά». Τα κεφάλαια που έχουν ήδη κλείσει μπορούν «να ξανανοίξουν» ή «να επανεκκινήσουν εξ αρχής». 
Η πρόταση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν τροποποιεί τους κανόνες ένταξης. Όμως, το κεντρικό σημείο του σχεδίου, που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης: μία αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική για τα δυτικά Βαλκάνια», όπως τονίζει η «Καθημερινή» είναι μία ένταξη που βασίζεται στην αξία και υπόκειται σε όρους. 
Μία υποψήφια χώρα θα πρέπει να αποδεικνύει ότι η υποψηφιότητά της «δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο» και θα πρέπει να αντανακλά μία κοινωνική επιλογή εκ μέρους της για την «πλήρωση και τήρηση των υψηλότερων ευρωπαϊκών κανόνων και αξιών», αναφέρεται στο κείμενο.
Το σχέδιο -σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή»- σκοπεύει στην άρση των αντιρρήσεων της Γαλλίας, που έθεσε βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες πληρούσαν τα ισχύοντα κριτήρια.
Εκτός της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, τέσσερις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ελπίζουν σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσοβο.

Οργιάζουν οι χασισοφυτείες
Τις τελευταίες ημέρες, αίσθηση έχει προκαλέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρεπορτάζ της RAI3, για τις χασισοφυτείες στην Αλβανία και το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Συγκεκριμένα το Ιταλικό Κρατικό Κανάλι αποκάλυψε πως οι επιφάνειες που καλλιεργούνται τον τελευταίο χρόνο και όσες ετοιμάζονται για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ξεπερνούν κατά 1200% τις επιφάνειες ναρκωτικών των προηγούμενων χρόνων! 
Εκτίμηση που πρέπει να θέσει σε συναγερμό και τις Ελληνικές Αρχές, οι οποίες θα πρέπει να  απαιτήσουν από τις αντίστοιχες Αλβανικές να σταματήσουν τα ευχολόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις και να αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών.  
Η Αλβανική Κυβέρνηση θορυβημένη έσπευσε να χαρακτηρίσει τα στοιχεία του ρεπορτάζ «αποκύημα» της δημοσιογραφικής φαντασίας, για να εισπράξει την απάντηση των συντελεστών της εκπομπής, πως τα στοιχεία προέρχονται από επίσημους Ιταλικούς Οργανισμούς Δίωξης που έχουν φυσική παρουσία στην Αλβανία, κάτι βεβαίως που έχει αποκλειστεί για τις Ελληνικές Υπηρεσίες. 

Πως γίνεται το «ξέπλυμα»
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tachydromos.org, οι συνεργαζόμενες Ιταλικές και Αλβανικές συμμορίες, ενδιαφέρονται πλέον για ακίνητη περιουσία ως πλυντήριο ξεπλύματος των τεραστίων ποσών που προκύπτουν απ' τη διακίνηση. 
Το ρεπορτάζ φέρνει στην επιφάνεια όνομα Ιταλού Στρατηγού εν αποστρατεία, ονόματι Λέσι, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της Guardia di Financa, (στο τμήμα μάλιστα δίωξης ναρκωτικών με άμεση αρμοδιότητα τη Νότια Ιταλία και την Αλβανία), ο οποίος φέρεται αναμεμειγμένος σε υπόθεση ακινήτου περιουσίας, έκτασης  όσο ο Κόλπος του Αυλώνα, ήτοι  300.000 στρέμματα συνολικά!
Η περιουσία αυτή σύμφωνα με συμβολαιογραφικές πράξεις που συντάχθηκαν στην Ιταλία ανήκουν σε ΜΚΟ με τη μορφή Μορφωτικού Ιδρύματος, τον οποίο φορέα ίδρυσαν δύο Αλβανοί υπήκοοι ονόματι Ευθυμιάδης (!), με στόχο την δραστηριοποίηση στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ του αλβανικού και ιταλικού λαού. 

Όργιο πλαστογραφιών
Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο Στρατηγός ε.α. Λέσι, ως προσωπικότητα. Στο Ίδρυμα την επιφάνεια αυτή γης δώρισε κάποιος Σέχου Αρτάν, ο οποίος ήταν υπό δίωξη της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται ο Λέσι. Το 2012 είχε συλληφθεί ως εγκέφαλος οργάνωσης που μετέφερε στην Ιταλία μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. 
Στη συνέχεια υπό περίεργες συνθήκες αφέθηκε ελεύθερος και ζει στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Στο Σέχου τη γη είχε δωρίσει ή πουλήσει κάποιος ονόματι Πετρίταϊ, ο οποίος είναι αναμεμειγμένος σε πολλές περιπτώσεις παραποίησης αποφάσεων κρατικών φορέων και δικαστικών εγγράφων για πολύ μεγάλες επιφάνειες γης ιδιαίτερης αξίας στον κόλπο της Νάρτας, τη χερσόνησο του Καραμπουρούν, το Ορικό, την Παλάσα κ.α.