Περιορισμένες οι αντοχές της ακριτικής Ηπείρου σε Κέντρα Φιλοξενίας

ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ!

- Υπερφορτωμένο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων γι’ αυτό και επιβάλλεται ισοκατανομή σε όλους τους Δήμους, εκτός των παραμεθορίων που «βλέπουν» Αλβανία

- Με τους Δημάρχους συναντάται σήμερα στα Γιάννενα ο Υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης

PROSFYGES THALASSA BARKA

Η σημερινή επίσκεψη στα Γιάννενα του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και η συνάντηση με τους Δημάρχους -κατά κύριο λόγο- και με τον Περιφερειάρχη -κατά δεύτερο- ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ίδρυση νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο. Το βασικό ερώτημα που παραμένει είναι οι περιοχές που έχουν προκριθεί για τις δομές που προγραμματίζονται. 
Για πολλούς  οι αντιδράσεις  που σημειώνονται σε επίπεδο εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης σε Άρτα και Πρέβεζα είναι απροσδόκητες, ιδίως αν συγκριθεί με τη θετική στάση που τήρησαν οι αντίστοιχες αυτοδιοικητικές αρχές σε περιοχές που ήδη έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες (Γιάννενα, Φιλιππιάδα, Παιδόπολη, Κόνιτσα, Δολιανά). Επόμενο είναι το κλίμα αυτό να διαχέεται και στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες καθημερινά «βομβαρδίζονται» από πληροφορίες, φήμες και «εμποτίζονται» από  κινδυνολογία για τα… μελλούμενα.

Καθαρές απαντήσεις
Άρα χρειάζονται καθαρές απαντήσεις. Αναλυτικές εξηγήσεις και προπάντων ενημέρωση. Και αυτό καλείται σήμερα να κάνει ο Υπουργός έναντι των Δημάρχων και ακολούθως σε συνεχή βάση έναντι των πολιτών.  
Η Ήπειρος και πιο συγκεκριμένα τα Γιάννενα -ως Νομός- και η Φιλιππιάδα -παρά τον όποιο προβληματισμό υπήρχε- υποδέχτηκαν με ανοικτές αγκάλες τους πρόσφυγες. Άρα λοιπόν έχουν δοθεί δείγματα γραφής και η διάθεση φιλοξενίας πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και σε άλλες περιοχές. 

Να αναληφθούν δεσμεύσεις
Αυτό όμως δεν σημαίνει  πως η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Μετανάστευσης δεν θα βάλει κανόνες, δεν θα  αναλάβει ευθύνες και υποχρεώσεις. Με βάση όσα αναδείχτηκαν στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την πρώτη εγκατάσταση προσφύγων μέχρι σήμερα και τις επισημάνσεις που έχουν γίνει μέσα από τις στήλες του «Π.Λ.», ανακεφαλαιώνει ορισμένες από τις πιο βασικές τις οποίες χρήσιμο θα είναι να λάβει υπόψη του ο Υπουργός. 
- Η πόλη των Ιωαννίνων σήμερα αναλογικά φιλοξενεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων/Μεταναστών. Για τους κατοίκους της και όλου του Λεκανοπεδίου, είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή πως πρέπει να υπάρξει ισοκατανομή φιλοξενούμενων σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου, με πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και με βάση τις διαθέσιμες υποδομές. 
- Από την ισοκατανομή θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνο οι παραμεθόριοι Δήμοι (Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας) για πρακτικούς και εθνικούς λόγους. 
- Τα Κέντρα, είτε ανοικτά, είτε κλειστά, πρέπει να είναι αυστηρά ελεγχόμενα και να μην επιτρέπεται η είσοδος/έξοδος άσχετων με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς ατόμων. 
- Υπό αυστηρό έλεγχο θα πρέπει να τεθεί και η μετακίνηση -συνήθως πεζή- προσφύγων / μεταναστών προς την Αλβανία, τόσο για τη δική τους προστασία, όσο και την προστασία του εναπομείναντος πληθυσμού στα ακριτικά χωριά μας.
- Ο έλεγχος των ΜΚΟ -μετά και την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νόμου- είναι αυτονόητος και πρέπει να είναι εξονυχιστικός. Οι τοπικές αρχές, οι Δήμοι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιοι και πώς απασχολούνται στις Οργανώσεις αυτές. 
- Οι Δήμοι, οι Τοπικές Κοινότητες στις οποίες θα λειτουργούν  κέντρα φιλοξενίας θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα για τη βελτίωση των υποδομών τους, ώστε να μην επιβαρυνθεί η καθημερινότητα των κατοίκων τους.
- Να ληφθεί πρόνοια για άμεση αποζημίωση παραγωγών ή κατοίκων από τυχόν ζημιές που θα προκαλέσουν σε καλλιέργειες, μονάδες ή και κατοικίες φιλοξενούμενοι.
- Να δοθεί προτεραιότητα για τις παντός είδους προμήθειες στις τοπικές αγορές.
- Να διασφαλιστούν πλήρως οι δομές με υπηρεσίες υγείας  και σε περίπτωση που προκύψουν ζητήματα εκπαίδευσης, η ένταξη προσφυγόπουλων σε σχολικές μονάδες να γίνει χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία τους ως προς τους άλλους μαθητές. 
- Αφήσαμε τελευταίο το ζήτημα ασφάλειας που -κακά τα ψέματα- απασχολεί περισσότερο από όλα τους πολίτες. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει σαφές στίγμα,  πριν αρχίσει ακόμη η λειτουργία νέων δομών, για αυξημένη αστυνομική παρουσία, ούτως ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της ευρύτερης του κέντρου περιοχής. 

Οι υποχρεώσεις των Δημάρχων
Αυτές, όπως προαναφέραμε, είναι ορισμένες από τις βασικές επισημάνσεις που καλόν είναι να ληφθούν υπόψη από τον Υπουργό.  
Υποχρεώσεις και ευθύνες έχουν όμως και οι Δήμαρχοι μαζί με τα Δημοτικά τους Συμβούλια. Δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να καθορίσουν τη δύναμη και τη μορφή των κέντρων, γιατί απλούστατα όπως έχουν αποδείξει -όχι όλοι- δεν είναι σε θέση ούτε χώρους να υποδείξουν. Και πρέπει να το αντιληφθούν πως δεν αρκεί η έκφραση «συμπόνοιας» για το δράμα των προσφύγων και η λεκτική αλληλεγγύη προς τα νησιά του Αιγαίου για τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν.  Πρέπει αυτά να τα  αποδείξουν έμπρακτα. Να συνδράμουν την Πολιτεία στη διαχείριση του προβλήματος, να υποδείξουν χώρους, να δεσμευτούν -και εφόσον πάρουν εγγυήσεις επί των προαναφερθέντων από την Κυβέρνηση- για την κατασκευή όλων εκείνων των έργων που θα χρειαστούν ώστε τα Κέντρα να μπορούν να παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και μετανάστες. 
Σήμερα, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, πρέπει να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για νέα Κέντρα στην Ήπειρο, της οποίας οι αντοχές και οι δυνατότητες είναι περιορισμένες σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας.
Η συνάντηση/σύσκεψη του Υπουργού με τους Δημάρχους θα γίνει τελικά στα γραφεία της ΠΕΔ στις 12.30 μ.μ. ενώ ο Υπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ζητούν συνάντηση με Υπουργό
Χθες από την περιφερειακή παράταξη «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» δημοσιοποιήθηκε κοινή επιστολή των επικεφαλής τριών παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σπ. Ριζόπουλου, Γ. Ζάψα και Δ. Δημητρίου για τον προγραμματισμό για σήμερα ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία του Υπουργού κ. Μηταράκη. 
«Από την πλευρά των Οριζόντων Ηπείρου καλωσορίζουμε την κοινή πρωτοβουλία και υποσχόμαστε συνέχεια στις κοινές πρωτοβουλίες» προστίθεται στην ανακοίνωσή της. 

Ο βουλευτής Κ. Μπάρκας
Την απαίτηση στη συνάντηση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου να μετέχουν και οι βουλευτές εκφράζει ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας. 
Στη συνέχεια επιχειρεί να οικειοποιηθεί ως μέρος του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ μέτρα στήριξης των δήμων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, ενώ της επιρρίπτει ευθύνες για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.