ΑΚΟΥΣΕ ΠΟΛΛΑ… ΕΙΠΕ ΛΙΓΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ!

Οι Δήμαρχοι της Ηπείρου σε πρώτο «τετ α τετ» χθες με τον Ν. Μηταράκη ζήτησαν συνεργασία, ενημέρωση και δίκαιη κατανομή προσφύγων

Έρχονται Διοικητές σε όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας…

Οι Δήμαρχοι της Ηπείρου σε πρώτο «τετ α τετ» χθες με τον Ν. Μηταράκη ζήτησαν συνεργασία, ενημέρωση και δίκαιη κατανομή προσφύγων

Έρχονται Διοικητές σε όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας…

PED MHTARAKHS

 Ένα βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων της σηκώνει η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια στο μεταναστευτικό και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες...
Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης που τις εκπροσωπούν παρέμειναν στο… σκοτάδι αναφορικά με τους σχεδιασμούς των Κυβερνήσεων κι αυτό δημιουργεί προβλήματα και δυσλειτουργίες που μόνο καλό δεν κάνουν. Γι’ αυτό και χθες κατά τη συνάντησή τους με τον αρμόδιο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, οι Δήμαρχοι της Ηπείρου ζήτησαν συνεργασία και ενημέρωση, ενώ εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ισοκατανομή προσφύγων στις Περιφέρειες της χώρας.
Ο Υπουργός που επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων και το Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, δεν έκανε ανακοινώσεις, πλην του γεγονότος ότι θα τοποθετηθούν διοικητές στα Κέντρα. Άκουσε, ωστόσο, προσεκτικά τους αιρετούς και δεσμεύθηκε για πιο στενή συνεργασία. 
Συνάντηση στην ΠΕΔ
Κεκλεισμένων θυρών συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη είχε χθες ο Νότης Μηταράκης, πριν κατευθυνθεί στην ΠΕΔ Ηπείρου όπου βρέθηκε σε τετ α τετ με Δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων απ’ όλη την Ήπειρο. 
Καλωσορίζοντας τον Υπουργό, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης χαρακτήρισε τεράστιο θέμα το μεταναστευτικό και τόνισε πως σήμερα ο αριθμός των φιλοξενούμενων στην Ήπειρο ξεπερνάει το 1% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας. «Θέλουμε ενημέρωση των αιρετών. Να είμαστε συνομιλητές στην όλη διαδικασία, γιατί αυτή είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να διασφαλίσουμε τη συνοχή και την ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι προτεραιότητες
«Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του τραπεζιού», τόνισε λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Μηταράκης και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του επανασυσταθέντος υπουργείου Μετανάστευσης. Όπως είπε, «θέλουμε να δουλέψουμε συστηματικά για τη μείωση των προσφυγικών ροών και να μειώσουμε τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες». 
Ο Υπουργός έθεσε επίσης ως προτεραιότητες την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου και την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, λέγοντας πως σ’ αυτούς τους τελευταίους περιλαμβάνονται αρκετές χιλιάδες Αφγανοί, τη λειτουργία ελεγχόμενων κέντρων φιλοξενίας, αλλά και τον έλεγχο της λειτουργίας των Μ.Κ.Ο., τονίζοντας πως ορισμένες προσφέρουν έργο, ενώ κάποιες άλλες δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Πολιτείας. 
Τι είπαν οι Δήμαρχοι
Ενημέρωση και συνεργασία ζήτησαν από την Κυβέρνηση οι Δήμαρχοι της Ηπείρου που έλαβαν χθες τον λόγο, ενώ παράλληλα εξήγησαν στον Υπουργό το μεγάλο βάρος που έχει σηκώσει μέχρι στιγμής η περιοχή μας στο μεταναστευτικό.
- Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος έκανε λόγο για εθνικό πρόβλημα. Μίλησε για τη δομή φιλοξενίας στο Τσεπέλοβο η οποία είναι δυναμικότητας 200 ατόμων ενημερώνοντας όμως πως στο χωριό αυτή τη στιγμή κατοικούν μόλις 70 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι. Ζήτησε λοιπόν οι μετανάστες να μοιραστούν αναλογικά στους ΟΤΑ. 
- Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος αναφέρθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας της «Αγίας Ελένης» το οποίο είπε πως λειτουργεί υποδειγματικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ποσοστό των προσφύγων ανέρχεται στο 3% του πληθυσμού του Δήμου. «Η Ήπειρος έδειξε καλή συμπεριφορά, όμως δεν θα είμαστε εμείς που θα σηκώσουμε το βάρος. Είναι η σειρά κι άλλων Περιφερειών να δείξουν ανάλογη συμπεριφορά», κατέληξε.
- Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος επίσης τόνισε πως η Ήπειρος έχει εξαντλήσει το 1% όσον αφορά στο ποσοστό των μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό της και ζήτησε να πάνε και σε άλλες Περιφέρειες. Όσο για τον Δήμο του, ανέφερε πως δεν υπάρχει κατάλληλη δομή για πρόσφυγες. 
- Ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου επισήμανε πως η παρέμβαση των Μ.Κ.Ο. στις δομές προσφύγων της περιοχής του οδήγησε σε τραγικά αποτελέσματα για την Κόνιτσα και ζήτησε διευκρινίσεις για το ποιος διαχειρίζεται το πρόβλημα, η Κυβέρνηση ή οι Οργανώσεις. 
- Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης τόνισε πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί μία καινούρια Ειδομένη στα σύνορα, προσθέτοντας πως τόσο οι δομές όσο και οι τοπικές κοινωνίες έχουν τις αντοχές τους που, αν ξεπεραστούν, θα προκληθεί έκρηξη. «Όλο το κουμάντο ως τώρα το κάνουν οι Μ.Κ.Ο., ενώ οι Δήμοι κάνουν το χαμαλίκι. Δε θέλουμε να διαχειριστούμε πράγματα, αλλά να έχουμε ενημέρωση για το τι γίνεται στον τόπο μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων. Ζήτησε επίσης να γίνει Κέντρο για ασυνόδευτα παιδιά στην Πωγωνιανή.
- Από πλευράς του Δήμου Πρέβεζας ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Δαρδαμάνης σημείωσε πως τα κυκλώματα που επιχειρούν να προωθήσουν πρόσφυγες προς την Ευρώπη έχουν σημεία εξόδου στον Νομό Πρέβεζας και πρόσθεσε πως ο Δήμος του έως τώρα κλήθηκε να διαχειριστεί δύο ναυάγια λέμβων με μετανάστες, εκ των οποίων το ένα είχε και νεκρούς. Ζήτησε, δε, να μπει μία τάξη στις Μ.Κ.Ο..
-Ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής σημείωσε πως το Κέντρο Φιλοξενίας Φιλιππιάδας λειτουργεί υποδειγματικά κι αυτό επειδή έως τώρα έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις σχετικά με τον αριθμό προσφύγων που φιλοξενούνται σ’ αυτό. Ζήτησε λοιπόν από τον Υπουργό να μην αλλάξει τη μορφή στις δομές που σήμερα λειτουργούν καλά. 
- Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση τόνισε πως «θέλουμε απαντήσεις για το τι σχεδιάζετε για την Ήπειρο» και είπε πως αν κριθεί από το υπουργείο ότι στον Δήμο της υπάρχει χώρος κατάλληλος για φιλοξενία προσφύγων, αυτός δεν θα αρνηθεί την ευθύνη.  
-Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος είπε πως «πρέπει να είμαστε γνώστες του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την Ήπειρο κι εμείς με τη σειρά μας θα κάτσουμε κάτω και θα δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε».
Ο Δήμος Ιωαννιτών
Τον Μωυσή Ελισάφ εκπροσώπησε στη χθεσινή συνάντηση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος παρουσίασε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία απ’ τα οποία προκύπτει ότι σήμερα στην Ήπειρο οι φιλοξενούμενοι αποτελούν το 1,15% του συνολικού πληθυσμού της. Ο δε Δήμος Ιωαννιτών φιλοξενεί το 60% του συνόλου των προσφύγων της Περιφέρειας, ποσοστό που μαζί με τον Δήμο Ζίτσας ανέρχεται στο 70%! «Καταλαβαίνετε πως υπάρχει μία μεγάλη επιβάρυνση σε μας, ειδικά όσον αφορά στην υπηρεσία καθαριότητας, ενώ έχουμε και πρόβλημα αστυνόμευσης», τόνισε με έμφαση και ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση του Δήμου για το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει στο μεταναστευτικό. «Αν υπάρξει συμμετοχή μας στη λήψη αποφάσεων και τηρηθεί η αρχή της ισοκατανομής, ως Δήμος θα βοηθήσουμε όπου χρειαστεί», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου. 
Διοικητές στα Κέντρα!
Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Νότης Μηταράκης απέφυγε να κάνει εξαγγελίες. Περιορίστηκε μόνο να πει πως ως τα τέλη του μήνα θα τοποθετηθούν διοικητές στα Κέντρα Φιλοξενίας της χώρας, δηλαδή η Κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο και ζήτησε τη συμβολή των Δήμων στο εγχείρημα. «Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ευθύνη της Πολιτείας είναι να πετύχει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Υπουργός δήλωσε σύμφωνος με την αναλογικότητα σημειώνοντας πως «δε μπορεί ένας Δήμος να σηκώνει το βάρος μίας ολόκληρης Περιφέρειας. Πρέπει να γίνουν μικρότερες δομές για καλύτερη διαχείριση».