H ΚΕΔΕ εξέφρασε δυσαρέσκεια στον Πρωθυπουργό για έλλειψη ενημέρωσης

«ΜΗ ΜΑΣ ΑΓΝΟΕΙΤΕ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ!

- Το «Μεταναστευτικό» στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου

- Με επίταξη εκτάσεων και ακινήτων προχωρά η Κυβέρνηση το σχεδιασμό της - Αλλαγές στο νόμο για τα δημόσια έργα και νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα

MHTSOTAKHS KEDE 10 2 20

• Ένα ευρύ φάσμα αιτημάτων και προτάσεων κατέθεσαν χθες οι Δήμαρχοι -δια της ΚΕΔΕ-  στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκείνο όμως που κυριάρχησε -ως άμεσης επικαιρότητας- ήταν το προσφυγικό/μεταναστευτικό καθώς επίκεινται αποφάσεις για τη χωροθέτηση νέων κέντρων φιλοξενίας, που έχουν θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες δήμους ανά την Ελλάδα. 
Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, που αποτελούνταν από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τους Επικεφαλής των Παρατάξεων, εξέφρασε τη δυσφορία της για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης των Δήμων επί του συνολικού σχεδιασμού και των κριτηρίων επιλογής, καθώς και για την έλλειψη συνεργασίας.  Το αίτημα μάλιστα της ΚΕΔΕ συνέπεσε με τη χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης να επιτάξει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ακίνητα και εκτάσεις στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης. Ανάλογη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να ακολουθηθεί και για τα κέντρα που προγραμματίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ήπειρος. 

Θέλουμε ενημέρωση
Οι Δήμαρχοι έχοντας υπόψη τις εξελίξεις, αλλά και τις έως τώρα διαδικασίες, ζήτησαν να μην αγνοούνται οι Δήμοι, να συμμετέχουν στις αποφάσεις και να μη καλούνται μόνο να τις εφαρμόζουν. «Δεν διοικούμε εμείς την χώρα, ζούμε όμως, κυκλοφορούμε και έχουμε την ευθύνη των τοπικών μας κοινωνιών, τις οποίες οφείλουμε να ενημερώσουμε και στις οποίες καθημερινά λογοδοτούμε», ήταν το επιχείρημα εκ μέρους των Δημάρχων, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου να θέτει επίσης το αίτημα περί ενίσχυσης των Δήμων που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού/προσφυγικού, κάτι βέβαια που έχει ήδη προαναγγελθεί, αλλά απομένει να εξειδικευτεί. 
Η ΚΕΔΕ εκτός του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού έθεσε στην Κυβέρνηση άλλα  καίρια ζητήματα, ήτοι: Να έχουν οι Δήμοι διακριτό ρόλο στο ΕΣΠΑ, να εκχωρηθούν νέες αρμοδιότητες, να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια με την επιστροφή των παρακρατηθέντων, απόδοση των προβλεπόμενων πόρων, να εισπράττεται ο ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους κ.α.  Επίσης ζήτησαν να τροποποιηθεί άμεσα ο Ν. 4412 για τα δημόσια έργα που απαιτεί τεράστιους χρόνους για την ωρίμανση των έργων και  κατέθεσαν προτάσεις για το Ολοκληρωμένο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.  

Ο Πρωθυπουργός 
Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν εμπιστοσύνη, καλή πίστη και ανοιχτοί δίαυλοι ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και την Κυβέρνηση, ώστε να λύνονται άμεσα τα προβλήματα των Δήμων.  Επαναβεβαίωσε την βούληση να αναθεωρηθούν πτυχές του ν. 4412 σε βάθος τριμήνου, ώστε να επιταχυνθεί το έργο των Δήμων χωρίς να αμφισβητηθούν οι πρόνοιες για τη διαφάνεια. Ανέφερε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν το νέο ΕΣΠΑ, η εμπλοκή των Δήμων στην Πρωτοβάθμια Υγεία και  η  μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. 

Άλλα αιτήματα
Άλλα δύο ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικότερα ως προς το πρώτο θέμα τονίστηκε η ανάγκη να λυθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν έτσι ώστε να λειτουργήσει άμεσα η πλατφόρμα για την υποβολή των επιπλέον τετραγωνικών χωρίς να χρειάζεται οι πολίτες να πηγαίνουν στους Δήμους με φωτοτυπίες. 
«Να δείξουμε στην πράξη πως κάτι αλλάζει, πως σεβόμαστε τον χρόνο του Δημότη και δεν τον αναγκάζουμε να τρέχει από τον Δήμο στην Εφορία και από εκεί στο ΔΕΔΔΗΕ, το ΚΕΠ και πάλι πίσω…», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε. 
Τέλος σε σχέση με τη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) – Ανακύκλωση, η ΚΕΔΕ εμμένει στην ανάγκη να προσδιοριστεί ένα πλαίσιο αρχών και στόχων, ώστε οι Δήμοι να επιλέγουν το κατάλληλο (και αποδεκτό) μοντέλο συλλογής. Ταυτόχρονα η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά να διασφαλιστεί η επάρκεια των πόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των μεγάλων έργων διαχείρισης,  αλλά και όσων προβλέπονται στα εγκεκριμένα τοπικά σχέδια αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε πως Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση  με τους  διακριτούς ρόλους  τους  έχουν τον ίδιο στόχο, να καταστήσουν τους Δήμους πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Πρόσθεσε πως το τρέχον έτος με νομοθετήματα θα μεταφερθούν πόροι, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων. 

«Εμπιστευόμαστε την Αυτοδιοίκηση…»
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Κυβέρνηση εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις ανάγκες, στα προβλήματα των πολιτών. «Θέλουμε -πρόσθεσε- μέσα από αυτή τη μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία να σας δώσουμε τη δυνατότητα να είστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών σας». 

«Έχει χαθεί πολύς χρόνος…»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, μεταξύ άλλων, απαντώντας στον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, ανάφερε «πως έχει χαθεί πολύς χρόνος, μια δεκαετία κρίσης, η οποία πήγε πίσω την Αυτοδιοίκηση. Οι προκλήσεις μπροστά μας πλέον είναι μεγάλες και ανοίγονται, νομίζω, διάπλατα. Ο πρώτος βαθμός είναι εδώ, να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις δυνατότητες από τα σημερινά χρηματοδοτικά εργαλεία, από αυτά τα οποία ξεκινάνε».