Οι φορείς της Ηπείρου επιχειρούν να ανοίξουν ένα…

ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ!

- Την απευθείας αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Ισραήλ συζήτησε ο Μ. Ελισάφ με Έλληνες και ξένους παράγοντες στο Τελ Αβίβ

- Θετική η στάση του Υπουργού Χ. Θεοχάρη - Η γαστρονομία του Ζαγορίου σε Πανελλήνια έκθεση τροφίμων

AERODROMIO NEO 10 10 2019

• Ένα νέο κεφάλαιο επιχειρεί να ανοίξει η Ήπειρος όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, στοχεύοντας κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, απ’ τις οποίες δέχεται ήδη αρκετούς επισκέπτες, υπάρχουν όμως μεγάλα περιθώρια αύξησής τους. 
Μία απ’ αυτές είναι το Ισραήλ, στο οποίο βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης όσο και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με αφορμή συμμετοχή Περιφέρειας και Δήμου σε διεθνή τουριστική έκθεση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο με Ισραηλινούς παράγοντες, όσο και με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη βρέθηκε η απευθείας αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Ισραήλ, ενώ η πρωτεύουσα της Ηπείρου σύντομα πρόκειται να αποκτήσει προβολή σε εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό.
Στο μεταξύ, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες πρωτοβουλίες τουριστικής εξωστρέφειας της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η παρουσίαση της ιδιαίτερης γαστρονομίας του Ζαγορίου στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων της χώρας μας.

Απευθείας σύνδεση…
Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί έκαναν διακοπές πέρυσι στη χώρα μας και το Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χάρης Θεοχάρης. Είναι λογικό λοιπόν ο Δήμος Ιωαννιτών να επιδιώκει ένα σημαντικό κομμάτι από την «πίτα» κι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να το πάρει! Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η αεροπορική διασύνδεση του Ισραήλ με το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, κι αυτό ήταν ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν εκτενώς στη συζήτηση που είχε ο Μωυσής Ελισάφ με τον Υπουργό Τουρισμού, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης ΙΜΤΜ 2020. Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Israir Group, το οποίο αποτελείται από αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, όπου εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις για την απευθείας σύνδεση των Ιωαννίνων με το Τελ Αβίβ ή την Χάιφα. Παράλληλα, συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Ισραηλινού Υπουργείου Τουρισμού Amir Halevi με τον οποίο επίσης συζήτησε το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης των δύο περιοχών, δεδομένου ότι τα Γιάννενα αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους Ισραηλινούς. Ο κ. Halevi δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τόσο στην περαιτέρω προβολή των Ιωαννίνων στην χώρα του, όσο και στην προσπάθεια απευθείας αεροπορικής σύνδεσης. 

Περί εξωστρέφειας…
Στο μεταξύ, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την εξωστρέφεια των Ιωαννίνων τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν ο Μωυσής Ελισάφ και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης, με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.
Ο κ. Φραγκάκης δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην προβολή του συνεδριακού τουρισμού και από κοινού σχεδιάστηκε πλάνο επιλογής επαφών με γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ενώ αποφασίστηκε η υπογραφή συμφωνίας που θα δώσει τη δυνατότητα προβολής των Ιωαννίνων σε εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό. 
Εξάλλου, ο Δήμαρχος κατά την παραμονή του στο Τελ Αβίβ συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη του «Global Tel-Aviv», φορέα εξωστρέφειας της πόλης και με την Διευθύντρια του Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού, ενώ στο χώρο της έκθεσης έγινε σειρά συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες που είχαν ανταποκριθεί στην επιστολή - πρόσκληση του Δήμου για γνωριμία στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Με τουριστικούς πράκτορες
Υπήρξε ακόμα συνάντηση του Δημάρχου με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες tour operators ο οποίος φέρνει πάνω από 8,5 χιλιάδες Εβραίους τουρίστες από το Ισραήλ και τη διασπορά, κυρίως Γαλλία, στην Ελλάδα, ειδικό στον Kosher τουρισμό, καθώς και στο σχολικό τουρισμό από τη Γαλλία, ενώ έγινε μία σειρά συναντήσεων και επαφών με σημαντικούς επενδυτές τόσο από τον ξενοδοχειακό χώρο, όσο και από το χώρο της διαχείρισης ακινήτων (real estate) και νέων τεχνολογιών (start-up &IT).
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο Μ. Ελισάφ και ο Γ. Λώλης παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο που δόθηκε από τον Δήμο Kiryat Ono με τον οποίο τα Γιάννενα έχουν αδελφοποιηθεί.

Γαστρονομικό Ζαγόρι!
Τη δική του Γαστρονομική Κοινότητα έχει αποκτήσει το Ζαγόρι, στόχος της οποίας είναι η ανάδειξη και προβολή της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με τον τουριστικό κλάδο. 
Στο πλαίσιο αυτό, αποστολή από το Ζαγόρι συμμετείχε στην Έκθεση «Expotrof 2020», στην οποία παρουσιάστηκε η δουλειά που γίνεται εδώ κι ένα χρόνο στις πρώτες δέκα Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας. Από την περιοχή του Ζαγορίου συνόδευσαν τα μέλη της Κοινότητας, προϊόντα, όπως τυροκομικά (φέτα από το τυροκομείο «Παππάς» και γαλοτύρι από το τυροκομείο «Ζαγόρι»), βότανα, μέλι, αγριόχορτα, μανιτάρια, τσίπουρα και κρασιά από τα οινοποιεία «Κατώγι Αβέρωφ» και «Γκλίναβος».
Τα μαγειρέματα παρουσίασαν η αρχιτέκτων Ελένη Αλεξάκη - Παγκρατίου, η ξενοδόχος - μαγείρισσα Λίλα Τσάτση και η ξενοδόχος Έλσα Εξάρχου - Κεντέρη και ήταν από τα κλασικά εδέσματα του Ζαγορίου, ενώ μεγάλη εντύπωση έκανε η περίφημη πίτα του Ζαγορίου. 
Σημειώνεται εδώ ότι το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες - Gastronomy & Wine Tourism» βρίσκεται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην καρδιά των νέων τάσεων του τουρισμού, καθώς «καταγράφει τον γαστρονομικό πλούτο και αναδεικνύει την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε προορισμού, προβάλλοντας την αυθεντικότητα κάθε τόπου και δίνοντας τη δυνατότητα στους σύγχρονους περιηγητές να ζήσουν έντονες εμπειρίες».