Στην «πρώτη γραμμή» για αποτροπή παράνομων μεταναστών από Τουρκία…

ΙΣΧΥΡΟ «ΠΑΡΩΝ» ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!

- Αστυνομία και Στρατός κατέστησαν «απόρθητο φρούριο» τη συνοριογραμμή 
- ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται… - Μήνυμα στήριξης από την ηγεσία της Ε.Ε. που χθες έκανε… αυτοψία στα Ελληνοτουρκικά σύνορα

MHTSOTAKHS EYROPAIOI EBROS 3 3 20

• Το σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, έστειλε για μια ακόμη φορά χθες προς την Τουρκία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τον Έβρο, όπου είχε την ευκαιρία να συνοδεύσει και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχημάτισαν άμεση αντίληψη για την κατάσταση την οποία προκαλέσει η τυχοδιωκτική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν. 
«Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό- προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  από τις Καστανιές Έβρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επιθεώρησαν με ελικόπτερο την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκεί που από την περασμένη Παρασκευή δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού δίνουν «μάχη» για να αποτραπεί η μαζική είσοδος λαθρομεταναστών που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία και άλλες χώρες που ελάχιστη σχέση έχουν με την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το στρατιωτικό φυλάκιο στις Καστανιές  που βρίσκεται πιο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Εκεί ενημερώθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, για όσα έγιναν από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού την Παρασκευή μέχρι χθες και αξιωματικοί του στρατού τους έδειξαν στρατιωτικά οχήματα που έχουν υποστεί ζημιές από τα αντικείμενα που πετούσαν μετανάστες και πρόσφυγες από την  άλλη πλευρά των συνόρων.

Στην «πρώτη γραμμή» και Ηπειρώτες
Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται και δυνάμεις της Αστυνομίας από την Ήπειρο. Εκεί έφτασαν από τις πρώτες ώρες της μεγάλης κρίσης δεκάδες αστυνομικοί από Υπηρεσίες της Ηπείρου με τα οχήματά και τον εξοπλισμό τους. Ανάμεσά τους δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ σήμερα τις δυνάμεις αποτροπής αναμένεται να ενισχύουν και πρόσθετοι αστυνομικοί από την περιοχή μας. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι αστυνομικοί στον Έβρο είναι η εξεύρεση καταλυμάτων για ξεκούραση καθώς υποχρεώνονται να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα μακριά για να μπορέσουν να βρουν ξενοδοχεία. 
Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, μετακινήθηκε στην Αλεξανδρούπολη ένα SuperFast, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως πλωτό ξενοδοχείο. 
Η μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων προς τον Έβρο, είναι ορατή στην Ήπειρο, καθώς από χθες σε μπλόκα συνοριακών αστυνομικών συμμετέχουν και αστυνομικοί άλλων χωρών -μαζί με τα οχήματά τους-  που ανήκουν στη δύναμη της FRONTEX. 

O K. Mητσοτάκης
Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ακόμη και τα εξής: «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του  Ερντογάν δεν πέρασαν».

Η Πρόεδρος της Ε.Ε.
«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» είπε από την πλευρά της  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να προσθέσει: «Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».

Στο κενό οι απόπειρες
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται στον Έβρο οι προσπάθειες μεταναστών και προσφύγων να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, με τις στρατιωτικές δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας να έχουν αποτρέψει περισσότερα από 26.500 άτομα από το να μπουν  στη χώρα, ενώ έχουν προχωρήσει και σε 218 συλλήψεις. 
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, από τις 6.00 το πρωί ως τις 6 χθες το απόγευμα δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, συνολικά σε 1.500 άτομα. 
Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 32 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα, με χώρες καταγωγής κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. 
Συνολικά, από το πρωί του Σαββάτου ως  χθες το απόγευμα της Τρίτης έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26.532 άτομα, ενώ έχουν συλληφθεί 218.
Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες για παράνομη είσοδο σε καταστήματα κράτησης.

Στον Έβρο και ο Ιερώνυμος
Στον Έβρο αναμένεται σήμερα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.
Ειδικότερα, το πρωί θα ταξιδέψει αεροπορικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί οδικώς για το Διδυμότειχο, όπου θα έχει συνάντηση με τους μητροπολίτες της περιοχής της Θράκης.