Σε καραντίνα θα μπουν Γιαννιώτες εκδρομείς που φθάνουν από Ισραήλ

Ο ΚΟΡΩΝΟIΟΣ… ΓΥΡΟΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Σε 45 εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα πανελλαδικά, κανένα όμως μέχρι χθες βράδυ στην περιοχή μας

Στα μέτρα πρόληψης εστιάζουν κυρίως φορείς και πολίτες…

KORONOIOS APOLYMANSH

Σε 45 εκτοξεύθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα (κανένα στην περιοχή μας) εξέλιξη απολύτως φυσιολογική, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι ταυτόχρονα συστήνουν ψυχραιμία στους πολίτες, αλλά και να τηρούν πιστά τους κανόνες ατομικής υγιεινής, καθώς και να ακολουθούν τις συμβουλές του ΕΟΔΥ. 
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και οι τοπικές αρχές της περιοχής μας, μετά μάλιστα και από την είδηση ότι εκδρομικό γκρουπ από τα Γιάννενα, στο οποίο μετέχουν και μέλη του ΚΑΠΗ Ανατολής, επιστρέφει από το Ισραήλ. Χθες αφ’ ότου έγινε γνωστό ότι Γιαννιώτες βρίσκονται σε εκδρομή στους Άγιους τόπους, ξεκίνησε μια παραφιλολογία, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας πανικό. Τα σενάρια… έδιναν και έπαιρναν, μέχρις ότου ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ και ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου προχωρήσουν σε δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας πώς έχει η κατάσταση. Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Διοίκηση του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υφίσταται ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα.
Καλά στην υγεία τους!
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση το σύνολο των εκδρομέων (50 μαζί με τον οδηγό) είναι πολύ καλά στην υγεία τους, χωρίς τουλάχιστον μέχρι χθες να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα.
Η εκδρομή, όπως έγινε γνωστό, είχε προγραμματιστεί από τους ίδιους, αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού στο Ισραήλ.
Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ είχε από χθες το πρωί σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με την Ελληνική Πρεσβεία και το Προξενείο ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκδρομέων από την Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ, ενώ και με την ιδιότητα του Καθηγητή Παθολογίας τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία και εγρήγορση.
«Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Η λήψη μέτρων πρέπει να είναι ανάλογη με τα κρούσματα που εκδηλώνονται. Προς το παρόν αυτό γίνεται. Στην δική μας περιοχή δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής» κατέληξε.
Σε καραντίνα για 14 μέρες
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου ανέφερε ότι η επιστροφή των εκδρομέων θα γίνει τελικά σήμερα, νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί και με βάση όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτές αν κάποιος ασθενήσει μέσα στις επόμενες ώρες δεν θα ταξιδέψει με την ίδια πτήση αλλά θα παραμείνει στο Ισραήλ, αν ασθενήσει στη διάρκεια της πτήσης θα μείνει στην Αθήνα, ενώ αν κάποιος ασθενήσει φτάνοντας στα Γιάννενα θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Για τις επόμενες 14 ημέρες όλοι οι εκδρομείς θα παραμείνουν στο σπίτι τους, σε περιορισμό και θα είναι σε καθημερινή επαφή με την Διεύθυνση Υγείας, ώστε αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Έμφαση στα μέτρα πρόληψης 
Όπως ήταν αναμενόμενο η επέλαση του κορωνοϊού οδηγεί τόσο ατομικά τους πολίτες, όσο και τους φορείς να εστιάζουν στα μέτρα πρόληψης. 
Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου έκανε χθες γνωστό ότι το ΚΑΠΗ της Ανατολής θα παραμείνει κλειστό για μία βδομάδα, ενώ θα ξεκινήσει διαδικασία απολύμανσης, τόσο στα ΚΑΠΗ όσο και στους παιδικούς σταθμούς. 
Μια ακόμη απολύμανση έγινε χθες -και θα συνεχίσει να γίνεται για όσο χρειαστεί -σε όλους τους χώρους του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων. Παράλληλα, η Επιτροπή Λειτουργίας ενημερώνει φιλάθλους και αθλητές πως στις τουαλέτες έχουν ήδη τοποθετηθεί εδώ και δύο μήνες συστήματα υγιεινής και απολύμανσης, καθώς και αντισηπτικά χεριών και παρακαλεί όλους να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας  που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων 
Στο μεταξύ, οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία εξακολουθούν να ζητούν από τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των επιστημόνων. Χθες επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που κάποιος πολίτης, ιδιαίτερα αν έχει ιστορικό ταξιδίου στο εξωτερικό, ή επαφή με ύποπτο κρούσμα για τον κορωνοϊό, εμφανίζει  εμπύρετο και συμπτωματολογία από το αναπνευστικό, όπως καταρροή, βήχα ή δύσπνοια, εφόσον η συμπτωματολογία δεν είναι σοβαρή, να παραμένει στο σπίτι του, όσο το δυνατόν   μακριά από ηλικιωμένα, ευάλωτα και ανοσοκατασταλμένα  άτομα και να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας».
Και με έμφαση σημειώνει ότι σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρής συμπτωματολογίας   να επικοινωνεί  με  τον προσωπικό του γιατρό πρώτα τηλεφωνικά ή και με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 210 5212054.
Το Υπουργείο Υγείας 
«Σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων της νόσου. Θα οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας». Αυτό τόνισε κατά την χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτ. Τσίοδρας επαναλαμβάνοντας ότι η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον κορωνοϊό. «Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας. Να δούμε και να συνεχίσουμε να βλέπουμε με ηρεμία τα πράγματα και να μη σπείρουμε μία επιδημία πανικού, η οποία θα έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος», τόνισε. 
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, από όλα τα κρούσματα στη χώρα, ο μόνος που είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση είναι ο 66χρονος, ο οποίος διασωληνώθηκε χθες τα ξημερώματα. Οι υπόλοιποι παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία του κορωνοϊού.
Επίσης, ανακοίνωσε παράταση των έκτακτων μέτρων στους πληττόμενους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ακόμη, αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές. 
Σχετικά με τις οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού, παρατείνονται τα μέτρα αναστολής τους και μετά τις 13 Μαρτίου.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ενδείξεις για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή. Αυτό είναι και παραμένει σημαντικό», σημείωσε, κλείνοντας την ενημέρωσή του ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.