ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ!

- Κλείνουν τα ΚΑΠΗ, αναστέλλονται συνέδρια και εκδρομές, κεκλεισμένων των θυρών όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις…

- Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι 51 Γιαννιώτες εκδρομείς από το Ισραήλ

KORONOIOS TEST

• Επτά νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 73, ενώ μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν νέα έκτακτα μέτρα, με σκοπό να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αλλά και να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες. 
Στο μεταξύ, με ασφάλεια και σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, επέστρεψε το απόγευμα του Σαββάτου από το Ισραήλ στα Γιάννενα το γκρουπ στο οποίο μετείχαν και μέλη του ΚΑΠΗ Ανατολής. Οι συνολικά 51 εκδρομείς, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου είναι καλά στην υγεία τους και ενημερώθηκαν ότι για 14 ημέρες θα πρέπει να μείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ θα βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. 

Έκτακτα μέτρα 
Την ίδια ώρα, η μετάδοση του νέου κορωνοϊού εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας Σωτ. Τσιόδρα τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 106.000 σε 100 χώρες.  
Από τα επτά νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τα 6 συνδέονται επιδημιολογικά με προηγούμενα επιβεβαιωμένα, ενώ για το ένα η ιχνηλάτηση επαφών συνεχίζεται.
Παράλληλα ανακοίνωσε μια σειρά από ειδικά προληπτικά μέτρα, όπως:
- Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
- Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
- Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
- Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα, και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους

Δεν κλείνουν τα σχολεία
Αναφορικά με τα σχολεία, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση επαφών, που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Στο… φουλ οι έλεγχοι
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι έλεγχοι των δειγμάτων που στέλνονται στα εργαστήρια της χώρας. Μέχρι στιγμής όλα τα δείγμα που εστάλησαν από το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι αρνητικά.
Από τους τελευταίους ελέγχους διαπιστώθηκε η ύπαρξη 363 αρνητικών δειγμάτων σ’ όλη τη χώρα. Εξ αυτών, 203 αφορούσαν την Αττική, 68 την Αχαΐα, 44 τη Θεσσαλονίκη, 27 την Ηλεία, 3 τα Γιάννενα, 3 την Πτολεμαΐδα, 3 το Άργος, 2 τα Χανιά, 2 την Κέρκυρα, 2 την Κεφαλονιά και 1 σε Τρίπολη, Σάμο, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Χαλκίδα και. Ηράκλειο.