Αισθητές οι πρώτες δυσμενείς επιπτώσεις από την ραγδαία μετάδοση της νόσου…

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

- Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο - Δεκάδες κλάδοι στην Ήπειρο καταγράφουν ήδη ζημιές

- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ληφθούν μέτρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο Διευκολύνσεις προς πληττόμενες επιχειρήσεις ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση

DEIKTHS KATO

Σε πλήρη ανατροπή του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος οδηγεί η ραγδαία μετάδοση του κορωνοϊού από χώρα σε χώρα και η αλματώδης αύξηση των ατόμων που προσβάλλονται. 
Σε διάστημα δύο εβδομάδων έχουν χαθεί ήδη δισεκατομμύρια ευρώ από ζωτικούς κλάδους της οικονομίας, όπως από την ενέργεια, τις μεταφορές, τον τουρισμό και έπεται συνέχεια. 
Τα χρηματιστήρια «βουλιάζουν» και το Ελληνικό χθες, χάνοντας άλλες 13,39% μονάδες, έπεσε στα επίπεδα της 20ης Νοεμβρίου του 2018! Από τις αρχές του χρόνου οι απώλειες ανέρχονται συνολικά σε ποσοστό 35,30%.
Χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ελληνο- Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο προειδοποίησε πως οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020 θα πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς σημαντικοί τομείς της οικονομίας πλήττονται ήδη από την «επέλαση» του κορωνοϊού.  Σε συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε  ότι το 2020 εξαιτίας του ιού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε ευρωπαϊκό,  αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων. Ζήτησε μάλιστα να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών - μελών το κόστος που απαιτείται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.  

Επώδυνες οι επιπτώσεις
Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωνε στην Αθήνα  μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αναγνωρίζοντας ότι «η επέκταση του κορωνοϊού, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχει δυσμενείς επιπτώσεις, καταρχάς στη δημόσια Υγεία και κατ΄επέκταση στην Οικονομία. Στην Οικονομία οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις». 
Οι επιπτώσεις άρχισαν ήδη να γίνονται ορατές και στην Ήπειρο, παρά το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. 
Το πρώτο «θύμα» ήταν και παραμένει ο τουρισμός: Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε με την ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, που «αφαίρεσε» έσοδα από πόλεις στις οποίες είχε γίνει σχετική προετοιμασία. 
Νέο πλήγμα αποτελεί για τον τουρισμό, η χθεσινή απόφαση αναστολής των συνεδρίων, στα οποία ειδικά τα Γιάννενα και κατά δεύτερο λόγο το Μέτσοβο και άλλες Ηπειρωτικές πόλεις προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η χθεσινή απόφαση, έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας (επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), με την οποία τέθηκαν περιοριστικοί όροι για τη διοργάνωση συνεδρίων, που έπληξαν κυρίως την πόλη των Ιωαννίνων. 

Χάνεται η προπασχαλινή περίοδος
Η ακύρωση και η απαγόρευση μαζικών μετακινήσεων και εκδρομών αποτελεί μια ακόμη αρνητική παράμετρο για την τοπική οικονομία. Η προπασχαλινή περίοδος ήταν κατ΄ εξοχή περίοδος μαθητικών εκδρομών, που έφερναν έσοδα σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, ξενοδοχεία, εστίαση, τουριστικά γραφεία κλπ. Εκδρομές προγραμματίζονταν από Συλλόγους, ΚΑΠΗ κλπ. που επίσης αν δεν ματαιώνονται, αναστέλλονται για άγνωστο χρόνο.
Σοβαρό ζήτημα προκύπτει και με εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί για άλλες πόλεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καταβληθεί προκαταβολές και τώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ακυρωθούν και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους. 
Ζημιές άρχισαν να καταγράφουν και τα καταστήματα εστίασης, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που άρχισαν να αποφεύγουν πολυπληθείς χώρους. 
Ένας άλλος κλάδος που άρχισε ήδη να αισθάνεται έντονα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, είναι αυτός των μεταφορών: Οι επιβάτες στα  δημόσια λεωφορεία και στα ταξί έχουν μειωθεί, καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους.  

«Παγωμένη» η αγορά!
Στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου προς το παρόν δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερη κάμψη σε κίνηση σε εμπορικά καταστήματα, που ούτως ή άλλως την τρέχουσα μετ-εκπτωτική περίοδο είναι χαμηλή. Δεν παύει όμως να υπάρχει προβληματισμός και σε αυτούς τους επιχειρηματίες για το τι θα γίνει, εάν επεκταθεί η νόσος. 
«Κερδισμένα» την τρέχουσα περίοδο φαίνεται πως είναι τα καταστήματα τροφίμων. Τα κέρδη όμως είναι προσωρινά και οφείλονται σε μαζικές αγορές που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν όσοι βιάζονται να δημιουργήσουν «στοκ» στα σπίτια τους, φοβούμενοι την εμφάνιση του κορωνοϊού.  Εκείνο που «φοβούνται» οι επιχειρηματίες του κλάδου, είναι η καθολική πτώση αγοραστικού ενδιαφέροντος εάν επεκταθεί ο κορωνοϊκός και γενικευθούν τα προληπτικά μέτρα. Το ενδεχόμενο αυτό απασχολεί ήδη και τις τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης τροφίμων. 
Ένας άλλος κλάδος που επίσης επηρεάζεται είναι των καυσίμων: Μπορεί να πέφτουν οι τιμές τους, μειώνεται όμως και η κίνηση των αυτοκινήτων, που περιορίζονται σταδιακά στις αναγκαίες. 
«Μούδιασμα» επικρατεί και στον τεχνικό και  κατασκευαστικό κλάδο: Μπορεί να μην επηρεάζεται άμεσα, όμως όλοι αντιλαμβάνονται πως  δύσκολα θα μπορέσουν να «ανοίξουν σπίτια» ακόμη και για συντηρήσεις, όταν επικρεμάται ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.  

Υπηρεσίες και βιομηχανίες 
Έντονος προβληματισμός υπάρχει ήδη και για τη λειτουργία υπηρεσιών και παραγωγικών βιομηχανικών / βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Ήδη άρχισαν να εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων, ενώ αστάθμητος παράγοντας εξακολουθεί να είναι το τυχόν κλείσιμο των σχολείων που θα απορρυθμίσει υπηρεσίες και επιχειρήσεις, καθώς θα προκύψουν ζητήματα με τους εργαζόμενους γονείς, που επίσης θα έχει αντανάκλαση σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. 
Εκτός των ανωτέρω κλάδων, υπάρχουν και αρκετοί ακόμη που είναι σε αναμονή για του τι πρόκειται να τους «ξημερώσει». Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα εκπαιδευτήρια, τα φροντιστήρια, αθλητικοί σύλλογοι κ.α.. Κατά γενική εκτίμηση τα δύσκολα τώρα άρχισαν να εμφανίζονται και κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει που και πως μπορεί να καταλήξει η πανδημία του κορωνοϊού. 

Τα Κυβερνητικά μέτρα 
Φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, καθώς και επιπλέον δαπάνες για το σύστημα Υγείας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωναϊό, που ανακοίνωσαν  χθες  οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρόντος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή,
Τα μέτρα εδράζονται πάνω σε 4 πυλώνες:
1ος πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.
Έχει τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορωναϊό.
2ος πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας.
Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.  
3ος πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στην ανάπτυξη. 

Ειδικότερα -μεταξύ άλλων- τα μέτρα είναι:
- Η αναστολή καταβολής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
- Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
- Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών.
- Σημειώνεται ότι αναστέλλονται οι διοικητικές απαιτήσεις, όπως η προαναγγελία για υπερωρίες- υπερεργασία. Δεν θίγονται οι υφιστάμενες διατάξεις για τις υπερωρίες- υπερεργασία και τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης. Παρέχεται διευκόλυνση για την εξ αποστάσεως εργασία, όπου αυτό είναι εφικτό. 
4ος πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις.